ISS: Derfor kan mangfoldig ledelse betale sig
En undersøgelse af sammensætningen af en lang række ledelsesteam i nogle af Danmarks største virksomheder har påvist, at mangfoldighed kan betale sig. På en konference i sidste uge forklarede ISS-topchef Jeff Gravenhorst lidt om, hvorfor det er tilfældet.
Servicegiganten ISS, der med over en halv million ansatte i mere end 75 lande er en af Danmarks absolut største virksomheder, har undersøgt aspekterne omkring mangfoldighed baseret på køn, alder, etnicitet og anciennitet i såvel medarbejderskare som ledelseslag, både i egne rækker og på chefniveau også i en stribe andre danske selskaber i den tunge ende af skalaen.
Den seneste undersøgelse, Mangfoldig ledelse giver højere indtjening, påviser, som titlen antyder, at diversitet er en god forretning på ledelsesplan. For at præsentere rapportens resultater inviterede ISS i sidste uge til formiddagskonference, hvor koncernens topchef, Group CEO Jeff Gravenhorst, fremlagde årsagerne bag undersøgelsens konklusion.
Indledningsvist understregede han, at mangfoldighed på mange måder er ”besværligt” ud fra et lige-børn-leger-bedst-udgangspunkt, men at det altså kan betale sig. Det kræver dog en indsats.
”Vi har over årene fundet ud af, at mangfoldighed er ikke bare ’nice’ men også ’need to have’ i ledelsessammenhæng. Vores medarbejdere kommer fra det hele verden, og det bør ledelsen afspejle. Men man skal tro på; det skal komme fra hjertet. Selv i en virksomhed som vores kan man ikke bare vente på, at det sker af sig selv efterhånden som folk stiger i graderne, man er nødt til at sætte sig nogle mål og gå målrettet efter dem”, forklarede han.
Mangfoldighed er ikke bare ’nice’ men også ’need to have’ i ledelsessammenhæng. - Jeff Gravenhorst
Mangfoldighed = gladere medarbejdere og bedre ledelse
Netop det med målene har været en udfordring for servicevirksomheden med dansk hovedkvarter i den gamle TV-by i Søborg. Inden man ser sig om, kan den slags nemlig hurtigt blive til positiv forskelsbehandling, og det er man som sådan ikke interesseret i, i hvert fald ikke på ledelsesgangene.
”Vi går ikke ind for kvoter, vi vil have de bedste ind, og det er dem, der er bedst for forretningen. Mit fremmeste ansvar er nu engang at sørge for sorte tal på bundlinjen, og der kommer vejen derhen i anden række. I tilfældet mangfoldighed viser undersøgelsen ud fra ét perspektiv, at det giver bedre indtjening, fordi medarbejderne er gladere og performer bedre. Det giver gladere kunder, hvilket igen giver flere ordre og større omsætning. Men man kunne også vende den om og sige, at mangfoldighed har gjort ledelsen bedre, hvilket har gjort os i stand til at øge omsætningen osv. Jeg er sådan set ligeglad med rækkefølgen, det er effekten, jeg fokuserer på”, sagde Jeff Gravenhorst.
Den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, var inviteret som special guest, og som han var inde på i sit oplæg umiddelbart inden Jeff Gravenhorst indtog scenen, så ”skal man ikke ofre kvalitet for mangfoldighed”, men ”insistere på fairness og lighed” i alle henseender, hvilket også meget godt indkapsler ISS’s tilgang til sagen.
Læs også: Ny rapport om kønsfordeling i ledelsen
At man har et stykke vej endnu lagde Jeff Gravenhorst dog ikke skjul på. Med udgangspunkt i sig selv og koncerndirektionen omkring ham – i langt overvejende grad midaldrende, hvide mænd – var hans slutbemærkning klar – både som statusopgørelse og opfordring: ”Vi er der absolut ikke endnu.”