IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

Problemer med elektronisk affald er ifølge forsker løbet løbsk. Men meget udstyr kan sagtens bruge igen. Det hjælper 3stepIT med - bl.a. til glæde for østeuropæiske uddannelsesinstitutioner.

Foto: 3StepIT

02.02.2024

CSR.dk

Med en årlig produktion af elektronikaffald på 22,4 kilo per indbygger ligger Danmark i den kedelige ende af statistikkerne. Det er produkter som fjernsyn, bærbare computere, telefoner, elektrisk køkkenudstyr og legetøj som rask væk smides ud. Alene i Danmark kasserer vi cirka 100.000 ton elektronik om året, og blot 17 procent af verdens e-affald bliver indsamlet og genbrugt.

"Der er ingen tvivl om, at elektronisk affald medfører betydelige miljømæssige problemer, som kun ser ud til at blive større fremadrettet. Ved at forlænge levetiden på produkterne undgår vi at skrotte rigtig meget it-udstyr og kan dermed være en del af løsningen,” siger Lasse Garby, der er dansk landechef for  virksomheden 3stepIT. 

Ved at renovere og videresælge ellers udtjente it-enheder arbejder 3stepIT for at nedbringe mængden af elektronikaffald, og alene i 2023 har den danske virksomhed leveret 700.000 it-enheder, der ellers var blevet skrottet. 40 procent af udstyret – svarende til cirka 280.000 enheder – har fået nyt liv i Polen, Rumænien, Tjekkiet, Bulgarien og Slovakiet blandt andet på skoler og andre uddannelsesinstitutioner. Det sker udelukkende sammen med trading partners, der lever op til EU's WEEE-direktiv, som har til formål at begrænse uhensigtsmæssig bortskaffelse af elektronikaffald.

Bjerget af elektronikaffald vokser

Indsatsen er vigtig. Ifølge Shweta Agarwala, der er adjunkt på Institut for Elektro- og Computerteknologi på Aarhus Universitet og arbejder med at skabe nye biologisk nedbrydelige materialer til blandt andet computere, kan problemet ikke undervurderes.

Mængden af elektronisk affald er allerede ude af kontrol. Antallet af devices vi kasserer, er kun stigende, og samtidig har vi endnu ikke en bæredygtig løsning. Indtil videre er det derfor også et godt skridt i den rigtige retning at forlænge levetiden frem for at smide det ud,” siger hun.

Ifølge FN vil vi på verdensplan producere 61 millioner tons elektronikaffald i 2023, og hvis ikke vi ændrer vores forbrugs- og produktionsvaner, vurderes det, at mængden af elektronikaffald vil være fordoblet i 2050. 

Skal være let at vælge cirkulært

For at gøre det lettere for virksomheder at få et overblik over den CO2-udledning, der er forbundet med indkøb og brug af it-enheder, har 3stepIT lavet en bæredygtighedsberegner. Her kan man indtaste, hvor mange enheder, virksomheden bruger, og få beregnet hvor meget henholdsvis CO2-udledning og elektronikaffald, der kunne være undgået ved at vælge en cirkulær løsning.

“Med det kommende CSRD-direktiv, der træder i kraft i 2024, er der lige nu et særlig stort incitament for virksomheder til at nedbringe deres miljøpåvirkning. Der skal med andre ord træffes mere bæredygtige valg på den overordnede palette, og ved at genanvende it-udstyr er man som virksomhed med til at sætte fokus på den cirkulære tilgang, når der skal købes nyt it-udstyr,” siger Lasse Garby. 

EHS

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.02.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

”Presset” til genanvendelse … et cirkulært samarbejde

30.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Verdens mest bæredygtige virksomhed ser unge faglærte som nøglen til grøn omstilling

30.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Fra mine til gadget: Din smartphone er en skattekiste

28.01.2025Schneider Electric

Sponseret

EVENT: AVEVA Select KnowledgeXchange (ASKx)

27.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric EcoFit Center i Sundsvall

24.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Made in Sweden – vores fabrik i Skillingaryd

23.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Kobolt: Den skjulte drivkraft bag din elektronik

23.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Bliv specialist i IATF 16949 standarden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybrid - Efterår 2024

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart november 2024.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Dakofa
Webinar
GRATIS webinar om Biobaserede Byggematerialer - udfordringer og muligheder

Strammere klimakrav og ønske om flere fornybare ressourcer i byggeriet giver mulighed for at øge efterspørgslen efter biobaserede byggematerialer. På dette seminar vil vi få et indblik i, hvilke udfordringer og muligheder der er ved at udvikle og anvende biobaserede byggematerialer i byggeriet.

Dato

04.02.2025

Tid

12:30

Sted

Online / Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

05.02.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Introduktion til UN Global Compact Network Denmark

Vil du høre mere om Global Compact, de Ti Principper og verdensmålene? Er jeres virksomhed endnu ikke tilsluttet Global Compact, og har du interesse for, hvordan man kan komme i gang med at arbejde med ansvarlig virksomhedsledelse? Så tilmeld dig vores webinar om UN Global Compact og ESG-værktøjer og bliv klogere på hvad vi kan tilbyde din virksomhed!

Dato

05.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Understand the new ISO requirements on climate change

In February 2024, the International Accreditation Forum (IAF) and the International Organization for Standardization (ISO) published changes to several management standards, including ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 and ISO 55001, which means that certified companies must now take climate change into consideration.

Dato

05.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online