IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

Problemer med elektronisk affald er ifølge forsker løbet løbsk. Men meget udstyr kan sagtens bruge igen. Det hjælper 3stepIT med - bl.a. til glæde for østeuropæiske uddannelsesinstitutioner.

Foto: 3StepIT

02.02.2024

CSR.dk

Med en årlig produktion af elektronikaffald på 22,4 kilo per indbygger ligger Danmark i den kedelige ende af statistikkerne. Det er produkter som fjernsyn, bærbare computere, telefoner, elektrisk køkkenudstyr og legetøj som rask væk smides ud. Alene i Danmark kasserer vi cirka 100.000 ton elektronik om året, og blot 17 procent af verdens e-affald bliver indsamlet og genbrugt.

"Der er ingen tvivl om, at elektronisk affald medfører betydelige miljømæssige problemer, som kun ser ud til at blive større fremadrettet. Ved at forlænge levetiden på produkterne undgår vi at skrotte rigtig meget it-udstyr og kan dermed være en del af løsningen,” siger Lasse Garby, der er dansk landechef for  virksomheden 3stepIT. 

Ved at renovere og videresælge ellers udtjente it-enheder arbejder 3stepIT for at nedbringe mængden af elektronikaffald, og alene i 2023 har den danske virksomhed leveret 700.000 it-enheder, der ellers var blevet skrottet. 40 procent af udstyret – svarende til cirka 280.000 enheder – har fået nyt liv i Polen, Rumænien, Tjekkiet, Bulgarien og Slovakiet blandt andet på skoler og andre uddannelsesinstitutioner. Det sker udelukkende sammen med trading partners, der lever op til EU's WEEE-direktiv, som har til formål at begrænse uhensigtsmæssig bortskaffelse af elektronikaffald.

Bjerget af elektronikaffald vokser

Indsatsen er vigtig. Ifølge Shweta Agarwala, der er adjunkt på Institut for Elektro- og Computerteknologi på Aarhus Universitet og arbejder med at skabe nye biologisk nedbrydelige materialer til blandt andet computere, kan problemet ikke undervurderes.

Mængden af elektronisk affald er allerede ude af kontrol. Antallet af devices vi kasserer, er kun stigende, og samtidig har vi endnu ikke en bæredygtig løsning. Indtil videre er det derfor også et godt skridt i den rigtige retning at forlænge levetiden frem for at smide det ud,” siger hun.

Ifølge FN vil vi på verdensplan producere 61 millioner tons elektronikaffald i 2023, og hvis ikke vi ændrer vores forbrugs- og produktionsvaner, vurderes det, at mængden af elektronikaffald vil være fordoblet i 2050. 

Skal være let at vælge cirkulært

For at gøre det lettere for virksomheder at få et overblik over den CO2-udledning, der er forbundet med indkøb og brug af it-enheder, har 3stepIT lavet en bæredygtighedsberegner. Her kan man indtaste, hvor mange enheder, virksomheden bruger, og få beregnet hvor meget henholdsvis CO2-udledning og elektronikaffald, der kunne være undgået ved at vælge en cirkulær løsning.

“Med det kommende CSRD-direktiv, der træder i kraft i 2024, er der lige nu et særlig stort incitament for virksomheder til at nedbringe deres miljøpåvirkning. Der skal med andre ord træffes mere bæredygtige valg på den overordnede palette, og ved at genanvende it-udstyr er man som virksomhed med til at sætte fokus på den cirkulære tilgang, når der skal købes nyt it-udstyr,” siger Lasse Garby. 

EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V