IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem
Problemer med elektronisk affald er ifølge forsker løbet løbsk. Men meget udstyr kan sagtens bruge igen. Det hjælper 3stepIT med - bl.a. til glæde for østeuropæiske uddannelsesinstitutioner.
Med en årlig produktion af elektronikaffald på 22,4 kilo per indbygger ligger Danmark i den kedelige ende af statistikkerne. Det er produkter som fjernsyn, bærbare computere, telefoner, elektrisk køkkenudstyr og legetøj som rask væk smides ud. Alene i Danmark kasserer vi cirka 100.000 ton elektronik om året, og blot 17 procent af verdens e-affald bliver indsamlet og genbrugt.
"Der er ingen tvivl om, at elektronisk affald medfører betydelige miljømæssige problemer, som kun ser ud til at blive større fremadrettet. Ved at forlænge levetiden på produkterne undgår vi at skrotte rigtig meget it-udstyr og kan dermed være en del af løsningen,” siger Lasse Garby, der er dansk landechef for virksomheden 3stepIT.
Ved at renovere og videresælge ellers udtjente it-enheder arbejder 3stepIT for at nedbringe mængden af elektronikaffald, og alene i 2023 har den danske virksomhed leveret 700.000 it-enheder, der ellers var blevet skrottet. 40 procent af udstyret – svarende til cirka 280.000 enheder – har fået nyt liv i Polen, Rumænien, Tjekkiet, Bulgarien og Slovakiet blandt andet på skoler og andre uddannelsesinstitutioner. Det sker udelukkende sammen med trading partners, der lever op til EU's WEEE-direktiv, som har til formål at begrænse uhensigtsmæssig bortskaffelse af elektronikaffald.
Bjerget af elektronikaffald vokser
Indsatsen er vigtig. Ifølge Shweta Agarwala, der er adjunkt på Institut for Elektro- og Computerteknologi på Aarhus Universitet og arbejder med at skabe nye biologisk nedbrydelige materialer til blandt andet computere, kan problemet ikke undervurderes.
“Mængden af elektronisk affald er allerede ude af kontrol. Antallet af devices vi kasserer, er kun stigende, og samtidig har vi endnu ikke en bæredygtig løsning. Indtil videre er det derfor også et godt skridt i den rigtige retning at forlænge levetiden frem for at smide det ud,” siger hun.
Ifølge FN vil vi på verdensplan producere 61 millioner tons elektronikaffald i 2023, og hvis ikke vi ændrer vores forbrugs- og produktionsvaner, vurderes det, at mængden af elektronikaffald vil være fordoblet i 2050.
Skal være let at vælge cirkulært
For at gøre det lettere for virksomheder at få et overblik over den CO2-udledning, der er forbundet med indkøb og brug af it-enheder, har 3stepIT lavet en bæredygtighedsberegner. Her kan man indtaste, hvor mange enheder, virksomheden bruger, og få beregnet hvor meget henholdsvis CO2-udledning og elektronikaffald, der kunne være undgået ved at vælge en cirkulær løsning.
“Med det kommende CSRD-direktiv, der træder i kraft i 2024, er der lige nu et særlig stort incitament for virksomheder til at nedbringe deres miljøpåvirkning. Der skal med andre ord træffes mere bæredygtige valg på den overordnede palette, og ved at genanvende it-udstyr er man som virksomhed med til at sætte fokus på den cirkulære tilgang, når der skal købes nyt it-udstyr,” siger Lasse Garby.
EHS