08.09.2017 | Klima, miljø og energi
Jaguar Land Rover dropper benzinbilen fra 2020
Fremtiden er elektrisk for britiske Jaguar Land Rover, der fra 2020 kun vil producere el- og hybridbiler. Og så vil producenten gøre sit forbrug af aluminium cirkulært.
Udover den elektriske E-type og SUV'en I-PACE, har Jaguar Land Rover også set frem til 2040 og designet konceptbilen Future-Type, der er komplet selvkørende, udstyret med AI og andre af morgendagens teknologiske bekvemmeligheder. Illustration: JLR
En tur i en Jaguar eller en Land Rover, to af Storbritanniens mest klassiske bilmærker, bliver en mere miljøvenlig oplevelse inden længe. Fra 2020 vil producenten af de to højtprofilerede brands, JLR, nemlig kun producere el- og hybridbiler, og det på trods af, at man ikke har en eneste af slagsen på gaden i dag.
Læs også: Alle Volvo-biler bliver elektriske fra 2019
”Hver eneste nye Jaguar Land Rover vil være elektrificeret fra 2020, hvilket vil give vores kunder endnu flere valgmuligheder. Vi vil introducere et portfolio af elektriske produkter på tværs af hele vores udvalg, og på den måde omfatte både fuldt elektriske, plug-in-hybrider og mild-hybrid-køretøjer. Vores første fuldt elektriske SUV, Jaguar I-PACE, bliver sat til salg næste år”, siger JLR’s chief executive, Ralf Speth, i en pressemeddelelse.
Udover I-PACE’en barsler JLR også med en elektrisk version af den ikoniske E-type, der med en fuldt elektrificeret drivline vil kunne rykke fra 0-100 på 5,5 sekunder. Uden begrænsningerne fra en klassisk forbrændingsmotor som ’forstyrrelse’ kan designerne bag den nye E-type trække nye linjer omkring karosseri, bagagerum etc., skriver JLR videre.
Lukket kredsløb for aluminium
Og netop karosseriet – eller rettere sagt produktionen af det – er et andet område, der står over for en fornyelse i de kommende år. JLR har således annonceret en udvidelse af sit snart 10 år gamle REALCAR-program, der handler om genbrug af aluminium i fremstillingsprocessen.
Med et budget på to mio. pund (godt 18 mio. kr.) skal det nye Reality-projekt bygge videre på Realcar og sørge for, at der kommer endnu mere genbrugsaluminium ind i JLR’s produktionskæde. Det er en forholdsvis kompliceret sorteringsproces, der skal opgraderes yderligere, men gevinsterne er også til at få øje på; recirkuleret aluminium kræver således op md 95 procent mindre energi en nyproduktion.
Læs også: Samarbejde bag cirkulær succes
Derudover vil denne cirkulære model også reducere JLR’s miljøaftryk, ligesom det vil spare koncernen for udgifter til sourcing af råmaterialer. Indtil videre er målet at hæve andelen af genbrugsaluminium i en fabriksny Jaguar eller Land Rover til 75 procent i løbet af de næste tre år.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.