06.01.2020  |  Klima, miljø og energi

Jysk plastprojekt skaber massiv interesse

Et EU-finansieret plastprojekt i Vejle, der skal undersøge og udvikle løsninger på verdens plast-problemer, har fået overvældende opmærksomhed fra byens lokale befolkning,

Med plastprojektet Reflow er man i fuld gang med at udvikle og finde metoder til at kunne reducere, genanvende og genbruge plastik, så det ikke skader og forurener naturen.

Projektet, der har til huse i Vejles vestby, har siden dets opstart for et halvt år siden, fået overvældende interesse fra de lokale borgere.

Læs også: ”Man kan komme til at bruge mange ressourcer på noget, der ikke virker”

”Jeg er blevet kontaktet af så mange mennesker, som gerne vil være en del af projektet. Det er helt almindelige borgere, der har taget sagen i egen hånd og er begyndt af granulere plastik og smelte det om hjemme hos sig selv. Det er et område, som virkelig ligger folk på sinde”, siger Ann Louise Slot, projektkoordinator i Reflow.

Reflow har to overordnede mål. Det første er at øge den lokale befolknings viden om plastiksortering og vigtigheden af dette. Det andet er at skabe og udvikle nye idéer og prototyper, som kan give inspiration til andre byer i Danmark og internationalt.

Oplysning er vejen frem
Projektets første fase afvikles på syv lokationer. Hos ABB-boligforeningen i Vestbyen kaldet Den Gamle Gård undersøges og analyseres der fx på, hvilke typer plastik borgerne smider ud.

Information om sortering og bedre genanvendelse er omdrejningspunkter i projektet, og kan vise sig for at være en udfordring, da der findes flere typer af plastik.

”Det kan være rigtig svært at gennemskue for forbrugeren, om det er plastik, som kan genanvendes eller ej. Det skal helst være rene fraktioner, men tag for eksempel en kødpakke, den består af flere forskellige typer sammensat plast og er derfor ikke ren. Det er derfor også enormt vigtigt, at plastindustrien er begyndt at undersøge løsninger til, hvordan vi får renere fraktioner”, siger Ann Louise Slot.

Nøglen til forandring er mennesker
Borgernes deltagelse og engagement er essentielt for, at Reflow-projektet kan blive en succes. I 2020 er flere workshops planlagt i FabLab i Spinderihallerne, hvor man har mulighed for at knuse plastik, smelte det om og afprøve eksperimenter med bioplast.

”Det er mennesker, som driver forandringerne og vi skal være med til at give folk en bevidsthed, så vi bedre kan tage bæredygtige valg. Det er fuldstændig afgørende for projektet, at vi har ildsjæle som Tove Knudsen fra Den Gamle Gård. Hun spreder viden om affaldssortering i sit lokalområde og gør en stor forskel for, at vi ændrer vaner”, fortæller Ann Louise Slot.

Læs også: Flying Tiger afgiver grønt plastikløfte

Reflow-projektet havde opstart den 1. juni 2019 og skal med en finansiering på 3,8 millioner kroner vare indtil 2022.  

- HL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere