15.08.2016  |  Klima, miljø og energi

Kæmpebatteri skal give grøn strøm i Nordhavn

En kontrakt mellem Dong Energy og ABB bringer et kæmpebatteri til Københavns Nordhavn, der skal levere bæredygtig energi til områdets husstande.

Et stort batteri skal for første gang i Danmark integreres i elnettet og forbedre udnyttelsen af vedvarende energi. Kæmpebatteriet får hjemme i parkeringshuset Lüders i den københavnske bydel Nordhavn, der med et ambitiøst byudviklingsprojekt stiler mod at blive energimæssigt bæredygtig.

Fakta om batteriet

Effekt: 630kW

Energi: 460kWh

Teknologi: li-ion

Idriftsættelse: januar 2017

Kilde: Dong Energy

Det er en kontrakt mellem Dong Energy’s elnetselskab Radius og kraft- og automationsteknologikoncernen ABB, der sikrer leveringen af et lithium-ion batteri. ABB’s salgschef Jonas M. Kehr siger om projektet:

Læs også: Flydende salt leverer solenergi døgnet rundt

”Li-ion batteriløsningen er unik i både dens placering centralt i bymiljøet og i dens tekniske udformning, som en integreret del af en standard 10kV net-station i by-zone. Dette er kun starten på en mere udbredt anvendelse af batteriløsninger i elnettet. I ABB er vi overbevist om, at vi i fremtiden vil se anvendelse af mange flere net-tilsluttede batterier i forbindelse med eksempelvis solceller, vindmøller, el-biler og -busser”.

Fuldt opladt vil lithium-ion batteriet kunne forsyne cirka 60 husstande med energi i et døgn.

Nordhavn har grønne ambitioner
EnergyLab Nordhavn er navnet på det firårige projekt, der med grønne briller vil udvikle fremtidens energiløsninger. Projektet bruger Nordhavn som et ”levende storbylaboratorium”, hvorledes det kan demonstrere, hvordan man kan sammentænke og innovere el, varme, vand, energieffektivitet og elektrisk transport. Mange bygninger vil eksempelvis selv producere strøm ved hjælp af solceller, og nu bliver lagring af energien altså også snart en realitet.

Projektets partnere er DTU, Københavns Kommune, By & Havn, HOFOR, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, Metrotherm, Glen Dimplex og PowerLab-faciliteterne. Projektet er støttet af EUDP og løber fra år 2015 til 2019.

Anders Vikkelsø er vicepræsident i Radius. Han siger om udviklingen:

”I de kommende år vil energiproduktionen svinge meget mere, end vi er vant til, og forbrugsmønstrene vil ændre sig på grund af den grønne omstilling. Som elnetselskab får vi en unik mulighed for at forberede os på fremtiden. Ved at sætte batteriet i drift i Nordhavn demonstrationsprojektet kan vi lære mere om, hvordan vi skal designe elnettet, så det passer til den verden, vi vil møde om få år. Og vi kan afprøve, hvordan nye tekniske og markedsmæssige løsninger vil spille sammen med elnettet. Vi tror på, at batterier vil være en af de teknologier, vi skal forholde os meget mere til i de kommende år”, siger han.

Læs også: Hårde EU-krav om CO2-reduktion til hele Norden

Li-ion batteriet bliver installeret i januar 2017.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere