Kæmpebatteri skal give grøn strøm i Nordhavn

En kontrakt mellem Dong Energy og ABB bringer et kæmpebatteri til Københavns Nordhavn, der skal levere bæredygtig energi til områdets husstande.

Københavns nordlige bydel skal i fremtiden være forløber for bæredygtige energiløsninger. Foto: flickr / Theis Kofoed Hjorth. .

15.08.2016

CSR.dk

Et stort batteri skal for første gang i Danmark integreres i elnettet og forbedre udnyttelsen af vedvarende energi. Kæmpebatteriet får hjemme i parkeringshuset Lüders i den københavnske bydel Nordhavn, der med et ambitiøst byudviklingsprojekt stiler mod at blive energimæssigt bæredygtig.

Fakta om batteriet

Effekt: 630kW

Energi: 460kWh

Teknologi: li-ion

Idriftsættelse: januar 2017

Kilde: Dong Energy

Det er en kontrakt mellem Dong Energy’s elnetselskab Radius og kraft- og automationsteknologikoncernen ABB, der sikrer leveringen af et lithium-ion batteri. ABB’s salgschef Jonas M. Kehr siger om projektet:

Læs også: Flydende salt leverer solenergi døgnet rundt

”Li-ion batteriløsningen er unik i både dens placering centralt i bymiljøet og i dens tekniske udformning, som en integreret del af en standard 10kV net-station i by-zone. Dette er kun starten på en mere udbredt anvendelse af batteriløsninger i elnettet. I ABB er vi overbevist om, at vi i fremtiden vil se anvendelse af mange flere net-tilsluttede batterier i forbindelse med eksempelvis solceller, vindmøller, el-biler og -busser”.

Fuldt opladt vil lithium-ion batteriet kunne forsyne cirka 60 husstande med energi i et døgn.

Nordhavn har grønne ambitioner
EnergyLab Nordhavn er navnet på det firårige projekt, der med grønne briller vil udvikle fremtidens energiløsninger. Projektet bruger Nordhavn som et ”levende storbylaboratorium”, hvorledes det kan demonstrere, hvordan man kan sammentænke og innovere el, varme, vand, energieffektivitet og elektrisk transport. Mange bygninger vil eksempelvis selv producere strøm ved hjælp af solceller, og nu bliver lagring af energien altså også snart en realitet.

Projektets partnere er DTU, Københavns Kommune, By & Havn, HOFOR, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, Metrotherm, Glen Dimplex og PowerLab-faciliteterne. Projektet er støttet af EUDP og løber fra år 2015 til 2019.

Anders Vikkelsø er vicepræsident i Radius. Han siger om udviklingen:

”I de kommende år vil energiproduktionen svinge meget mere, end vi er vant til, og forbrugsmønstrene vil ændre sig på grund af den grønne omstilling. Som elnetselskab får vi en unik mulighed for at forberede os på fremtiden. Ved at sætte batteriet i drift i Nordhavn demonstrationsprojektet kan vi lære mere om, hvordan vi skal designe elnettet, så det passer til den verden, vi vil møde om få år. Og vi kan afprøve, hvordan nye tekniske og markedsmæssige løsninger vil spille sammen med elnettet. Vi tror på, at batterier vil være en af de teknologier, vi skal forholde os meget mere til i de kommende år”, siger han.

Læs også: Hårde EU-krav om CO2-reduktion til hele Norden

Li-ion batteriet bliver installeret i januar 2017.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online