København og Århus nedsætter kødforbruget i offentlige køkkener
Kødproduktion belaster klimaet. Nu vil landets to største kommuner skærer ned for forbruget i kommunens køkkener.
Århus kommune vedtog før sommerferien planner om at reducere indkøbte fødevare med 25 procent inden 2024. Ligeledes har Københavns kommune i denne måned offentliggjort en ny mad- og måltidsstrategi, der skal gøres institutionerne sundere og grønnere.
”Det et utroligt glædeligt, at de to største kommuner har taget de her skridt. Det er et vigtigt signal til resten af landet og resten af verden”, siger klima- og energirådgiver i Greenpeace Tarjei Haaland, til Ritzau.
Kommunernes offentlige køkkener laver mad til eksempelvis skolebørn og ældre på plejehjemmene. Begrænsningen af kødet betyder, at der i stedet for vil blive skruet op for plantebaseret kost. Dermed ikke sagt, at kød bliver helt udelukket.
Sundere børn, unge og ældre
”Vi sikrer endnu sundere måltider og mere økologi til byens børn, unge og ældre. Samtidig mindsker vi kommunens madspild og klimaaftryk. Det er jeg glad og stolt over. København skal gå forrest på den grønne dagsorden – også på madområdet. Det gavner københavnerne og inspirerer resten af verden til en grønnere retning,” siger overborgmester Frank Jensen (S).
Københavns nye madstrategi har fokus på madens kvalitet, på ernæring og sundhed og på styrkelse af sociale fællesskaber, trivsel og god madkultur blandt børn, unge og ældre københavnere.
Læs også: Danish Crown skifter 55 millioner kødbakker ud
Derfor skal der skabes flere fællesspisninger på skoler og plejehjem, de sunde mellemmåltider i fritidstilbud og klubber skal opprioriteres og kommunale medarbejdere skal have sundere madordninger, lyder det fra kommunen.
- SDN