København skal nu brænde affald fra udlandet
På trods af en politisk aftale om det modsatte skal København nu brænde affald fra udlandet.
Københavnernes lunger kan nu se frem til at modtage røg fra afbrænding af affald fra udlandet. Amager Ressource Center (ARC) har meldt ud, at man trods en politisk aftale om det modsatte nu vil importere affald fra udlandet.
Sidste uge kom det frem, at det nye værk allerede mangler store mængder affald. På tre år har selskabet nedjusteret skønnet over affaldsmængden fra godt 550.000 ton til 350.000 ton årligt fra 2024, skriver Ingeniøren.
Derfor har ARC meddelt Københavns Kommune, at man vil importere 100.000 tons affald til at teste anlægget.
Danmarks Naturfredningsforening er uforstående overfor, hvorfor man har valgt at bygge et anlæg til 4 mia. kr. i København, når der i forvejen er overkapacitet af affaldsforbrænding, fortæller miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, Jens Peter Mortensen.
- Det har fra starten stået klart, at det nye anlæg ville mangle affald. Så der er ikke noget mærkeligt i, at det nu kommer frem. Det mærkelige består i, hvorfor politikerne valgte at bruge 4 mia kroner på et stort forbrændingsanlæg, der reelt ikke er brug for, siger Jens Peter Mortensen.
En billigere løsning var oplagt
Da ARC var på tegnebrættet foreslog Danmarks Naturfredningsforening, at Københavnerne i stedet valgte at sortere deres madaffald fra.
Det frasorterede madaffald ville kunne være blevet lavet til biogas og gødning på et anlæg til en pris på ca. 150 mio kroner.
Den mængde husholdningsaffald der blev tilbage, for eksempel plastik og papir, kunne også have været genanvendt, og det ville have efterladt en lille rest til afbrænding, som kunne være blevet fordelt på de eksisterende anlæg, der i forvejen har ekstra kapacitet.
- I stedet er det lykkes for affaldslobbyen at overbevise politikerne om, at det er bedre at smide en bananskrald på et bål, end det er at bruge den til kompost. Det er i sig selv fascinerende, men det er selvfølgelig utrolig trist for københavnerne, der nu står med en regning på 4 mia. kr. for et anlæg, der reelt ikke er brug for, siger Jens Peter Mortensen.
Import af affald ikke langtidsholdbart
Nu skal københavnerne i stedet til at importere affald fra udlandet.
Affald er en vare, der købes og sælges på et internationalt marked, men flere og flere af vores nærmeste naboer er i gang med at bygge deres egen affaldshåndterings løsninger. Derfor må det forventes, at Danmark inden for nærmeste fremtid skal kigge længere og længere væk for at finde affald til afbrænding.
- I fremtiden bliver vi langt flere mennesker om at dele jordens ressourcer, og derfor er det vigtigt, at vi bliver bedre til at genbruge og genanvende. Det her er et skridt i den forkerte retning, siger Jens Peter Mortensen.
På affaldsområdet arbejder Danmarks Naturfredningsforening for:
Vi skal producere mindre affald.
- Vi skal i fremtiden genanvende 85 procent af vores nuværende husholdningsaffald
- Vi skal være bedre til at genanvende plast, metaller, papir, pap, glas, organisk affald mm.
- Vi skal finde løsninger til sortering af affald, der passer til de forskellige boligtyper. Det skal være let at sortere affald.
Læs mere HER