06.12.2016 | Klima, miljø og energi
Københavner-restaurantkæde investerer i solenergi
En københavnsk restaurantkæde vil hjælpe den grønne omstilling på vej og investerer i ny solcellepark. En tendens vi ser i stor stil i USA, forklarer solcelledirektør.
Fra starten af 2017 kan Cofoco-kæden kalde sig bæredygtig energiproducent. Det betyder at alle 15 restauranter i kæden udelukkende skal køre på den selvproducerede, grønne strøm. Foto: Cofoco.
Den københavnske restaurantkæde Cofoco har med ønsket om at blive CO2-neutral og bidrage til den grønne omstilling valgt at blive grøn energiproducent, skriver Berlingske Business.
Ejerne bag det populære mad-brand så ikke nok mening i at købe CO2-kvoter og har nu derfor investeret et tocifret millionbeløb for at blive selvforsynende – og lidt til – med grøn energi.
Læs også: Lastbiler med solceller – er det fremtiden?
”Det er for abstrakt at opkøbe CO2-kvoter. Vi vil gøre noget mere direkte og synligt, og derfor går vi med i en ny solpark”, siger August Lund, en af ejerne bag Cofoco, til Berlingske Business. Han uddyber:
”For Cofoco handler det om ansvarlighed i forhold til det omgivende samfund. Vi vil gerne være bæredygtige og med den her investering også gerne skubbe bare en lille smule til udviklingen og måske få andre til at tænke og investere mere i grønt. Vi tror på, at det er absolut nødvendigt, at man som virksomhed tager ansvar”.
Ikke kun til eget forbrug
Det er et samarbejde med selskabet Better Energy, der gør, at det københavnske madkoncept fra det nye år kan kalde sig energiproducent.
I fællesskab vil de to bygge en 50 MW-solpark, der omfatter 70 mindre anlæg med i alt 185.000 solcellepaneler, og svarer til 6.000-7.000 husstandes årlige elforbrug. Solcelleparken skal opføres i Nees i Lemvig kommune.
Cofocos investering betyder, at restaurantkæden i første omgang kommer til at producere 5 MW. Det er godt 40 procent mere end Cofocos eget forbrug på cirka 3,5 MW om året.
”For Cofoco er det en relativt stor investering, men stadig blot første skridt, så når vi nu lover altid at producere mere vedvarende energi, end vi bruger, betyder det også, at jo mere vi vokser, jo mere investerer vi i bæredygtighed. På den måde er forbrugeren med til at bestemme udviklingen”, siger Christian Lytje, en anden af ejerne bag Cofoco, til Berlingske Business.
Dansk eksempel på international tendens
Cofocos investering er ifølge Sigurd Leth, adm. direktør i solcellevirksomheden Gaia Solar, et dansk eksempel på en international tendens:
”Det er især en stor trend i USA, hvor virksomheder som Google, Amazon og Apple har indgået store aftaler om vedvarende energi”, fortæller Sigurd Leth til Berlingske Business og fortsætter:
”Først var det vindstrøm, nu er det også solstrøm, og nu investerer de også i selv at blive energiproducenter. De gør det for at sikre sig selv et grønnere fodaftryk og sikre deres egne priser. Det har man ikke set så mange andre steder end i USA, så det er interessant, at Cofoco gør det her”.
Læs også: Maersk siger farvel til olie på Esplanaden
Ud over snart at kunne kalde sig energiproducent driver Cofoco i dag 15 restauranter i Københavnsområdet og leverer måltidsløsninger til en håndfuld detailvirksomheder.
Restauranterne omsætter årligt for godt 180 millioner kroner og giver et resultat på cirka 20 millioner kroner.
-CHM
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Samfund

Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?
Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)