KAB: Gamle varmeanlæg skal opdateres for klimaets skyld

Der skal gøres noget ved de gamle, energisugende varmeanlæg, hvis Danmark skal bevæge sig i en grønnere retning, mener KAB’s nye klima- og ressourcechef.

Gamle varmeanlæg kan blive en hæmsko for grønne initiativer, og det er derfor et vigtigt område at investere i, mener Henrik Teglgaard Lund, klima- og ressourcechef hos KAB. Arkivfoto. .

12.09.2017

CSR.dk

Der skal investeres i at opdatere de mange gamle varmeanlæg, som er installeret i boliger landet over, mener boligselskabet KAB’s nye klima- og ressourcechef, Henrik Teglgaard Lund. De utidssvarende energisugere er nemlig en hæmsko for den grønne omstilling:

”Udfordringen kan i hverdagen virke usynlig. Så længe vi har varme i radiatorerne og vand i hanerne, så er vi som mennesker glade og tilfredse. Men der er rigtig gode grunde til at interessere os for ressourceforbruget”, siger Henrik Teglgaard Lund. Han fortsætter:

”Nogen steder er det simpelthen nødvendigt at handle for at sikre varmeforsyningen i fremtiden, andre steder giver det mening pga. langsigtede besparelser og bedre bo-komfort. Og helt overordnet er vi forpligtede til at bidrage til de nationale mål om at reducere energiforbruget”.

Læs også: Verdens energiforbrug vil toppe i 2030

Henrik Teglgaard Lund har sammen med KAB’s tekniske afdeling gennemgået en række KAB-ejendomme, og der har særligt været én ting, der springer i øjnene:

”Der er en kæmpe variation i energiforbruget i sammenlignelige ejendomme. Her må vi gå ind og analysere: Er det klimaskærmen, som kan forbedres, er varmeanlægget utidssvarende, eller kan det styres bedre?”.

Skal følge med fjernvarmeselskabernes udvikling
Som en del af den grønne omstilling har fjernvarmeværkerne sat et mål om at sænke fremløbstemperaturen – altså den temperatur, som fjernvarmevandet har, når det modtages i boligafdelingerne.

Når der sker, vil en række varmeanlæg i KAB-fællesskabet få svært ved at levere ordentlig varme til boligerne, vurderer klima- og ressourcechefen. Det drejer sig om store bebyggelser fra 1960’erne og 1970’erne, og det der typisk vil ske, er, at temperaturen er normal i det første værelse, men herefter vil falde fra rum til rum.

”Disse anlæg er ikke bygget til en lav fremløbstemperatur fra fjernvarmeværkerne og vil komme i alvorlige problemer, når fjernvarmeværkerne iværksætter deres mål om lavere temperatur”, siger Henrik Teglgaard Lund. Han vurderer, at problemet berører cirka 10.000 boliger i KAB-fællesskabet.

Læs også: Fynsk vindmøllevirksomhed skal gøre Kina grønnere

Men udskiftningen handler ikke kun om at forebygge kolde stuer. Der er mange fordele ved at investere i at udskifte de utidssvarende anlæg med nyere af slagsen:

”Omkostninger til varme vil falde – både som lavere energiforbrug og mindre udgifter til f.eks. reparation af gamle rør og tilkalkede beholdere. Bæredygtige løsninger kræver, at vi tænker langsigtet og helhedsorienteret for den enkelte boligafdeling. Det glæder jeg mig til at arbejde langt mere med”, siger Henrik Teglgaard Lund.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V