14.07.2021 | Strategi & ledelse
Kan IKEA blive cirkulær? De er nu et gulv nærmere
I et samarbejde med gulvproducenten Tarkett har IKEA i Kongens Kurva, Sverige afmonteret 10.000 kvadratmeter gulv, renset og genbrugt det til nye gulve i Jönköping-varehuset. Det cirkulære gulv har betydet en klimabesparelse på knap 100 tons CO2.
De genanvendte gulve fra Kongens Kurva ligger nu i IKEA’s varehus i Jönköping. Det har givet en klimabesparelse på 94 ton CO2. Foto: Taskett
”Vi har et ambitiøst mål om at blive et cirkulært IKEA inden 2030. Det handler om at forlænge levetiden for både produkter og materialer”, lyder det fra Jonas Carlehed, der er bæredygtighedschef hos IKEA Sverige. Nu er møbelgiganten kommet et skridt tættere på.
I forbindelse med en renovation af IKEA’s varehus i Kongens Kurva i Sverige har gulvproducenten Tarkett afmonteret gulvene, lagt dem i specielle containere og derefter transporteret tilbage til sin fabrik i Sverige. Her blev det indsamlede gulv renset for lim og spartelrester med Tarketts egenudviklede teknologi, der har været i drift siden 2019.
Med teknologien har Tarkett gjort det muligt at omdanne de gamle, homogene vinylgulve til nyt råmateriale, så hver kvadratmeter gulv kan genanvendes til en ny kvadratmeter gulv.
”Vi har genanvendt produktions- og installationsspild i lang tid, men det er fantastisk at kunne vise, at vi også kan genanvende gamle gulve. Dette er et eksempel på, hvordan vi vil arbejde fremadrettet, og vi tror på mange lignende projekter i fremtiden”, udtaler Dag Duberg, som er nordisk bæredygtighedschef hos Tarkett, i en pressemeddelelse.
Læs også: Nu køber IKEA kundernes brugte møbler tilbage i Danmark
De genanvendte gulve fra Kongens Kurva ligger nu i IKEA’s varehus i Jönköping. Det har givet en klimabesparelse på 94 ton CO2. Det er udregnet på baggrund af CO2-udledningen ved forbrænding og produktion af nye råmaterialer, når man fratrækker emissionerne ved lastbiltransporten af gulvene fra IKEA til Tarketts fabrik.
”At få genanvendt et gammelt gulv fra et varehus hos vores leverandør, som derefter kan anvende det som råmateriale til nye gulve i andre varehuse, er godt for både os og planeten. Projektets klimabesparelse på næsten 100 tons CO2 viser, hvilket potentiale der er i konkrete og gode eksempler fra hverdagen”, siger Jonas Carlehed.
Det unikke gulvprojekt har budt på mange praktiske udfordringer, men har også vist styrken og mulighederne i cirkulære løsninger, mener begge parter.
”Dette projekt er et glimrende eksempel på cirkulær økonomi i praksis, og vi er meget taknemmelige for det gode samarbejde med IKEA Sverige, som har gjort det muligt”, afslutter Dag Duberg.
- KCP
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.