14.07.2021  |  Strategi & ledelse

Kan IKEA blive cirkulær? De er nu et gulv nærmere

I et samarbejde med gulvproducenten Tarkett har IKEA i Kongens Kurva, Sverige afmonteret 10.000 kvadratmeter gulv, renset og genbrugt det til nye gulve i Jönköping-varehuset. Det cirkulære gulv har betydet en klimabesparelse på knap 100 tons CO2.

”Vi har et ambitiøst mål om at blive et cirkulært IKEA inden 2030. Det handler om at forlænge levetiden for både produkter og materialer”, lyder det fra Jonas Carlehed, der er bæredygtighedschef hos IKEA Sverige. Nu er møbelgiganten kommet et skridt tættere på.

I forbindelse med en renovation af IKEA’s varehus i Kongens Kurva i Sverige har gulvproducenten Tarkett afmonteret gulvene, lagt dem i specielle containere og derefter transporteret tilbage til sin fabrik i Sverige. Her blev det indsamlede gulv renset for lim og spartelrester med Tarketts egenudviklede teknologi, der har været i drift siden 2019.

Med teknologien har Tarkett gjort det muligt at omdanne de gamle, homogene vinylgulve til nyt råmateriale, så hver kvadratmeter gulv kan genanvendes til en ny kvadratmeter gulv.

”Vi har genanvendt produktions- og installationsspild i lang tid, men det er fantastisk at kunne vise, at vi også kan genanvende gamle gulve. Dette er et eksempel på, hvordan vi vil arbejde fremadrettet, og vi tror på mange lignende projekter i fremtiden”, udtaler Dag Duberg, som er nordisk bæredygtighedschef hos Tarkett, i en pressemeddelelse.

Læs også: Nu køber IKEA kundernes brugte møbler tilbage i Danmark

De genanvendte gulve fra Kongens Kurva ligger nu i IKEA’s varehus i Jönköping. Det har givet en klimabesparelse på 94 ton CO2. Det er udregnet på baggrund af CO2-udledningen ved forbrænding og produktion af nye råmaterialer, når man fratrækker emissionerne ved lastbiltransporten af gulvene fra IKEA til Tarketts fabrik.

”At få genanvendt et gammelt gulv fra et varehus hos vores leverandør, som derefter kan anvende det som råmateriale til nye gulve i andre varehuse, er godt for både os og planeten. Projektets klimabesparelse på næsten 100 tons CO2 viser, hvilket potentiale der er i konkrete og gode eksempler fra hverdagen”, siger Jonas Carlehed.  

Det unikke gulvprojekt har budt på mange praktiske udfordringer, men har også vist styrken og mulighederne i cirkulære løsninger, mener begge parter.

”Dette projekt er et glimrende eksempel på cirkulær økonomi i praksis, og vi er meget taknemmelige for det gode samarbejde med IKEA Sverige, som har gjort det muligt”, afslutter Dag Duberg.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere