Kan marketing give mening?

Virksomheders kommunikation med deres kunder er presset. Hverken forbrugere eller erhvervskunder tror på de traditionelle budskaber, er trætte af at få dem præsenteret og leder efter noget andet. Kan vi finde det på Sustainable Brands-konferencen i næste uge?

Branding og marketing er nødt til at ændre kurs, siger Thomas Kolster. .

22.09.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Vi er virkelig trætte af at få kastet reklamer i hovedet. Først og fremmest vil vi lyttes til og se brandet bidrage til noget, vi går op i, som en del af en fælles indsats” siger Thomas Kolster rådgiver om branding med purpose. Eller Mr. Goodvertising, som han også går under, opkaldt efter titlen på sin bog fra 2012.

Thomas Kolster rejser verden rundt med sit budskab om at marketing, reklame og branding må finde nye historier at fortælle for at trænge igennem i en social tidsalder. Historier der interesserer kunderne og rammer temaer, de går op i. Som kan være klima. Eller fattigdom, rent vand, kvinders rettigheder, global ulighed, dyrevelfærd, flygtninge eller noget helt syttende.

I næste uge, d. 26- 28. september, er det i København, det foregår.

Hvordan vinder man?
Ifølge Thomas Kolster er det ikke småting, der er på spil, det er et spørgsmål om overlevelse i en tid hvor virksomhedernes levetid er på vej ned, og mange forretningsmodeller er stærkt udfordret.

Overlevelse handler om at få sit brand – en kombination af de relationer en vare og virksomhed har til omverdenen og den historie man fortæller om sig selv – til at rumme både behovet for at nå en målgruppe og behovet for at der bidrages til bæredygtige løsninger. Så brandet er med til at skabe mening for den enkelte og er med til reelt at påvirke udviklingen inden for et bestemt emne.

”Hvis du vil have folk til at gide dig, så skal du til at sørge for, at du gør en forskel inden for emner, der er vigtige I deres liv,” forklarer Thomas Kolster.

Det er et tema, man kan udforske meget mere på Sustainable Brands-konferencen i næste uge. Modsat mange andre konferencer om bæredygtighed bruges en stor del af tiden på at forfølge ideer og løsninger til, hvordan man bygger et troværdigt brand, og ikke mindst hvordan man engagerer kunder i det projekt.

”Det er der et godt program med både store lokale og internationale navne. Og med workshops hvor det bliver meget mere hands-on end det man normalt ser på konferencer. Det synes jeg er det bedste ved Sustainable Brands,” siger Thomas Kolster.

Svært at finde den rigtige model
Men nøglen til hvordan virksomheder drager purpose – et meningsfyldt større mål – ind i deres ledelse, arbejde og markedsføring er ikke helt fundet endnu.

”Der er ikke mange af verdens store virksomheder og brands, som man kan pege på og sige: ”de gør det godt”. Men det er også svært og kræver hårde valg, for virksomhederne skal beslutte sig for hvad de går op i, og så indrette deres forretning derefter,” siger Thomas Kolster.

Noget af det, vi ved allerede nu, er hvordan det ikke ser ud – branding med purpose. Vi ved at det ikke kun kan være symbol-kommunikation i en enkelt kampagne. Det kan heller ikke være noget man føjer til uden på sin business as usual. Og det kan heller ikke være i så store linjer, at det ikke kan styres efter.

”Jeg forstår slet ikke sådan noget purpose der er klistret på ved siden af vision og mission. Så ender man tit i sådan noget bredt formuleret om at ville være god mod dyr og børn. Problemet er, at det ikke giver retning eller hjælper med at vælge – hverken for ledelsen, medarbejderne eller kunderne. Det fortæller ikke noget om, hvem virksomheden eller brandet er, og hvilke valg man har måttet tage for at leve op til sit purpose,” forklarer Thomas Kolster.

Hvad er inddragelse så?
En af de ting, Thomas Kolster går og tænker over i denne tid, er, hvad man kan lære af de helt nye virksomhedstyper der opstår, om vejen mod bæredygtighed kommer nede fra den undergrund, og hvad de store, anerkendte virksomheder bidrager med?

Han har et eksempel, han godt kan lide. Det handler om kaffekæden Starbucks, som siden sin start har været berømt for sit arbejde for bæredygtighed, og det har givet dem rigtig mange point. Men er deres centraliserede model den mest effektive ift at skabe impact? Og hvordan hænger mange sager om arbejdsforhold og skattebetaling sammen med deres idé om at være gode samfundsborgere?

Modsat på størrelsesskalaen finder man så en to år gammel virksomhed, Wheelys. De sælger også kaffe, men fra specialproducerede cykelcafeer med økologiske varer, som har bredt sig til 45 lande i løbet af de to år. Hver cykelcafe er personlig ejet og det decentrale ejer-system er med til at skabe ægte empowerment og forbundethed med lokalsamfund.

”Hvilken model bliver dominerende på længere sigt? Det ved vi ikke, men de nye typer forretning viser også noget om, hvad der motiverer og driver vækst i dag,” siger Thomas Kolster. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online