21.01.2022 | Klima, miljø og energi
Kemikalier fra plastik truer planetens stabilitet
Indhold fra partner Hvad er dette?
Den globale forurening med kemikalier, heriblandt fra plastik, findes over alt på jordkloden, og er nu så alvorlig, at den truer stabiliteten af globale økosystemer, vi som mennesker er afhængige af, viser ny undersøgelse.
Forureningen med kemikalier, heriblandt mange af dem der findes i plastik, har nået så alarmerende højder, at de 14 forskere nu har konkluderet, at forureningen med kemikalier har krydset den ’planetære grænse’. Det er det afgørende punkt, hvor menneskeskabte ændringer af Jordens økosystemer skubber den ud af det stabile miljø, som den har befundet sig i de seneste 10.000 år - og dermed er situationen en trussel mod livet på Jorden, som vi kender det i dag.
Plastik er fremhævet som særlig problematisk, sammen med 350.000 syntetiske kemikalier inklusiv pesticider, stoffer til industriel brug og antibiotika. Plastik forurening er fundet stort set overalt på kloden, fra dybhavet i Marianergraven til toppen af Mount Everest og indlandsisen i Antarktis.
Strategisk direktør i miljøorganisationen Plastic Change, Anne Aittomaki, peger på, at forskernes konklusioner bør få alle alarmklokker til at ringe hos beslutningstagerne både i Danmark og verden over:
”At vi nu har krydset endnu en grænse for, hvad vores jordklode kan klare, er rent ud sagt skræmmende. Studiet peger direkte på plastik som en af de store kilder til de massive ødelæggelser som forureningen med kemikalier forårsager, og derfor kan jeg kun appellere til, at vi sætter kraftig ind på at reducere vores plastik forbrug og få styr på kemien i det hele taget,” siger Anne Aittomaki.
Undersøgelsen kommer forud for forhandlingerne i FNs miljøprogram UNEA5.2 om en global traktat, der skal regulere plastik i hele værdikæden, som finder sted i Nairobi i slutningen af februar 2022.
Baggrund:
I 2009 definerede forskere ni planetære grænser, der skulle overholdes for at sikre Jordens stabilitet. De omhandler bl.a. drivhusgasser, ozonlaget, skove, biodiversitet, ferskvand og indtil nu har man manglet at undersøge to af grænserne: brugen af kemikalier og aerosoler i atmosfæren. Årsagen skyldes at man ikke har haft en baseline at måle op imod, på samme måde som man har med f.eks. klimaforandringer. Indtil nu.
Forurening med kemikalier udgør således den femte ud af ni planetære grænser som forskere peger på er overskredet - med de øvrigt værende global opvarmning, destruktion af vilde habitater, tab af biodiversitet og overdreven kvælstof- og fosforforurening.
Klima, miljø og energi

Magnus Heunicke bruger folkesundhed som afledningsmanøvre og negligerer miljøforurening
Miljøminister Magnus Heunicke anerkender, at et forbud mod gummigranulat i kunstgræsbaner er godt for miljøet, men han er alligevel imod det. I sin argumentation bruger ministeren en klassisk afledningsmanøvre.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Heunicke må beskytte naturen mod tobaksindustrien
Cigaretfiltre er den største, globale kilde til plastikforurening, og filtrene gør ingen forskel sundhedsmæssigt – tværtimod. Derfor bør den nye miljøminister Magnus Heunicke arbejde for et forbud.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Åbent brev til miljøminister: Danmark bør gå forrest for at begrænse bevidst tilsat mikroplastik i forbrugerprodukter
EU-Kommissionen foreslår at begrænse tilsat mikroplastik i en række forbrugerprodukter som kosmetik, rengøringsmidler og kunstgræsbaner. Fire miljø og forbrugerorganisationer opfordrer på det kraftigste regeringen til uforbeholdent at støtte forslaget.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Plastikhelteskolen skal gøre børn klogere på plastikkrisen og de gode løsninger
Den 21. december udkom nyt materiale fra Plastikhelteskolen, som en særlig julegave til danske skolebørn og deres lærere. Plastikhelteskolen skal gøre børn og unge klogere på plastikkrisen og på, hvordan vi løser de udfordringer vi står overfor.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

De gode nyheder for vandloppen afliver IKKE risikoen ved mikroplastik i havene
Nyt studie konkluderer efter forsøg med vandlopper at vi ikke skal være bekymrede for mikroplastik ender på vores middagstallerken. Men listen over kritiske huller i studiet er lang, og vi forsøger her at give et mere nuanceret billede af kompleksiteten.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny plasthandlingsplan bør tackle vores overforbrug af plastik og favne langt bredere end det fremgår af regeringsgrundlaget
Det er meget positivt, at det nye regeringsgrundlag lægger op til, at der skal laves en ny plasthandlingsplan. Problemerne med plastik er ikke blevet mindre siden den første plasthandlingsplan fra 2019.
Indhold fra partner