Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

Som ny partner i Reuse Vanguard Project (RSVP) sikrer danske Plastic Change, at resten af Europa lærer af danske succeser med genbrugelig emballage.

Foto: Plastic Change

Plastic Change træder ind i det internationale Reuse Vanguard Project (RSVP) for at bidrage til udbredelsen af effektive genbrugssystemer på tværs af Europa.

Det nuværende brug af engangsemballage belaster miljø og klima, og i rollen som partner kommer Plastic Change til at dele erfaringer og gode eksempler, som kan fremme genbrug som et bedre alternativ.

I Danmark findes blandt andet Rotake Reusable i Aarhus Midtby, som gør det muligt at få kaffe og andre drikkevarer i kopper, som pantes, vaskes og bruges igen. Systemet er det første af sin slags i verden og har på otte måneder sparet byen for over 500.000 engangskopper og reducerer CO2-udledninger.

Det er Zero Waste Europe, der faciliterer Reuse Vanguard Project (RSVP), og Plastic Change slutter sig til en gruppe ambitiøse partnere i Tyskland, Belgien, Frankrig og Holland. Målet er at skabe en fælles model, så genbrugelig emballage kan blive en realitet i endnu flere byer.

Dette er nødvendigt, fordi hver europæer årligt genererer 190 kg affald alene fra emballage. De seneste år er affaldsmængderne steget støt, og der er behov for effektive løsninger, hvis EU-medlemslandene skal leve op til deres forpligtelser i emballageforordningen (PPWR) om at nedbringe mængderne mindst 15% inden 2040.

Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør i Plastic Change, siger:

“Genbrug, hvor vi vasker og bruger produkterne mange gange, har betydelige fordele sammenlignet med den nuværende brug-og-smid-væk-kultur. Men få byer har turdet tage springet, fordi det har været ukendt land. Hvordan kan et system på byplan se ud? Hvordan tager brugerne imod det? Hvad koster det? Takket være Aarhus har vi nu svar. Byen tjener som det gode eksempel, og med os som partner i projektet kan vi flytte Europa og verden mod et mere klimavenligt emballageforbrug.”

Nathan Dufour, genbrugssystem-manager og leder af Reuse Vanguard Project (RSVP) i Zero Waste Europe, siger:

“Med Danmark som en del af projektet beviser vi, at byer kan lede i omstillingen fra engangsbrug til bæredygtige genbrugssystemer – og skabe ægte forandringer, der hvor det har størst betydning. Vores undersøgelser viser, at skiftet til disse systemer kan reducere CO2-udledninger helt op til 54% i Aarhus, og reducere det generelle materialeforbrug. Ved at vise succesen er målet at inspirere andre byer overalt i Europa til at forfølge lignende initiativer og skabe en samlet bevægelse mod en fremtid uden affald.“

Pressekontakt: Silvie Østebø, presseansvarlig, su@plasticchange.org, +45 6193 1637

Om Reuse Vanguard Project (RSVP)

Projektet har til formål at bringe genbrug i spil politisk som en løsning på affaldsproblemet i Europa og verden. Siden det blev lanceret i 2021 har projektet især fokuseret på drikkevarer- og takeaway-emballage, som vejer tungt i affaldsstatistikkerne.

I projektet er Rezero (Barcelona i Spanien), Deutsche Umwelthilfe (Berlin i Tyskland), Fair Resource Foundation (Leuven og Gent i Belgien), Enviu (Rotterdam i Holland), Réseau Vrac et Réemploi (Paris i Frankrig) og nu Plastic Change.

Sådan fungerer Rotake Reuseable, Aarhus’ genbrugssystem 
Rotake Reuseable blev introduceret i januar 2024 som et tre-årigt pilotprojekt. Det gør det muligt at få sin kaffe, øl eller andre drikkevarer i en genbrugelig kop på Aarhus´ cafeer i midtbyen. 

Man betaler fem kroner i pant for emballagen, hvilket man får retur, når den afleveres i en af de 27 pantautomater fordelt i bymiljøet. Herfra bliver de afhentet og vasket på et centralt vaskeri, hvorefter de distribueres ud til caféer igen.

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

07.06.2024Plastic Change

Sponseret

Hvis havet kunne fælde en tåre, ville den være af plastik

24.11.2023Plastic Change

Sponseret

PEPSICOs brandede emballager rammer som en boomerang ved retssag anlagt af staten New York

20.11.2023Plastic Change

Sponseret

En ambitiøs aftale mod plastikforurening blev modarbejdet og hindret under FN-møde

15.11.2023Plastic Change

Sponseret

Miljøministeren modtager 14.775 underskrifter for et EU-forbud mod eksport af plastikaffald

15.11.2023Plastic Change

Sponseret

Dansk NGO kæmper for at begrænse plastikproduktion under aktuelle FN-forhandlinger