Kender du din mads klimaaftryk?
Forbrugerne kan nu holde øje med deres personlige klimaregnskab i Coops app. Thomas Roland, der er CSR-chef i Coop, har været med til at udvikle funktionen. Han forklarer, hvorfor et tal i appen pludselig kan blive interessant at følge.
Hvor slemme er vores fødevarer i det samlede klimaregnskab?
»Jeg synes ikke, de er slemme, men de fylder faktisk en stor del og nok også mere, end de fleste tror. Når man ser på den del af klimaregnskabet, vi selv som forbrugere kan gøre noget ved – altså huskøb, ferierejser, forbrug osv., så kommer næsten en fjerdedel af det samlede aftryk fra vores fødevarer. Det er altså en betragtelig del og cirka 3 gange mere, end vi udleder fra energiforbrug til opvarmning, transport og el.«
Hvad kan man gøre for at mindske klimaaftrykket fra sine fødevarer?
»Man kan gøre mange ting, først og fremmest følge kostrådene og spise masser af grøntsager, groft og grønt. Så er der nemlig en smule mindre plads på tallerkenen til det røde kød. 3 gode råd lyder. 1: Spis masser af grønt. Råd nummer 2 er lidt mere modigt og lyder: Spis mindre kød. Og hvis man spiser kød, så kan man lidt oftere vælge det lysere kød frem for det røde kød, for det lyse kød har lavere aftryk. Og råd nummer 3: Spis op og undgå madspild. Undersøgelser viser, at op mod 25 procent af maden derhjemme går til spilde.«
Hvad kan mit klimaaftryk i Coops app bidrage med?
»Kigger forbrugeren i sin app, vil hun kunne finde et tal, der angiver klimaaftrykket som et gennemsnit pr. vare købt i en given uge. Det kunne være 1,76 kg CO2-ækvivalenter. Tallet gør det muligt for kunderne at sammenligne sig med et gennemsnit af de øvrige Coop-kunder. Vi kender jo ikke den enkelte kunde og ved ikke, hvor mange de er i husstanden, eller hvor ofte de handler, men vi beregner et gennemsnit af alle de varer, kunden har købt. Og så kan man også se, hvor stort et klimaaftryk man samlet set har på sine varer købt hos Coop i indeværende år. Det kan man så holde op imod, at en gennemsnitsdansker har et aftryk fra fødevarer på cirka 3000 kg CO2 pr. år.«
Læs resten af artiklen på Samvirke.dk.