25.04.2014  |  Klima, miljø og energi

Kina vil suge Danmarks energierfaringer til sig

Kina, der er verdens mest energiforbrugende land, vil trække på de danske erfaringer og kompetencer inden for energieffektivisering. I går indgik Danmark og Kina således en ny samarbejdsaftale på energiområdet.

I går aftes underskrev den danske ambassadør i Kina, Friis Arne Petersen, en ny samarbejdsaftale mellem Energistyrelsen og det Nationale Center for Energibesparelser i Kina.

Samarbejdsaftalen skal øge kinesernes fokus på, hvordan man effektivt regulerer energieffektiviseringer - specielt i industrien. Danmark skal også være med til at udvikle og implementere strategier på både nationalt og lokalt niveau.

Læs også: Kinesisk ros til grønne Danmark

Kina har allerede udviklet et virksomhedsprogram med fokus på de tunge industrier som stål, cement og kemikalier, og danske erfaringer kan bidrage til yderligere at sætte skub i udviklingen af en mere energieffektiv sværindustri i Kina.

”Kina er verdens største energiforbruger og CO2-udleder, og der er store muligheder for at nedbringe både energiforbrug og CO2-udledning. I Danmark har vi flere årtiers erfaring med at øge energieffektiviteten – det gælder både inden for industri og på bygningsområdet. Vi har vist, at man kan sikre både økonomisk vækst og en bæredygtig energiudvikling på samme tid”, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Læs også: Kina kopierer dansk CO2 neutralt byggeri

Der er stort behov for energieffektiviseringer i Kina. Ifølge Det Internationale Energiagentur er besparelsespotentialet i Kina i 2035 på hele 25 procent af energiforbruget. Fra dansk side vil fokus i den nye aftale også være at udnytte overskudsvarmen fra den tunge industri. Via fjernvarmesystemet kan overskudsvarmen bruges til at opvarme boliger. 

Eksisterende aftaler forlængedes
I forbindelse med underskrivelsesceremonien torsdag aften forlængede Klima-, Energi- og Bygningsministeriet endvidere to eksisterende samarbejdsaftaler med henholdsvis Kinas energiministerium (NEA), og Kinas Ministerium for Bygninger, By- og Landdistriktsudvikling (MoHURD).

Samarbejdsaftalen med NEA fokuserer på, hvordan Kina kan øge andelen af vedvarende energi, mens MoHURD-samarbejdet styrker grøn, energieffektiv byudvikling ved at lægge vægt på bæredygtigt byggeri og fjernvarme. Opførelse af energirigtige bygninger kunne spare store mængder energi. Omkring 15 millioner kinesere flytter til byerne hvert år, og Kina står for 50 pct. af den globale tilvækst i bolig-m2.

Læs også: Danmark og Kina samarbejder om vedvarende energi

”Kina har længe været verdens vækstmotor, men det samtidig også et af verdens mest energiforbrugende lande. Forlængelsen af aftalerne viser, at Kina prioriterer den grønne omstilling højt og ønsker at finde bæredygtige løsninger på de problemer, som den store vækst også har ført med sig. Danmark har de nødvendige tekniske løsninger og erfaring med energiomstilling, som vi kan dele og videreudvikle sammen med Kina. Det kan begge lande drage nytte af”, siger Rasmus Helveg Petersen.

Det dansk-kinesiske energisamarbejde blev etableret i 2005, hvor den første bilaterale aftale om at fremme brugen af vindenergi i Kina blev underskrevet.

- JDN

Mere fra Assistent@horisontgruppen.dk

Assistent@horisontgruppen.dk

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere