Klima- og biodiversitetskrisen kan vendes, viser rapport
Genetablering og bevaring af naturområder særligt i de tropiske egne kan have en markant positiv indvirkning på både klimaforandringer og tab af biodiversitet.
Op imod en million plante- og dyrearter risikerer at uddø indenfor kort tid. Det skriver DR.
Ifølge en ny rapport vil en genetablering af bare 15 procent af naturområder kunne bidrage til en 60 procent reduktion i tab af biodiversitet. Samtidig skal vi naturligvis stoppe med at ødelægge nye naturområder.
Som en positiv sideeffekt vil op imod en tredjedel af verdens CO2 blive suget op i de genetablerede naturområder.
Den presserende klimakrise bunder primært i de enorme mængder menneskeskabte drivhusgasser, der er blevet lukket ud i atmosfæren siden industrialiseringen, som primært stammer fra fossile brændstoffer.
En del af årsagen skal også findes i skovrydning, da færre træer som bekendt opfanger mindre mængder CO2. Vi har igennem de sidste mere end 100 år nedlagt naturområder til fordel for veje, byer og landbrug, som ikke alene har bidraget til klimaforandringerne, men også har betydet tab af biodiversitet.
Læs også: Din næste strategi skal handle om biodiversitet
Særligt i de tropiske dele af verden vil en genetablering af naturområder have stor betydning, f.eks. genetablering af regnskov, hvor biodiversiteten er højere end på vores egne breddegrader.
Ifølge Carsten Rahbek, professor og direktør for Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet ligger ansvaret dog i høj grad alligevel hos os selv, da de fattigere lande ofte netop ødelægger naturområder for at levere fødevarer og forbrugsgoder til den vestlige verden.
”Vi kan altså ikke give de fattigere lande i troperne ansvaret for at vende udviklingen. Vi skal også i gang i Danmark. Især ville det være effektivt, hvis vi genetablerer vådområder. Og så bør vi se at få noget mere vild skov, som vi i dag har mindre end én procent af herhjemme. Skov, der ikke er produktionsskov til fældning, burde vi få mere af. Det er nødvendigt, at vi indser, at vi er nødt til at give naturen mere plads," afslutter Carsten Rahbek.
- MTN