Klimaindsatsen på forsvarsområdet skrues op

Et 14. klimapartnerskab skal undersøge, hvordan grønne teknologiske løsninger kan hjælpe forsvaret. Og dansk erhvervsliv. Og Danmarks forhold til NATO.

Bl.a. disse to fregatter skal skifte til LED-pærer ifølge Forsvarets nye grønne handleplan. Arkivfoto..

01.06.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

D. 31. maj 2021 offentliggjorde Forsvarsministeriet et nyt klimapartnerskab. Det skal dække forsvarsområdet.

Hvor de 13 oprindelige partnerskabers, som hørte under Erhvervsministeriet, blev stillet den opgave at komme med et bud på, hvad sektoren kunne bidrage med i form af CO2-reduktioner og et bud på, hvilke barrierer der var for reduktioner i sektoren, så ser oplægget til forsvarsområdet noget anderledes ud.

Som det beskrives i pressemeddelelsen, bliver klimapartnerskabets opgave ”…at kortlægge, hvilke klimavenlige løsninger, der er under udvikling på forsvarsområdet og forhåbentlig skabe en spill-over effekt, så civile, innovative løsninger kan anvendes på Forsvarsministeriets område”.

Læs også: Ni anbefalinger til at arbejde med CO2 i leverandørkæden 

Pressemeddelelsens øvrige tekst fokuserer på at forklare, hvordan indsatsen kan være god for forsvaret og styrke ”…en i forvejen voksende dansk forsvarsindustri og gøre Danmark til et foregangsland for, hvordan grønne løsninger kan bruges operationelt på forsvarsområdet”.

Også udtalelser fra de ansvarlige ministre i Forsvarsministeriet, Erhvervsministeriet og Klima-, energi- og Forsyningsministeriet holder sig i det spor. Forsvarsministeren taler om at ”… stimulere dansk eksport og gøre Danmark til en endnu mere attraktiv militær samarbejdspartner”. Erhvervsministeren om ”at være til gavn for den grønne omstilling og samtidigt bidrage til nye danske eksporteventyr”, mens Klimaministeren taler om at speede udviklingen op og at ”… også her kan og skal Danmark være foregangsland”.

Eneste tydelige link til arbejdet med klimalov- og klimahandlingsplan, som de øvrige klimapartnerskaber spiller op imod, er at Forsvarsministeren nu vil indtræde i regeringens Grønt Erhvervsforum, og at partnerskabet skal aflevere sine anbefalinger her i foråret 2022.

Dansk indsats passer til NATO’s planer
Det giver ikke helt mening at tale om dansk forsvar uden at tale om NATO. Forsvarsalliancen vil på sit topmøde i 2021 skulle diskutere en ny 2030-vision, som for første gang inddrager klimaforandringer. Både som sikkerhedsrisiko, men også forsvarssektorens arbejde med at skære i CO2-udledninger.

NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, forklarede på Præsident Bidens klimatopmøde i april måned, hvordan han ser klimaindsatsen. Den handler om at forstå problemerne med klima i en sikkerhedskontekst, og om at sikre at alliancen fortsat kan udføre sine opgaver, så der vil bl.a. blive lavet en undersøgelse af, hvordan klimaforandringer påvirker NATO’s aktiver og anlæg, man vil begynde at integrere bæredygtighed i sine indkøb og udvide samarbejdet med erhvervslivet for at finde nye løsninger.

Umiddelbart ligner det 14. klimapartnerskab en forberedelse på den sidste del af Generalsekretærens udtalelser. Et andet tegn, på at Forsvarsministeriet har lyttet til NATO, er, at tre dage forud for offentliggørelsen af klimapartnerskabet udsendte minsteriet en anden pressemeddelelse, hvor man lancerer en ny handlingsplan for forsvarets grønne indsats. I den plan er hovedmålet lavere energiforbrug og færre CO2-reduktioner.

Handlingsplanen passer påfaldende fint til NATO’s klimaindsats’ tredje ben.  Den handler nemlig, ifølge Jens Stoltenbergs føromtalte tale, om at reducere udledningerne f.eks. gennem øget brug af vedvarende energi og alle andre relevante innovationer, som solpaneler i kampudstyr og brug af biobrændsler.

“Det giver ikke rigtig mening, at der kommer flere og flere elbiler på vejene, mens vores forsvarsstyrker stadig er helt afhængige af fossile brændsler,” sagde Jens Stoltenberg.

NATO vil forsøge at nå frem til en klar politisk forpligtelse på at komme i gang med at reducere militærets udledninger på topmødet midt i juni 2021. Tiden vil vise, om de danske tiltag er, hvad der skal til.

Er forsvaret virkelig godt i gang?
Klimapartnerskabet er en allerede afprøvet samarbejdsmodel og ligner som sagt et oplagt bidrag til NATO’s ønske om udviklingsarbejde i samarbejde med private aktører. Arbejdet med at reducere udledningerne er dog et lidt mere åbent spørgsmål. Omend Forsvarsminister Trine Bramsen i lanceringen af handlingsplanen udtaler: 

”Den grønne omstilling er allerede godt i gang på Forsvarsministeriets område, og vi er kommet langt. Vi har gennem flere år nedbragt vores energiforbrug. … Men vi kan og vil gøre endnu mere.”

Præcist hvor godt i gang den grønne omstilling er, kan forsvarets egne opgørelser bruges til at stille spørgsmålstegn ved. Man satte således i midten af 10’erne et mål om at mindske energiforbruget med 20 procent senest i 2020. I seneste afrapportering fra 2019 havde man nået 13,4 procent, skriver klimamonitor.dk, som også kan fortælle, at ministeriet helt har forladt disse mål.

Forsvarsministeriet fremhæver desuden i sin pressemeddelelse, at den nye handlingsplan f.eks. betyder, at man fra 2021 vil installere LED-pærer på alle søværnets fregatter og inspektionsfartøjer og fra 2022 udelukkende vil anvende LED-pærer i Forsvarsministeriets bygninger.

Om et forstående skift til LED-pærer er at ”være godt i gang”, kan man måske godt stille spørgsmålstegn ved.

Læs også: Ansvarligt indkøb af kampvogne og håndgranater

En omfattende plan
Dykker man ned i handlingsplanens indhold, forekommer den helstøbt. Man vil således arbejde både med forsvarets fysiske anlæg og installationer, sine aktiviteter og transportmidler, adfærdsfaktorer og afrapportering på klima- og miljø.
Der er ligeledes lavet en skitse til en implementeringsplan for alle områder indtil 2025.

Konkrete, målbare målsætninger er der dog endog meget få af. Men at forsvaret skal kigges igennem fra ende til anden efterlader planen ingen tvivl om.

Meddelelsen fra ministeriet fremhæver desuden at man vil udlægge flere af det danske forsvars 32.000 hektar jord til vildere natur ved at give naturen lov at vokse vildt flere steder, udfase landbrugsdriften og plante mere skov. En indsats der også er itråd med de foreløbige oplysninger om NATO’s klimaindsats frem mod 2030.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: klimastrategier

Hvad skal en god klimastrategi kunne i dag? Og hvordan kommer man i gang? CSR.dk leder efter svarene. 

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart