Klimakampen skaber fællesskaber på arbejdspladsen
De sidste to år har 34 arbejdspladser deltaget i Klimakampen. Deltagerne har udført over 100.000 klimaaktiviteter og sparet masser af CO2. Men kampagnerne har også styrket det kollegiale fællesskab og sat samtalen om klima i gang over frokostbordet.
Danskerne mangler klimafællesskaber
Danskerne mangler fællesskaber, hvor vi kan støtte hinanden i en grønnere hverdag.
Det skriver Concito. Tænketanken understreger, at danskerne har brug for viden om klimaindsatser, som gør det “nemmere, sjovere og helt normalt” at træffe klimavenlige beslutninger.
“Det er gennem fællesskaber, vi kan hjælpe hinanden med at forandre ‘det vi plejer’ til nye fælles klimaløsninger,” forklarer organisationen.
Ifølge Concitos årlige klimaundersøgelse, Klimabarometeret, giver fælles snakke om klimaet ofte anledning til inspiration. Men 35 procent taler aldrig om det.
Den statistik laver Klimakampen om på.
Klimakampen har skabt kollegialt fællesskab og engagement på tværs af kommunen
Ærø Kommune
Kolleger tager klimasnakke
Virksomheder, kommuner og styrelser har i løbet af de sidste to år deltaget i den kollegiale holdkonkurrence, Klimakampen. I løbet af 4 uger dyster medarbejdere på tværs af afdelinger i at træffe flest CO₂-besparende valg i dagligdagen.
Konkurrenceelementet i Klimakampen har ifølge deltagerne gjort det sjovt at træffe klimavenlige beslutninger. Men kampagnen er også en samtalestarter i kantinen.
“Det var sjovt at være med, og det har givet rigtig fine snakke på arbejdspladsen. Selvfølgelig blandt os, der var med, men det har også bredt sig til andre over frokostbordet,” fortæller Therese Holter fra Gymnasieskolernes Lærerforening. “Det bedste ved kampagnen var, at vi havde en god og sjov anledning til at tage klimasnakke.”
I Ærø Kommune har konkurrencen styrket fællesskabet på arbejdspladsen.
"Klimakampen har skabt kollegialt fællesskab og engagement på tværs af kommunen. Det har været en god og meget lærerig oplevelse, hvor vi alle er blevet mere bevidste om grønnere tilvalg."
"Klimakampen har været en aktivitet, som alle har haft lige mulighed for at deltage i"
Lene - Lemvig Kommune
Klimakampen er inkluderende
I konkurrencen scorer medarbejderne point for at tage cyklen, genbruge deres tøj og affaldssortere. Men aktiviteter som at undgå madspild, spise grønt og reparere et hul i sokkerne, giver også pote i CO₂-regnskabet.
Det brede udvalg af klimavenlige aktiviteter inkluderer medarbejdere på tværs af alder og fysik i klimafællesskabet. Det har ifølge Lene Kudsk fra Lemvig Kommune været gavnligt for deltagernes engagement.
“Klimakampen har været en aktivitet, som alle har haft lige mulighed for at deltage i – og det har været utrolig godt,” fortæller hun.
Klimakampen starter en ny kampagne til september 2024.
Skal din arbejdsplads også have et bedre klimafællesskab?
👉 Så tilmeld din virksomhed eller kommune her.