Komité: Tax Governance skal højere på selskabers dagsorden
Komitéen For God Selskabsledelse forslår at fremhæve, at selskaberne bør have en skattepolitik. Det vil det øge presset yderligere på virksomhederne for at rapportere mere åbent om skatteadfærd, skriver Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar.
Komitéen For God Selskabsledelse forslår i høringsudkastet til nye anbefalinger at fremhæve, at selskaberne bør have en skattepolitik.
Ekspert vurderer, at komitéen dermed sætter en tyk streg under, at oplysninger om virksomhedens skatteforhold er et samfundsansvar, der bør oplyses åbent om, og ikke blot er en juridisk øvelse. NGO´en Oxfam IBIS er positive overfor forslaget men vil have hævet ambitionsniveauet.
Komitéen lægger i høringsudkastet op til, at de børsnoterede selskabers bestyrelser skal godkende selskabets skattepolitik, der gøres tilgængelig for offentligheden. Forslaget formulerer ikke direkte hvad skattepolitikken konkret skal indeholde.
SE OGSA TAX GOVERNANCE KONFERENCE 23. SEPTEMBER
I Komitéens kommentarer til forslaget nævnes, at bestyrelsen i skattepolitikken kan vælge ”at give videre indsigt i selskabets skattemæssige forhold end påkrævet efter lovgivningen, eksempelvis om hvorledes man forholder sig til skatteincitamenter, brug af skatteplanlægning, aktiviteter i skattelylande og betalt skat i de lande hvor selskabet opererer m.m.”
Selvom mange virksomheder har offentliggjort en skattepolitik, er det kun få selskaber, som faktisk oplyser om de forhold, komitéen nu fremhæver i kommentaren. Økonomisk Ugebrevs seneste Tax Governance Rating fra maj viste, at kun halvdelen af de hundrede største selskaber i Danmark oplyser om skatteincitamenter, kun 22 procent om aktiviteter i officielle skattelylande.
Blot seks selskaber fremlægger information om konkrete skattebetalinger i lande, de opererer i – altså de omdiskuterede land-for-land rapporteringer.