Kommer der endelig mere CSR i offentlige indkøb?

Den offentlige sektors store indkøbsmuskel har i forhold til CSR-emner, alt for længe ligget slap hen. Nye regler og prioriteringer peger på øget aktivitet fremover.

Der vil sandsynligvis komme mere fokus på kontrol med overholdelse af vilkår i kontrakter mellem det offentlige og dets leverandører. .

17.10.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Flere end 300 milliarder kroner køber den offentlige sektor ind for årligt. Men trods det at leverandører i en del år har skullet skrive under på, at de respekterer menneske- og arbejdstagerrettigheder og for eksempel ikke benytter børnearbejde, har de offentlige indkøbere fået skyld for at lade pris bestemme alt. Og at hvis de havde stillet krav i kontrakterne, så fulgte de ikke op på dem.

Der er dog spæde tegn på, at det kan være ved at ændre sig.

To store kommuner med på holdet
I september måned 2016 valgte både København og Odense Kommuner at slutte sig til arbejdet i Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH). De to kommuner er nu en del af skaren af store og små virksomheder, NGO’er, fagbevægelsen, brancheorganisationer og offentlige instanser, der hos DIEH bliver klogere på at fremme ansvarlige indkøb.

”Det et stærkt signal, at toneangivende kommuner som Odense og København melder sig under fanen hos DIEH. I samarbejdet med kommunerne ser vi blandt andet frem til at skabe tættere dialog om etiske problemstillinger og løsninger samt øge fokus på etiske offentlige indkøb – et område med stort potentiale”, siger Mette Boye, direktør i DIEH.

Nu kommer kontrollen
En del af kritikken af de offentlige indkøbs manglende fokus på CSR-faktorer har været rettet mod, at selv om der var bygget krav ind i kontrakterne, så blev der ikke fulgt op. Sat på spidsen hed det sig, at leverandørerne bare kunne skrive under, og så behøvede de ikke tænke mere på det, for det var småt med eksterne kontroller af f.eks. miljøforhold, arbejdsmiljø og arbejdsrettigheder.

Den kritik virker det til, at man i Københavns Kommune taget til efterretning. I hvert fald forklarer Christian Biel-Knudsen, som er leder i en indkøbsfunktion i Økonomiforvaltningen, udviklingen i offentlige indkøb sådan her:

"Det er min fornemmelse, at det er en generel tendens inden for offentlige indkøb, at man er ved at nå en foreløbig grænse for, hvor meget økonomisk effektivisering man kan få ud af fortsatte genudbud af de offentlige indkøbsområder. Derfor fornemmer jeg, at flere og flere kommuner kommer til at arbejde langt mere systematisk med compliance i forhold til de udbudte vilkår, herunder også alt det man kan kalde CSR-områderne." 

"Københavns Kommune har bevilget midler i 2017 til, at vi bruger flere kræfter på at sikre os, at vores leverandører lever op til vores indkøbspolitikker, og til de krav vi har i dem til miljø, sociale klausuler som f.eks. sikring mod social dumping, " siger Christian Biel-Knudsen.

Regler og jura på plads
Samtidig er der blevet lidt bedre plads til CSR f.eks. i forbindelse med offentlige udbud. Den nye udgave af udbudsloven, som trådte i kraft ved årsskiftet 2016, fastholder godt nok, at det prismæssigt mest fordelagtige tilbud skal vælges. Men samtidig er flere CSR-emner blevet indlemmet i kategorien ”kvalitet”, som er det den rå pris skal kobles med for at vælge leverandør. Og udelukkelse fra at deltage i udbud kan nu – hvis man vælger det – baseres på ”overtrædelse af miljømæssige, sociale eller arbejdsretslige regler”, en udvidelse fra de stadig obligatoriske udelukkelsesgrunde som børnearbejde, terrorhandlinger eller bestikkelsessager og anden økonomisk kriminalitet.

I august 2016 faldt den første afgørelse i en sag om lovligheden af kontraktklausuler om menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption, og sikring af ikke bare egne ansatte, men også ansatte hos underleverandører. Klagenævnet for Udbud afviste at den slags krav var i strid med reglerne, og at der godt kunne iværksættes sanktioner, hvis klausulerne ikke blev overholdt. Læs mere om afgørelsen her.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V