20.06.2019  |  Klima, miljø og energi

Kommuner planter vildere natur til insekter

Indhold fra partner Hvad er dette?

Flere kommuner har meldt sig ind i kampen for at bremse insekternes tilbagegang. De laver bl.a. mere vildtvoksende grønne områder og blomstrende grøftekanter.

Når du kører på de danske veje, kan du prøve at lade blikket vandrer langs grøftekanterne. Hvad ser du? Nedklippet græs eller vilde, farverige blomster?

Der har været en tendens til at holde offentlige og kommunale naturområder så velfriserede som muligt. Men nu går mange kommuner i den modsatte retning. Og det er gode nyheder for de pressede vilde bier og de danske sommerfuglearter.

En kort græsplæne er nemlig som en ørken for insekterne, fortæller Therese Nissen, der er natur- og miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening:

- Skifter man en kortklippet græsplæne ud med vilde blomster og planter, der får lov til at blive år efter år, giver det mere mad og flere værtsplanter. Det gavner både de bestøvende insekter, som vilde bier, der henter pollen og nektar, men der kan også komme flere bladlus og mariehøns. Alt dette insektliv tiltrækker fugle til området, så det er en måde at øge biodiversiteten på, siger hun.

Derfor er det en god nyhed, at flere kommuner nu tager initiativ til at skifte græsørknerne ud med vilde blomsterenge.

Nogle af de kommuner, der har gjort en ekstra indsats for insekterne med vildere natur er Ishøj Kommune, Stevns Kommune og Herning Kommune.

Ishøj Kommune:
”Ishøj Kommune har plads til alle – også insekter”

Sådan skrev Ishøj Kommune på Facebook den 3. maj, da de lagde en video på siden, hvor de skræller græs af for at skabe plads til vilde blomster.

En måned senere kunne de dele billeder af en vejrabat i fuldt flor.

Formand for Klima- og Miljøudvalget i Ishøj Kommune, Erkan Yapici (A), glæder sig over, at kommunen kan være med til at hjælpe insekterne med mere vild natur:

- Vi bekymrer os for, hvordan bierne og insekterne har det. Derfor besluttede vi os for at udlægge nogle af vores store græsområder og grøftekanter til vildeng. Og borgerne i kommunen har vist stor opbakning til projektet. De synes det pynter i bybilledet og er glade for, at vi gør mere for vores insekter, siger han.

Når de ikke længere skal slå græs, så sparer det også brændstof, og derfor ser Erkan Yapici det udelukkende som et positivt bidrag til natur og klima.

Stevns Kommune:
I Stevns Kommune har naturen fået mere plads på Flagbanken i Stevns Naturcenter ved at lade græs og blomster vokse frit.

Kommunen gør det først og fremmest til fordel for insekterne, der mangler plads i naturen. Men området er også til stor glæde blandt skoler i lokalområdet, skriver de på Facebook:

"At naturen får lov til at brede sig ved Stevns Naturcenter gavner selvfølgelig naturen selv – blomster, insekter og fugle – men er også til stor glæde for de lærere og elever, som søger ud til Naturcentret for at lære mere om biodiversitet, og om hvordan naturen ser ud, når vi mennesker ikke gør helt lige så meget ud af at holde den nede."

I Stevns Kommunes Facebook-opslag deler de billeder fra sidste år og et nyt billede fra i år, der viser, hvordan det nu står mere vildt og blomstrende.

Mere fra Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening

www.dn.dk

  • dn@dn.dk
  • 39 17 40 00
  • Masnedøgade 20, 2100 København Ø

Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne organisation. Vores mål er at Danmark bliver et bæredygtigt samfund med et smukt og varieret landskab, en rig og mangfoldig natur og et sundt og rent miljø.Vi er en demokratisk medlemsorganisation med 130.000 støttemedlemmer, 1.500 frivillige og 60 ansatte. Foreningen er uafhængig og privat, og modtager ikke økonomisk støtte fra det o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere