Korruption straffes globalt - men hvordan og for hvad?
FIFA-sagen bør minde os om, at korruption straffes på tværs af landegrænser. Gode interne systemer skal på plads for at sikre sig mod denne risiko. Det peger to Plesner-advokater på.
FIFA-sagen gik over i den juridiske historie som sagen, hvor de mange opdagede at korruption ikke længere kun straffes i hjemlandet, men også gælder for handlinger begået i andre lande. Det skriver de to advokater Marlene Hannibal og advokat og partner Jacob Christensen - begge fra Plesner Advokater - i Dagbladet Børsen. Sagen er illustrativ, fordi schweiziske politi anholdt medlemmerne af FIFAs ledelse på foranledning af FBI, der krævede dem udleveret til USA.
Læs også: USA retter officiel anklage mod FIFA for udbredt korruption
Begrundelsen for FBI's fremfærd er, at transaktionerne har gået igennem amerikanske banker, og at dele af planlægningen er sket i USA eller på servere installeret i USA, skriver de.
De to advokater peger på, at transnational lovgivning med såkaldt ekstraterritorial effekt bliver mere almindeligt og findes blandt andre i USA, UK og Brasilien.
Hvornår kommer man i klemme?
I UK omfatter anti-korruptionsloven alt undtaget enkeltstående transaktioner. Så selvom man kun lejlighedsvis sælger noget til nogen i UK, er man omfattet af reglerne, eller hvis man f.eks. har holdt bestyrelsesmøder på britisk jord. Eller hvis en dansk virksomhed har et datterselskab i UK, som har arbejdet på vegne af moderselskabet, så vil den danske koncern kunne impliceres.
Og det er ikke kun bankoverførsler til hemmelige konti i Schweiz, der tæller. Repræsentationsmiddage uden (det store) faglige indhold eller for store gaver til en jubilæumsreception, hvis de er givet for at skaffe sig en konkurrencemæssig fordel, bliver også regnet som bestikkelse.
Byg solide interne systemer
Ifølge de to Plesner-advokater skal der sættes ind i danske virksomheder, der handler med især amerikanske og britiske virksomheder, eller har samarbejdspartnere fra lande, som er kendt for at være højrisiko-lande i forhold til korruption.
Det kan ske ved at udarbejde målrettede, interne retningslinjer for anti-korruption i compliance-programmer, indføre whistleblower-ordninger samt løbende tjekke virksomhedens samarbejdspartnere.
Ellers kan man ende med at blive sagsøgt under f.eks. den amerikanske eller britiske anti-korruptionslovgivning, der har høje bødestraffe og fængselsstraf, samt at virksomhederne kan straffes for handlinger begået af deres ansatte eller deres samarbejdspartnere.
-JPN/EHS