10.07.2021 | Strategi & ledelse
Lancering: Tag socialt ansvar med ny beskæftigelsesklausul til byggeriet
Indhold fra partner Hvad er dette?
Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) står sammen med Enemærke & Petersen,og med støtte fra Realdania, bag ny beskæftigelsesklausul, der skal sikre flere jobs i byggeriet til udsatte borgere. Klausulen er et tillæg til foreningens arbejds- og lærlingeklausuler og skal gøre det lettere for virksomheder at arbejde med sit sociale ansvar.
Hvordan styrker du socialt ansvar i dine byggeprojekter – og hvem står med ansvaret for at for at rekruttere og fastholde socialt udsatte på byggeprojektet, så indsatsen giver værdi både for virksomheden og den enkelte?
Det skal en ny beskæftigelsesklausul, som Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar har udarbejdet i samarbejde med Enemærke & Petersen og en række andre aktører i branchen, nu give et bud på.
”Klausulen skal motivere byggebranchen som helhed til at tænke i jobmuligheder til flere udsatte borgere på de mange byggeprojekter, vi har i Danmark. Vi ved, at mange i byggebranchen allerede spiller en vigtig rolle i at skabe jobs til fx udsatte unge, veteraner, tidligere kriminelle og mennesker med handicap, som har brug for en vej ind på arbejdsmarkedet. Vi håber, at endnu flere vil bruge beskæftigelsesklausulen til at sætte samarbejdet i system", siger Palle Adamsen, Adm. Direktør i Lejerbo og formand for FBSA.
Skal lette socialt ansvar
"Som bygherre står man med en unik mulighed for at tage ansvar for det samfund, vi er en del af. Med FBSA’s nye beskæftigelsesklausul kan social beskæftigelse gøres til et forretningsparameter, som kan bringes i spil mellem bygherre og entreprenør. Fordelene er todelte: et løft af flere socialt udsatte ind på arbejdsmarkedet, og samtidigt får vi mere arbejdskraft til en hårdt stillet branche", siger Palle Adamsen.
Han bakkes op af Anders Sørensen, bæredygtighedschef hos Enemærke & Petersen A/S: ”Beskæftigelsesklausulen kan styrke det fælles sigte på at skabe social merværdi i byggeriet, og samtidig kan den hjælpe med at sikre en klar arbejdsfordeling baseret på dialog og faste aftaler mellem bygherre og entreprenør,” siger han.
Det gyldne mellemled
Men det kræver et tæt samarbejde mellem bygherren og entreprenøren, hvis vi skal lykkes. Og spørger man Anders Sørensen, er ”Det gyldne mellemled” helt afgørende for projektets succes:
”Set fra et entreprenørperspektiv, er det afgørende, at bygherre udviser fleksibilitetog forståelse for, at det kan være svært at finde de rigtige kandidater til jobbene. Derfor er det vigtigt at sikre en løbende dialog parterneimellem ogfå defineret det gyldne mellemled i fællesskab. Det kan enten være det lokale jobcenter, en boligsocial indsats, eller andre lokale organisationer, der har de faglige forudsætninger for at tage sig af rekrutteringen af de udsatte borgere, der egner sig til jobbet”.
Du kan læse hele klausulen her
Beskæftigelsesklausulen er en del af det større projekt Social beskæftigelse – byggebranchens guide til at løfte socialt udsatte ind på arbejdsmarkedet.
Udover klausulen er der bl.a. også udarbejdet en ny Social beregner for byggeriet samt et nyt DGNB-kriterie for socialt ansvar.
Strategi & ledelse

Forening vil hjælpe den danske byggebranche med at bruge FN’s Verdensmål
I et nyt projekt skal Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar nu udvikle undervisningsmateriale, der består af værktøjer og anbefalinger, som kan skabe en fælles tilgang til implementeringen af FN’s Verdensmål i den danske byggebranche. Værktøjerne vil bl.a. give branchen konkrete anvisninger, der skal hjælpe alle aktører i værdikæden med at handle ud fra Verdensmålene.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Entreprenørvirksomheder sætter skub i arbejdet for mere diversitet og inklusion
Flere medlemmer i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar viser initiativ til konkret handling på diversitetsområdet. Det tyder godt for fremtidens grønne omstilling, mener sekretariatschef.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Nyt workshopformat skal kickstarte arbejdet med diversitet og inklusion i bygge-og anlægsbranchen
Tiden er for alvor inde til at byggeriets virksomheder begynder at arbejde fokuseret med problematikker omkring diversitet og ligestilling, lyder det fra Christina Schultz, sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar. Udtalelsen kommer på baggrund af en ny lov omkring håndtering og retningslinjer for sexisme i det danske erhvervsliv. Gennem skræddersyede workshops vil foreningen nu klæde byggebranchen på til at håndtere udfordringer omkring ligestilling, inklusion og sexisme.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Debat: Lovgivning spænder ben for unges bidrag til grøn omstilling
DEBAT: Den unge beboer står uden for fællesskabet, når det kommer til at installere og forbruge vedvarende energi produceret af solceller på det eksisterende etagebyggeri. Sådan skriver Unge Advisory Board medlem Jannik Steen Andersen i Licitationen.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Verdensmål i byggeriet: Hvordan går vi fra vision til praksis?
Som en del af Netværk for Verdensmål i Byggeriet under WeBuildDenmark afholdte FBSA et arrangement om verdensmål fra vision til praksis. Her satte vi Roadmap for Verdensmål i spil i tre cases fra bygherre, entreprenør og rådgiver.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Kønsdebat sætter spor i byggebranchen
Efter et år med #metoo og en mere intens debat om ligestilling og lige muligheder i Danmark, viser ny rundspørge, at flere af byggeriets virksomheder har taget hul på at adressere branchens skæve kønsfordeling, og flere har også sat sig mål for indsatsen.
Indhold fra partner