Levi’s har gjort den ikoniske 501-jeans fuldt ud cirkulær
Der er tænkt på alle detaljerne i Levi's nyeste lancering af 501-modellen, der nu er 100 procent cirkulær. Den danske forsker Else Skjold forholder sig dog skeptisk til konceptet.
Den klassiske model 501-jeans fra Levi’s har eksisteret siden 1890. En slidstærk buks der ofte lever mange år og har flere ejere inden den kasseres. Dét i sig selv gør den til en de mest cirkulære produkter, der findes.
Sådan skriver Børsen.
Nu har Levi’s tilføjet yderligere egenskaber til den ikoniske jeans, der efter sigende skal gøre den 100 procent cirkulær.
Først og fremmest betyder det, at de nye 501’ere indeholder genanvendt bomuld fra brugte jeans, fortæller Paul Dillinger, vicedirektør hos Design Innovation hos Levi Strauss & Co.
“Genanvendt bomuld er ikke nyt. Men tidligere har der været brugt en mekanisk teknik, hvor materialet er blevet adskilt og lavet til strimler, hvad der fører til meget korte fibre. Vasker du et par jeans 10-14 gange, vil den genanvendte bomuld af korte fibre være det første, der forsvinder,” siger Paul Dillinger, som forklarer, at et par jeans i genanvendt bomuld ikke nødvendigvis er mere bæredygtige.
Det problem er dog løst: De nye jeans er produceret i et materiale, hvor fibrene stadig er lange, der får det genanvendte bomuld til at holde længere.
Materialet, der hedder Cirkulose, er udviklet i samarbejde med det svenske firma Renewcell. Materialet består af genanvendt bomuld og ansvarligt høstet træpulp. Cirkulose-fibrene væves sammen med ny økologisk bomuld for at skabe en stærk metervare.
Læs også: BESTSELLER INVESTERER I TEKSTIL-TIL-TEKSTIL TEKNOLOGI
Cirkulose blev i 2020 testet på andre af Levi's' modeller og bestod testen.
“Vi ville aldrig have brugt materialet til 501, hvis vi ikke havde eksperimenteret med andre jeans først. Vi kunne se på vores test, at materialet var virkelig holdbart,” siger Paul Dillinger.
I samme ombæring er det lille røde logo-mærkat på baglommen blevet ændret fra polyester til bomuld. Det samme er sket med tråden, som bukserne syes med.
Dette tiltag løser den udfordring, som mange produkter lider under: når et produkt er sammensat af forskellige materialer, komplicerer det genanvendelse. Det betyder, at når 501’eren fremover kasseres, kan hele produktet genanvendes.
Else Skjold, der forsker i bæredygtighed og er leder af uddannelsen Fashion, Clothing og Textile – New Landscapes for Change på det Kongelige Akademi understreger problematikken i, at modebrands ofte har hovedfokus på at skifte til mere bæredygtige materialer uden at tage hensyn til mængderne af tøj, der produceres.
”For det første er jeg nervøs for, at selvom Levi’s kun mener det her godt, kan de komme til at puste til tendensen om, at modebranchen kan blive ved med at producere i det omfang, den gør, og kalde sig selv for mere bæredygtig – bare den ændrer på materialerne, så de er udviklet miljømæssigt mere ansvarligt”, siger hun.
Samtidig sætter hun spørgsmålstegn ved holdbarheden af det nye Cirkulose materiale. Paul Dillinger understreger dog, at den nye 501-model har de etablerede kvalitetsstandarder som de konventionelle 501’ere.