Lidl Danmark udgiver sin første CSR-rapport

Rimer tysk discount på bæredygtighed? I Lidl Danmarks første CSR-rapport, som netop er udkommet, siger virksomheden at det gør. Bedre målinger næste gang skal udrydde tvivl.

Dirk Fust har været direktør for Lidl Danmark siden maj 2016, og vil sørge for at målsætninger og opfølgning på CSR-mål bliver mere specifikke frem mod næste afrapportering. .

19.12.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Lidl’s første CSR-rapport i Danmark har været længe på vej. Den dækker regnskabsåret 2015-2016, men er først udkommet her i december 2017. Spørger man Dirk Fust, som er Lidl Danmarks administrerende direktør, hvad han er mest stolt af ved rapporten, peger han da også på det faktum, at det overhovedet er lykkedes at stable en omfattende rapport på benene.

”Indsamling af data og opbygningen af hele metoden osv. har været et stort arbejde for vores ret lille organisation, så jeg er glad for at vi nu har noget at arbejde videre med,” siger han.

”Ser man på, hvad vi faktisk gør, så er jeg mest tilfreds med hvordan vi udvikler og investerer i vores medarbejdere og giver dem chancen for at udvikle sig. Jeg synes også, at vi gør det godt i forhold til vores produkter, hvor vi f.eks. investerer meget i frugt og grønt, så vi har laverer forekomster af pesticider end lovgivningen kræver ligesom vi har høje standarder for alle vores egne mærker.

Lidl Danmark vedtog fem manifester for sit arbejde med produkter i 2016..

Seks manifester
Arbejdet med Lidl Danmarks produkter er baseret på seks manifester, som blev lanceret i foråret 2016. De fokuserer på bæredygtige indkøb af kakao, kaffe, te, fisk/skaldyr, palmeolie og animalske produkter – for egne mærker i fast sortiment.

Målsætninger er der også knyttet til de seks manifester (se billede). For æg, palmeolie, fisk/skaldyr samt cacao var der mål, som skulle nås inden for 2015 og 2016, og det lykkedes. F.eks. er der hverken buræg på hylderne eller som ingrediens i produkter, som sælges som Lidls egne mærker. Det er Lidl den første discountkæde i Danmark til at gennemføre.

Supply chain er international
Til gengæld siger Lidl Danmark i rapporten ikke meget om, hvordan de skaffer produkterne – altså hvordan de sørger for en ansvarlig supply chain. Det nævnes, at Lidl arbejder gennem BSCI (et internationalt supply chain initiativ), men ikke så meget mere end det.

”Lidl International har omkring 800 ansatte i Asien, som arbejder med at sikre kvalitet og ansvarlighed i vores produkters supply chain. Det hører sammen med at Lidl er verdens fjerdestørste retailer, og derfor kan vi have stor indflydelse, men også stort ansvar,” fortæller Dirk Fust.

Et område, hvor supply chain til gengæld er vældig lokal, er distributionen i Danmark. Så hvordan arbejder Lidl med fragtmænd, hvor forhold for de ansatte ind i mellem virker noget uigennemskuelige?

Supermarkedskæden har to centrallagre i Danmark og har hvert sted kun to vognmænd som leverandører. Det sker for at sikre et ordentligt samarbejde.

Læs også: Dansk Supermarked: SDG''erne er lidt en gave

”Vi investerer jo i nye teknikker og tester nye brændselsformer i forbindelse med vores distribution. Det er vigtigt for os at have strategiske partnerskaber for distribution, så vi kører med langtidskontrakter for at sikre effektivitet. Vores leverandører forpligter sig på vores Code of Conduct før vi begynder samarbejdet, og vi laver stikprøvekontroller, men det vigtigste er at vi har tætte og langvarige relationer med en leverandør,” forklarer Dirk Fust.

Næste gang skal der måles mere
Lidls CSR-rapporter kommer også i fremtiden til at dække to år, så den næste rapport udkommer ikke lige med et samme. Til gengæld ved Dirk Fust godt, hvad han gerne vil have mere af til næste gang.

”Vi skal have mere specifikke målsætninger, og vi skal være bedre til at måle, om vi skaber fremdrift og forandring. Og så har vi mange gode historier om vores energiforbrug og de ting vi gør for at være effektive,” siger han, og henviser el til at Danmarks grønneste supermarked er Lidl’s og ligger i København SV, og at logistiknetværket på europæisk plan, som ifølge Dirk Fust både sparer penge og reducerer udledningen af CO2.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

08.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V