Løsningen ligger i belønning, ikke i deregulering

SMV'erne er presset af mange, uforudsigelige og uensartede krav til bæredygtig omstilling uden belønning. Det skal der arbejdes for at lave om på.

10.01.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Bæredygtighedsdagsordnen befinder sig i et svært krydsfelt i øjeblikket. 

Virksomhederne er på en af samme tid helt afklarede med behovet for transformation i retning af klimaneutralitet og vanvittigt frustrerede over ingen belønning eller kompensation at få for at gøre en indsats i den retning. En indsats, som hele tiden forventes at øges, især på grund af den endog meget omsiggribende regulering fra især EU. 

Det gør virksomhederne bekymrede for deres konkurrenceevne. Især de små og mellemstore virksomheder (SMV), kunne man forstå på et panel til eventet i går. En bekymring som også gælder EU generelt. Så langt er de fleste vist enige. 

Men der sættes spørgsmålstegn ved, om man leder efter svaret på det problem, det rigtige sted. Som Lotte Hansen, partner i Hansen og Ersbøll Agenda sagde ved virksomhedens nytårskur d. 9. januar: 

”Man løser altså ikke EU’s konkurrenceproblem lidt deregulering. Der er satset på regulering, og opgaven er nu at arbejde for at den bliver til konkurrencekraft.”

F.eks. ved at sørge for, at er i EU bliver købt ind efter de principper man selv har opstillet. Så virksomheder bliver belønnet. Mens virksomhederne – stadig – skal sørge for at få konverteret deres arbejde med at leve op til lovgivning til forretningsudvikling og innovation. Også SMV’erne.   

Nuværende situation er uholdbar

Erick Thürmer, som er CEO i Thürmer Tools, forklarede fra sin plads i panelet, hvordan en mellemstor virksomhed som hans bliver presset fra flere sider. 

”Vi har taget bæredygtig omstilling ind i vores strategi. Vi er helt med. Vores problem er for det første, at der er for stor usikkerhed om den lovgivning på alle mulige områder – ikke bare rapportering – som bliver ved med at komme. Noget bliver implementeret i Danmark med tilbagevirkende kraft med en dags varsel, men uden svar på om en afgift f.eks. bliver på 50 øre eller 5 kroner pr enhed. For det andet modtager vi flere og flere krav fra vores store kunder. Men de krav kan være ret forskellige, og det sluger tid. Samtidig har vi ikke har fået en krone i belønning for at leve op til hverken det ene eller andet krav,” sagde han. 

”Det er uholdbart. Uanset hvor meget, man som virksomhed gerne vil arbejde med transformation og grøn omstilling. Og det vil vi – for vi tror stadig på, at der er penge i det. Men der er nogle udfordringer, som vi er nødt til at få løst, hvis det ikke skal falde til jorden,” understregede han.  

Hansen og Ersbøll Agenda har siden 2017 tilbudt strategiudviklingsforløb med fokus på bæredygtig omstilling til netop SMV-segmentet gennem konceptet Plan Earth. Det arbejde foregår stadig – endda med en nylanceret digital platform, som skulle gøre processen endnu lettere at gå til. Men de syv år og et betragteligt antal virksomheder, som har været igennem strategiforløbet, har også givet nye erkendelser. 

”Vi troede i 2017, at man kunne vinde markedet gennem strategi. I dag er det tydeligt for os, at selvom man ikke kan vinde uden strategi, så skal der også andet til. Og jeg kan ikke se andre muligheder, end at vi når hen til en tilstand, hvor dem, der gør sig umage med det her, bliver belønnet. Det må alle, der kan, begynde at arbejde for og påvirke, sagde Lotte Hansen. 

Harmonisering hjælper

Om Erhvervsstyrelsen er i gang med at skubbe udviklingen i den retning, har vi stadig til gode at finde ud af, selv efter deres oplæg ved nytårskuren 9. januar. Ret skal være ret, det var heller ikke det, de var inviteret til at tale om. 

Anna Nedergaard Hesseldahl, chefkonsulent, fremhævede dog harmonisering af krav i sin gennemgang af den frivillige rapporteringsstandard for SMV’er, kendt som VSME og netop udkommet i version to. 

”Den harmonisering af opgørelsesmetoder og fokus, som rapporteringskravene står for, er netop tænkt som en hjælp til at skære ned i mængden af forskelligrettede krav, SMV’er mødes af fra deres kunder,” sagde hun, og opfordrede til at tage fat i de værktøjer Erhvervsstyrelsen stiller til rådighed. Bl.a. en præsentation med en proces for at rapportere ift. VSME. 

Vi skal transformere

Lotte Hansen rundede dagen af med en opfordring til at gøre rapporteringsopgaven så let for sig selv som muligt (og sørme om Hansen og Ersbøll Agenda ikke havde udviklet et værktøj til det)  som og derfra komme hurtigst muligt videre til at arbejde med strategiudvikling og innovation. 

”Det må ikke være regulering og rapportering det hele, der skal også være innovation. Ellers kommer vi aldrig hen til at bæredygtig omstilling bliver transformativ og ikke kun inkrementel. Det er det vi ser i dag og det den nuværende regulering understøtter mest. Det er ikke nok. Og det er ikke der, man kan tjene penge,” sagde hun. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online