Løsningen ligger i belønning, ikke i deregulering

SMV'erne er presset af mange, uforudsigelige og uensartede krav til bæredygtig omstilling uden belønning. Det skal der arbejdes for at lave om på.

10.01.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Bæredygtighedsdagsordnen befinder sig i et svært krydsfelt i øjeblikket. 

Virksomhederne er på en af samme tid helt afklarede med behovet for transformation i retning af klimaneutralitet og vanvittigt frustrerede over ingen belønning eller kompensation at få for at gøre en indsats i den retning. En indsats, som hele tiden forventes at øges, især på grund af den endog meget omsiggribende regulering fra især EU. 

Det gør virksomhederne bekymrede for deres konkurrenceevne. Især de små og mellemstore virksomheder (SMV), kunne man forstå på et panel til eventet i går. En bekymring som også gælder EU generelt. Så langt er de fleste vist enige. 

Men der sættes spørgsmålstegn ved, om man leder efter svaret på det problem, det rigtige sted. Som Lotte Hansen, partner i Hansen og Ersbøll Agenda sagde ved virksomhedens nytårskur d. 9. januar: 

”Man løser altså ikke EU’s konkurrenceproblem lidt deregulering. Der er satset på regulering, og opgaven er nu at arbejde for at den bliver til konkurrencekraft.”

F.eks. ved at sørge for, at er i EU bliver købt ind efter de principper man selv har opstillet. Så virksomheder bliver belønnet. Mens virksomhederne – stadig – skal sørge for at få konverteret deres arbejde med at leve op til lovgivning til forretningsudvikling og innovation. Også SMV’erne.   

Nuværende situation er uholdbar

Erick Thürmer, som er CEO i Thürmer Tools, forklarede fra sin plads i panelet, hvordan en mellemstor virksomhed som hans bliver presset fra flere sider. 

”Vi har taget bæredygtig omstilling ind i vores strategi. Vi er helt med. Vores problem er for det første, at der er for stor usikkerhed om den lovgivning på alle mulige områder – ikke bare rapportering – som bliver ved med at komme. Noget bliver implementeret i Danmark med tilbagevirkende kraft med en dags varsel, men uden svar på om en afgift f.eks. bliver på 50 øre eller 5 kroner pr enhed. For det andet modtager vi flere og flere krav fra vores store kunder. Men de krav kan være ret forskellige, og det sluger tid. Samtidig har vi ikke har fået en krone i belønning for at leve op til hverken det ene eller andet krav,” sagde han. 

”Det er uholdbart. Uanset hvor meget, man som virksomhed gerne vil arbejde med transformation og grøn omstilling. Og det vil vi – for vi tror stadig på, at der er penge i det. Men der er nogle udfordringer, som vi er nødt til at få løst, hvis det ikke skal falde til jorden,” understregede han.  

Hansen og Ersbøll Agenda har siden 2017 tilbudt strategiudviklingsforløb med fokus på bæredygtig omstilling til netop SMV-segmentet gennem konceptet Plan Earth. Det arbejde foregår stadig – endda med en nylanceret digital platform, som skulle gøre processen endnu lettere at gå til. Men de syv år og et betragteligt antal virksomheder, som har været igennem strategiforløbet, har også givet nye erkendelser. 

”Vi troede i 2017, at man kunne vinde markedet gennem strategi. I dag er det tydeligt for os, at selvom man ikke kan vinde uden strategi, så skal der også andet til. Og jeg kan ikke se andre muligheder, end at vi når hen til en tilstand, hvor dem, der gør sig umage med det her, bliver belønnet. Det må alle, der kan, begynde at arbejde for og påvirke, sagde Lotte Hansen. 

Harmonisering hjælper

Om Erhvervsstyrelsen er i gang med at skubbe udviklingen i den retning, har vi stadig til gode at finde ud af, selv efter deres oplæg ved nytårskuren 9. januar. Ret skal være ret, det var heller ikke det, de var inviteret til at tale om. 

Anna Nedergaard Hesseldahl, chefkonsulent, fremhævede dog harmonisering af krav i sin gennemgang af den frivillige rapporteringsstandard for SMV’er, kendt som VSME og netop udkommet i version to. 

”Den harmonisering af opgørelsesmetoder og fokus, som rapporteringskravene står for, er netop tænkt som en hjælp til at skære ned i mængden af forskelligrettede krav, SMV’er mødes af fra deres kunder,” sagde hun, og opfordrede til at tage fat i de værktøjer Erhvervsstyrelsen stiller til rådighed. Bl.a. en præsentation med en proces for at rapportere ift. VSME. 

Vi skal transformere

Lotte Hansen rundede dagen af med en opfordring til at gøre rapporteringsopgaven så let for sig selv som muligt (og sørme om Hansen og Ersbøll Agenda ikke havde udviklet et værktøj til det)  som og derfra komme hurtigst muligt videre til at arbejde med strategiudvikling og innovation. 

”Det må ikke være regulering og rapportering det hele, der skal også være innovation. Ellers kommer vi aldrig hen til at bæredygtig omstilling bliver transformativ og ikke kun inkrementel. Det er det vi ser i dag og det den nuværende regulering understøtter mest. Det er ikke nok. Og det er ikke der, man kan tjene penge,” sagde hun. 

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

EU's nye affaldsaftale: Et vigtigt første skridt

21.02.2025CSR.dk

Grøn fremtid for europæisk landbrug?

20.02.2025BSR

Sponseret

Advancing Supply Chain Sustainability: Lessons from Action for Sustainable Derivatives

19.02.2025CSR.dk

Design skal ruste industrien til en klimaneutral fremtid

19.02.2025CSR.dk

Novo Nordisk i slutspurten mod en afgørende målstreg

19.02.2025Valified

Sponseret

Nyt samarbejde skal øge fokus på kvalitet af ESG-rapportering

18.02.2025CSR.dk

Udledningen fra nye veje eksploderer

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart