Mere fart på dansk miljøteknologi
Europæiske kontaktbørser skal udvikle virksomheder i EU til at blive verdensførende inden for miljøteknologi, biomasse og bioenergi.
Af Flemming Nielsen, freelance journalist
Europæiske virksomheder skal være verdens førende inden for biomasse og bioenergi inden 2010. Det er et mål, som EU vil nå ved at hjælpe virksomheder med at udvikle sig gennem øget samhandel.
Hvad det konkret går ud på, kan danske virksomheder, organisationer og myndigheder opleve i april måned, hvor der afholdes en kontaktbørs under titlen PAVE Viborg2008. Her kan virksomheder fra Danmark og det øvrige EU mødes for at skabe kontakter, der skal øge eksport, samhandel og udvikling af ny teknologi.
En af de virksomheder, som deltager til april i Viborg, er det Grundfos-ejede Infarm, der leverer miljøteknologi til landbruget.
"Vi er med i kontaktbørsen, fordi vi søger adgang til eksportmarkedet i en række EU-lande. Vi har særlig fokus på Norge, Tyskland, Holland og Spanien, der har mange af de samme miljøkrav som i Danmark," forklarer Allan Skovgaard, direktør i Infarm. Han forventer at have de første eksportordrer i hus inden udgangen af 2008.
Miljøteknologi foran gennembrud
Hos Infarm ser Allan Skovgaard, at miljøteknologibranchen har særlige forhold, som gør sig gældende netop nu.
"Både Grundfos-koncernen og Infarm vurderer, at miljøteknologien står foran sit endelige gennembrud. I dag består branchen af mindre virksomheder, der satser på forskellige teknologier, som er mere eller mindre udviklede. Samtidig er der en stærkt stigende samfundsmæssig efterspørgsel.
Går det som i andre brancher, vil vi se en sammensmeltning af teknologier, fusioner og opkøb af virksomheder," siger Allan Skovgaard.
Derfor mener han også, at det er rette tidspunkt, Infarm ser sig omkring efter nye samarbejdspartnere i Europa.
"Det er nu, det sker. Vi er klar til eksporten både teknologi- og salgsmæssigt. Derfor søger vi kontakt med organisationer og virksomheder, der kan hjælpe os," siger han.
Kontakt til kontrakt
Arrangørerne af mødet i Viborg, Håndværksrådet International, forventer, at mellem 200 og 225 virksomheder fra omkring en snes EU-lande vil deltage i netværksmødet.
"Man møder typisk omkring 20 virksomheder i løbet af en kontaktbørs over to dage, fortæller Jacob Mogensen, eksport- og projektkonsulent hos Håndværksrådet International.
Han beskriver kontaktbørsen som et effektivt og billigt middel til at diskutere muligt samarbejde med et udvalg på flere end 200 virksomheder, organisationer og myndigheder fra knap 20 lande.
"Og det stærkeste kort er, at de er samlet fra den samme sektor på ét sted i to dage, understreger Jacob Mogensen.
De typiske resultater fra en kontaktbørs er tre til fem kontakter, der til sidst munder ud i én til tre kontrakter med samarbejde eller salg."
Grundfos på vej ind i landbruget
Med virksomheden Infarm er Grundfos på vej ind i aktiv miljøteknologi.
I efteråret 2007 købte pumpegiganten Grundfos det lille selskab Infarm, som koncernen har været medejer af i en årrække.
Mens Grundfos har fokuseret på det rene vand, har Infarm fingrene og næsen nede i landbrugets gylleproblem.
Infarms koncept er, at man tilføjer syre til gyllen, hvorved ammoniakken bindes og omdannes til ammonium. Det gavner både dyr og mennesker, som ikke belastes af dårligt indeklima, og miljøet, der slipper for den skadelige ammoniak.
Gyllelugten kan fjernes
I efteråret 2007 lancerede Infarm teknologien Smellfighter, der kan fjerne lugten af gylle ved en gennemluftning med ozon.
"Med de to teknologier har vi stærke kort til at fjerne to forureningskilder fra landbruget. Den ene er ammoniak- og kvælstoffordampningen, og den anden er at fjerne lugten fra produktionen, så der også er plads til, at lokalsamfundet på landet kan nyde den frie natur," siger Allan Skovgaard, direktør i Infarm.