13.01.2023 | Supply chain
Midtsjællandsk virksomhed skaber forretning ud af genbrugte byggematerialer
Efter byggevirksomheden Næste har fået hjælp fra et EU-støttet program, er forretningen gået fra at være et håndværkerforetagende til en industriproducent med fokus på genbrugsmaterialer.
Niels Jakubiak Andersen grundlagde Næste i 2019 og venter nu en tredobling af omsætningen i 2022. Foto: Darewhan Amin.
”Danmarks smukkeste affaldsskur” skrev Berlingske for et par år siden om et skur fra design- og byggevirksomheden Næste fra Midtsjælland, grundlagt af arkitekt Niels Jakubiak Andersen.
Dengang byggede Niels’ nystartede virksomhed et skur om måneden i samarbejde med eksterne partnere i byggebranchen. Nu har Næste sin egen fabrik i Gadstrup syd for Roskilde, og målet er sat: At bygge Danmarks bedste og flotteste skure af genbrugte byggematerialer og at skabe en grøn og cirkulær forretning.
”Vi har moderniseret og effektiviseret produktionen, og i 2023 forventer vi at kunne bygge et skur om ugen. Det langsigtede mål er en industrialiseret produktion, der giver os mulighed for at bygge et skur om dagen,” siger Niels Jakubiak Andersen.
Bedre produkter og moderne produktion
Undervejs har Næste fået sparring fra SMV:Grøn i Virksomhedsprogrammet, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse igangsatte i 2021 med 600 millioner kroner fra REACT EU.
Læs også: Kommunalt projekt skal sikre grøn arbejdsstyrke
I Næstes produktionshal er den industrialiserede produktion af skure så småt rullet i gang. Foto: Darewhan Amin.
I SMV:Grøn kan virksomheder få 50.000 kroner eller 150.000 kroner til at komme i gang eller videre med idéer eller forretningsaktiviteter, der fremmer den grønne omstilling.
Næste har fået begge dele, og støtten er gået til at forbedre produkter og modernisere produktionen, fortæller driftschef Kim Bøhmert:
”I første omgang fik vi den meget vigtige FSC-certificering. Kunderne efterspørger den, og certificering og dokumentation er i det hele taget i stigende grad et krav. Det store tilskud har vi primært brugt til at fortsætte arbejde med certificeringer. Målet er en B-Corp-certificering af hele virksomhedens virke, og her har vi virkelig haft stor gavn af at sparre med SMV:Grøn,” siger han.
Virksomhedsprogrammet har også skaffet Næste en tømrer, der med stillingsbetegnelsen ”vækstpilot” skal fungere som bindeled mellem virksomhedens produktion og bygningskonstruktører.
”Og det var også vores vækstpilot, der så flere muligheder for at producere mere effektivt, hvilket førte til, at vi nu udvikler en helt ny opskæringslinje med nye boremaskiner og save,” fortæller Kim Bøhmert.
Læs også: Nu får enfamiliehuse deres egen bæredygtighedscertificering
Venter tredobling af omsætningen
Niels Jakubiak Andersen grundlagde Næste i 2019 med en præmie på 1 million kroner, som han vandt i Realdanias innovationskonkurrence The Circular Construction Challenge – Rethink Waste.
Nu forventer han, at omsætningen til stige fra omkring 3,5 millioner kroner i 2021 til 10 millioner kroner i 2022. Det er særligt på grund af en voksende kundekreds, mener Niels Jakubiak Andersen:
”Vi ser især en bevægelse hos de store investeringsselskaber og pensionskasser, og ofte er deres grønne profil langt foran alle andre i byggebranchen,” siger han og tilføjer, at virksomhedens succes med at bruge genbrugte byggematerialer på genbrug, afspejler et skjult guldæg i branchen.
”Overalt i verden ligger der enorme bunker af byggematerialer, som bare venter på at blive genbrugt. Men alt for ofte foregår tingene stadig med håndkraft. Vi har brug for mere teknologi og en industrialisering af området, og nu gør vi vores for at bidrage."
- HCL
Samfund

Nyt Diversitetsbarometer viser betydelige udfordringer med ligestillingen
Tænketanken EQUALIS udgiver i dag sit første Diversitetsbarometer. Det leverer et samlet overblik over ligestillingsudfordringerne på det danske arbejdsmarked - og en bredside mod selvfortællingen om ligestilling i Danmark.
Strategi & ledelse

Samlet byggebranche sætter grønnere retning for branchen med 12 anbefalinger
Hvis det skal lykkes at skabe et bæredygtigt byggeri, er det afgørende, at bygherrer, ingeniører, arkitekter, entreprenører, materialeleverandører og driftsherrer finder ud af at samarbejde på tværs. Det skal 12 anbefalinger fra hele bygge- og anlægsbranchen sikre.
Klima, miljø og energi

Massivt solcelleanlæg skal monteres på taget af Bella Center
Et solcelleanlæg på størrelse med to fodboldbaner på Bella Centers tag skal fremover dække en tredjedel af Bella Centers strømforbrug.
Klima, miljø og energi

Danmark skal lede forvandlingen af EU’s fødevaresystem
Københavns Universitet skal stå i spidsen for et nyt EU-projekt, som på tværs af europæiske lande skal mobilisere og motivere borgere til at ændre det globale fødevaresystem.
Klima, miljø og energi

Dansk friluftskæde kaster sig ud i genbrug og reparation af tøj
Med inspiration fra udlandet har Spejder Sport igangsat et tiltag, der skal gøre forretningen i stand til at gensælge og reparere friluftstøj.
Samfund

Ny undersøgelse: Danskerne ser skeptisk på genanvendt elektronik
Danskerne endnu ikke har taget genanvendt elektronik til sig, selvom der er store gevinster at hente i forhold til både klima, pengepung og tilgængelighed. Det viser en ny undersøgelse fra tech-virksomheden Refurbed.