13.01.2023  |  Supply chain

Midtsjællandsk virksomhed skaber forretning ud af genbrugte byggematerialer

Efter byggevirksomheden Næste har fået hjælp fra et EU-støttet program, er forretningen gået fra at være et håndværkerforetagende til en industriproducent med fokus på genbrugsmaterialer.

Danmarks smukkeste affaldsskur” skrev Berlingske for et par år siden om et skur fra design- og byggevirksomheden Næste fra Midtsjælland, grundlagt af arkitekt Niels Jakubiak Andersen. 

Dengang byggede Niels’ nystartede virksomhed et skur om måneden i samarbejde med eksterne partnere i byggebranchen. Nu har Næste sin egen fabrik i Gadstrup syd for Roskilde, og målet er sat: At bygge Danmarks bedste og flotteste skure af genbrugte byggematerialer og at skabe en grøn og cirkulær forretning.

”Vi har moderniseret og effektiviseret produktionen, og i 2023 forventer vi at kunne bygge et skur om ugen. Det langsigtede mål er en industrialiseret produktion, der giver os mulighed for at bygge et skur om dagen,” siger Niels Jakubiak Andersen.

Bedre produkter og moderne produktion
Undervejs har Næste fået sparring fra SMV:Grøn i Virksomhedsprogrammet, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse igangsatte i 2021 med 600 millioner kroner fra REACT EU. 

Læs også: Kommunalt projekt skal sikre grøn arbejdsstyrke

I SMV:Grøn kan virksomheder få 50.000 kroner eller 150.000 kroner til at komme i gang eller videre med idéer eller forretningsaktiviteter, der fremmer den grønne omstilling.

Næste har fået begge dele, og støtten er gået til at forbedre produkter og modernisere produktionen, fortæller driftschef Kim Bøhmert:

”I første omgang fik vi den meget vigtige FSC-certificering. Kunderne efterspørger den, og certificering og dokumentation er i det hele taget i stigende grad et krav. Det store tilskud har vi primært brugt til at fortsætte arbejde med certificeringer. Målet er en B-Corp-certificering af hele virksomhedens virke, og her har vi virkelig haft stor gavn af at sparre med SMV:Grøn,” siger han.

Virksomhedsprogrammet har også skaffet Næste en tømrer, der med stillingsbetegnelsen ”vækstpilot” skal fungere som bindeled mellem virksomhedens produktion og bygningskonstruktører.

”Og det var også vores vækstpilot, der så flere muligheder for at producere mere effektivt, hvilket førte til, at vi nu udvikler en helt ny opskæringslinje med nye boremaskiner og save,” fortæller Kim Bøhmert.

Læs også: Nu får enfamiliehuse deres egen bæredygtighedscertificering

Venter tredobling af omsætningen
Niels Jakubiak Andersen grundlagde Næste i 2019 med en præmie på 1 million kroner, som han vandt i Realdanias innovationskonkurrence The Circular Construction Challenge – Rethink Waste.

Nu forventer han, at omsætningen til stige fra omkring 3,5 millioner kroner i 2021 til 10 millioner kroner i 2022. Det er særligt på grund af en voksende kundekreds, mener Niels Jakubiak Andersen:

”Vi ser især en bevægelse hos de store investeringsselskaber og pensionskasser, og ofte er deres grønne profil langt foran alle andre i byggebranchen,” siger han og tilføjer, at virksomhedens succes med at bruge genbrugte byggematerialer på genbrug, afspejler et skjult guldæg i branchen.

”Overalt i verden ligger der enorme bunker af byggematerialer, som bare venter på at blive genbrugt. Men alt for ofte foregår tingene stadig med håndkraft. Vi har brug for mere teknologi og en industrialisering af området, og nu gør vi vores for at bidrage."

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere