Nu får enfamiliehuse deres egen bæredygtighedscertificering
Green Building Council Denmark har netop lanceret en ny certificering, som skal gøre det nemmere for mindre familier at finde bæredygtige boliger.
Det kan være forbundet med en lang række svære valg, når man som familie står og skal til at købe et hus – ikke mindst når det gælder de bæredygtige overvejelser.
Derfor er Green Building Council Denmark nu klar med den nye certificering, DGNB Villa, der gennem 12 kriterier inden for miljø, økonomi og social bæredygtighed skal hjælpe købere med at få overblik over de mange ting, man skal tage stilling til, hvis man vil bo bæredygtigt.
”I en byggeproces skal man som køber forholde sig til rigtig meget. Og det er de færreste, som kan kalde sig ekspert på alt fra afgasning til universelt design. Med DGNB Villa får man hjælp til at sikre kvaliteten i byggeriet. Det er en fordel for den nuværende køber, men også for husets fremtidige ejere og samtidig smart, når huset skal sælges igen,” siger Emilie Elmer Land Jensen, der er projektleder for DGNB Villa hos Green Building Council Denmark, i en pressemeddelelse.
Læs også: Nytænkning af traditionelle byggemetoder afgørende i bæredygtigt byggeri
DGNB Villa er det sidste skud på stammen i en lang række andre certificeringer – herunder DGNB Rum, DGNB Byområder, DGNB Drift samt DGNB Nye bygninger og omfattende renoveringer.
Og i udviklingen af den nye har det være nødvendigt at ændre på formatet, så det er relevant for enfamiliehuse. I forhold til størrelse og anlægsrum er boligtypen nemlig en ”helt anden skala” sammenlignet med andre byggerier, lyder forklaringen.
Vi skal bygge mindre
I forbindelse med certificeringen vil man nu også kunne udregne udledt CO2 per person i stedet for kvadratmeter.
I pressemeddelelsen henviser de blandt andet til data, der viser, at et gennemsnitligt nybygget enfamiliehus ligger på over 200 kvadratmeter, hvilket er 50 procent større end i 1990. Samtidig er størrelsen på familier faldet.
Læs også: Forsikringsselskab: Bæredygtigt byggeri er en udfordring for brandsikkerheden
Green Building Council Denmark vil derfor gerne tilskynde til, at der bygges færre kvadratmeter, da et større hus kræver flere et større forbrug af jordens ressourcer.
”DGNB Villa er første skridt i en bæredygtig retning for boliger i mindre skala. Ser man de planetære grænser som målet, og det bliver vi nødt til, så er der utrolig langt endnu. Og når nu der bygges så mange nye enfamiliehuse, er det vores opgave at skubbe dem i en mere bæredygtig retning,” siger Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark, i pressemeddelelsen.
- HCL