Nu får enfamiliehuse deres egen bæredygtighedscertificering

Green Building Council Denmark har netop lanceret en ny certificering, som skal gøre det nemmere for mindre familier at finde bæredygtige boliger.

Green Building Council Denmark tilskynder til, at fremtidige enfamiliehuse bygges mindre, så man bruger færre ressourcer. Arkivfoto..

11.01.2023

CSR.dk

Det kan være forbundet med en lang række svære valg, når man som familie står og skal til at købe et hus – ikke mindst når det gælder de bæredygtige overvejelser.

Derfor er Green Building Council Denmark nu klar med den nye certificering, DGNB Villa, der gennem 12 kriterier inden for miljø, økonomi og social bæredygtighed skal hjælpe købere med at få overblik over de mange ting, man skal tage stilling til, hvis man vil bo bæredygtigt.

”I en byggeproces skal man som køber forholde sig til rigtig meget. Og det er de færreste, som kan kalde sig ekspert på alt fra afgasning til universelt design. Med DGNB Villa får man hjælp til at sikre kvaliteten i byggeriet. Det er en fordel for den nuværende køber, men også for husets fremtidige ejere og samtidig smart, når huset skal sælges igen,” siger Emilie Elmer Land Jensen, der er projektleder for DGNB Villa hos Green Building Council Denmark, i en pressemeddelelse.

Læs også: Nytænkning af traditionelle byggemetoder afgørende i bæredygtigt byggeri

DGNB Villa er det sidste skud på stammen i en lang række andre certificeringer – herunder DGNB Rum, DGNB Byområder, DGNB Drift samt DGNB Nye bygninger og omfattende renoveringer.

Og i udviklingen af den nye har det være nødvendigt at ændre på formatet, så det er relevant for enfamiliehuse. I forhold til størrelse og anlægsrum er boligtypen nemlig en ”helt anden skala” sammenlignet med andre byggerier, lyder forklaringen.

Vi skal bygge mindre
I forbindelse med certificeringen vil man nu også kunne udregne udledt CO2 per person i stedet for kvadratmeter.

I pressemeddelelsen henviser de blandt andet til data, der viser, at et gennemsnitligt nybygget enfamiliehus ligger på over 200 kvadratmeter, hvilket er 50 procent større end i 1990. Samtidig er størrelsen på familier faldet.

Læs også: Forsikringsselskab: Bæredygtigt byggeri er en udfordring for brandsikkerheden

Green Building Council Denmark vil derfor gerne tilskynde til, at der bygges færre kvadratmeter, da et større hus kræver flere et større forbrug af jordens ressourcer.

”DGNB Villa er første skridt i en bæredygtig retning for boliger i mindre skala. Ser man de planetære grænser som målet, og det bliver vi nødt til, så er der utrolig langt endnu. Og når nu der bygges så mange nye enfamiliehuse, er det vores opgave at skubbe dem i en mere bæredygtig retning,” siger Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark, i pressemeddelelsen.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle