12.10.2017  |  Klima, miljø og energi

Miljøfolk fejrer Statoil-fiasko

Efter tre år med boringer i Barentshavet nord for Norge må Statoil konstatere, at man ikke fandt den olie, man ledte efter. Det er noget, der glæder miljøorganisationen Greenpeace Norge, der kalder det gode nyheder for det globale klima.

Forud for sommerens fem prøveboringer i Barentshavet, der ligger nord for Norge, havde det norske olie- og energiselskab Statoil et mål om at gøre store opdagelser, der kunne give grundlag for selvstændige udbygninger. Men det blev der imidlertid intet af, skriver Dagens Næringsliv.

Læs også: 37 virksomheder sagsøgt for klimaforandringer

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Således kunne Oljedirektoratet i mandags meddele, at den seneste boring viste sig at være knastør. Kun Statoils første boring, Kayak, indeholdt interessante oliemængder, men resultatet var minimalt i forhold til det forventede.

Den skuffende melding er imidlertid noget, man er ganske tilfredse med hos Greenpeace Norge:

”Vi fejrer det virkelig. Det er i hvert fald gode nyheder for verdens klima og havfuglene på Bjørnøya”, siger Truls Gulowsen, der er leder for organisationen, til Dagens Næringsliv.

Organisationer stævner staten
Sammen med Natur og Ungdom har Greenpeace Norge officielt stævnet staten for at få underkendt tildelingen af et udforskningsområde sydøst for Barentshavet.

Det skyldes, ifølge begge organisationer, at grænseregionerne mod Rusland var for dårligt undersøgt, hvorfor man vil have, at den såkaldte 23. licensrunde skal trækkes tilbage. Her blev nogle af Statoils prøveboringer tildelt.

”Det bør ikke gøre det vanskeligt for dommeren at annullere licenser, når der ikke er gjort nogle fund i området”, siger Truls Gulowsen.

Han mener samtidig, at Barentshavet bliver mindre og mindre tillokkende for hver boring. Samtidig påpeger han, at Statoils store søgerunde i Hoop-området i 2014 ligeledes var en skuffelse set med olieselskabets øjne.

Statoil løber om kap med tiden
Ifølge aktieanalytiker John Olaisen fra ABG Sundal Collier er prøveboringer i uudforskede områder en 'risikosport'. Samtidig henviser han til rapporter fra blandt andet kortlægningsfirmaet EMGS, som han mener på forhånd pegede på, at Statoil var på vej mod en fiasko i forbindelse med den mest omtalte af sommerens boringer, Kopfjell, der ligger længst mod øst.

Derfor mener han, at Statoil må bore noget dybere, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at finde noget, hvilket selskabet da også har tænkt sig at gøre i løbet af 2018.

Må opkøbe selskaber i Norge eller internationalt
Bliver boringerne også en skuffelse til næste år, er alternativet at opkøbe selskaber i Norge eller internationalt, mener John Olaisen, der samtidig anbefaler kunder med Statoil-aktier til at forholde sig i ro.

”Vi har ikke fået det udbytte, vi havde håbet på. Vores mål var, at vi kunne gøre et fund, der kunne give selvstændige udbygninger”, siger Morten Eek fra Statoil.

Læs også: Energigiganter vil have fjernet tilskud til stærkt forurenende kraftværker

Han mener dog, at deres boringer har givet nyttig information. Desuden er boringerne foregået efter planen, både hvad angår miljø, omkostninger og tid:

”At udforske Barentshavet er hverken dyrere eller mere risikabelt end andre steder”, siger han til Dagens Næringsliv.

- EL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere