11.05.2020  |  Klima, miljø og energi

Miljøorganisationer: Kom i gang med den grønne økonomi

En række grønne organisationer har slået sig sammen i at fremsætte flere tiltag, der kan være med til at kickstarte den danske økonomi efter coronakrisen.

15 miljø- og klimaorganisationer er kommet med forskellige forslag til, hvordan regeringen kan genstarte den coronapressede økonomi på bæredygtig vis.

Læs også: Project Drawdown: 76 grønne tiltag for planetens overlevelse

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

De 15 organisationer

De 15 organisationer bag udspillet ’Grøn og retfærdig genstart’ er:

350 Klimabevægelsen, Care, Dansk Vegetarisk Forening, Amnesty International, Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace, Global Aktion, Mellemfolkeligt Samvirke, Miljøorganisationen VedvarendeEnergi, Nyt Europa, Our Fish, Rådet for Grøn Omstilling, Verdens Skove, WWF Verdensnaturfonden og IWGIA.

Kilde: Politiken

Med de nuværende politiske forhandlinger har organisationerne, der normalt opererer inden for forskellige arbejdsområder, fundet det nødvendigt samle kompetencerne i en plan, der både skal omfatte natur, miljø, klima og flere arbejdspladser. 

Anbefalingerne omfatter blandt andet til en oprydning af de største jordforureninger, sikre vilkår for bæredygtigt fiskeri og en omlægning af landbruget til dyrkning af græs med henblik på at begrænse den danske sojaimport. 

I forhold til klima- og energiområdet er initiativerne ikke decideret nye. Her argumenterer Klimarådet og Dansk Energi for, at der skal bygges flere vindmøller og ladestandere til el-biler. Andre organisationer har foreslået at fjerne momsen på frugt og grønt. 

Usædvanlig anbefaling 
Selvom organisationerne ikke sætter præcise tal på, hvor meget initiativerne kommer til at koste, har de en klart idé om, hvordan det skal finansieres. 

Nemlig at indføre højere skatter og afgifter på de aktører, der udleder flest drivhusgasser. Og det skal ikke kun være skat på f.eks. flybilletter, men ved hjælp af en såkalt klimakriseskat.

“Historisk har man efter verdenskrigene og økonomiske kriser styrket skatteinddrivelse for at finansiere kriserne. Det samme kan vi gøre nu for at finansiere klimaindsatserne. Som en del af finansieringen af en grøn og retfærdig genstart bør der tænkes i omlægning af de grønne afgifter, så forurenerne i langt højere grad bidrager”, står der i blandt andet organisationernes udspil.

Læs også: Regeringen vil renovere grønt for 30 milliarder

Forslaget om de højere CO2-afgifter har flere interessenter i erhvervslivet stillet sig kritisk overfor, på trods af at Klimarådet har anbefalet en langsom implementering frem mod 2030. 

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere