Milliard-fond kan give danske grønne energiløsninger medvind
En ny fond stiftet af blandt andre Bill Gates vil dele én milliard dollar ud til forskning i grøn energiteknologi. Danske virksomheder har gode muligheder for at få del i midlerne, vurderer DI og energibranchen.
Hvis grøn energi for alvor skal kunne betale sig, kræver det endnu mere forskning og udvikling af nye energiteknologier.
Sådan lyder grundlaget for en ny milliard-fond, stiftet af en række milliardærer – heriblandt Microsoft-grundlægger Bill Gates. Breakthrough Energy Ventures-fonden omfatter én milliard dollar og har som mål at understøtte forskning og udvikling af energiteknologier, der kan reducere verdens CO2-udledning.
Læs også: Energibranchen kan hente guld i EU
Naturligt at se mod Danmark
Thea Larsen, formand for den offentlige tilskudsordning på energiområdet EUDP, har høje forventninger til de midler, Danmark kan få med den nye fond.
- Det er en utroligt stor mulighed for danske virksomheder, når man ser på, hvad fonden vil støtte. Det matcher rigtig mange af de områder, hvor Danmark har en unik styrkeposition, såsom bioenergi, vindenergi, fjernvarme, og smart energy-løsninger, siger Thea Larsen.
Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, er også optimistisk på Danmarks vegne.
- En fond med sådan en størrelse og målsætning matcher godt med Danmark position inden for energiteknologi og de danske virksomheders arbejde med at bruge og udvikle grøn energiteknologi, siger han.
Læs også: Ambitiøst energiudspil fra EU kan gavne danske virksomheder
Håber på hjælp til markedsudvikling
En af de virksomheder, som håber, at Bill Gates og co. vil rette øjnene mod Danmark, er virksomheden Ballard, der udvikler brændselscellesystemer til blandt andet busser og nødstrømssystemer.
- Det kan være en stor hjælp for virksomheder som os, der arbejder med udvikling af ny energiteknologi, siger Jesper Themsen, adm. direktør i Ballard Europe.
Han håber især, at fondens støtte vil fokusere på markedsudviklingen, så energiteknologierne kan gå fra udvikling og demonstration til salgbare markedsprodukter. For det er især her, at det kniber med økonomisk hjælp, forklarer Jesper Themsen.
- Udvikling og markedsintroduktion går hånd i hånd, hvis et nyt produkt skal have succes. Lige nu er udfordringen i Danmark og Europa særligt, at der er få midler til fasen, hvor ens produkt skal gå fra udvikling til at være klar til at blive sendt ud og konkurrere med omverdenen, siger Jesper Themsen.
Læs også: Styrket europæisk elmarked skal sikre mere grøn energi
Kan udfylde investor-hul
Det er Thea Larsen fra EUDP enig i.
- Vi har nogle huller, hvor vi i EUDP og andre offentlige programmer kun kan støtte noget af vejen. Der vil en fond som Breakthrough Energy Ventures være med til at tage et projekt den sidste del af vejen ud på markedet, siger hun.
Branchedirektør Troels Ranis håber også, at den nye fond kan vende en – set med hans øjne – forkert udvikling på energiområdet.
Troels Ranis henviser til, at der i Danmark i 2015 blev givet knap 900 millioner kroner i offentlige tilskud til udvikling af energiprojekter. Samtidig investerede virksomheder cirka 1,1 milliarder kroner i udviklingen.
Bevillingerne til den offentlige tilskudsordning EUDP og Innovationsfonden er dog faldet markant i 2016 og 2017. Det betyder, at virksomhedernes investeringer også er faldet.
- Der er behov for flere penge fra både offentlig og privat side, når vi taler energiforskning. En del af dette hul kan den nye fond forhåbentlig udfylde, siger DI-branchedirektøren.
Læs også: Afrika kan være grøn guldgrube for danske virksomheder
Tænk globalt
Rådet fra Thea Larsen til de danske virksomheder, som håber på at få del i midlerne fra Breakthrough Energy Ventures, er at tænke globalt.
- Det er en international venturefond, som også forventer et afkast. Derfor skal man med sit produkt tænke ud over Danmarks grænser og se et potentiale for ens teknologi på globalt plan, siger hun.
FAKTA
Breakthrough Energy Ventures (BEV)
- Medlemmer af har forpligtet sig til at investere mere end 1 milliard dollar i nye energiteknologier.
- BEV er sammensat af 20 investorer fra hele verden.
- Investeringerne forventes at øge hastigheden og omfanget af udviklingen af energiteknologi fra udvikling til markedsparat.
- BEV vil både se på investeringer i tidlig udvikling til kommercialisering.
- BEV vil se på investeringer på en række områder; blandt andet elproduktion, el-lagring, transport, landbrug og energieffektivitet.
Dansk energiteknologi
- Danmarks eksport af energiteknologi udgjorde 71,4 milliarder kroner i 2015. Det svarer til omkring 11 procent af den samlede danske vareeksport.
Kilde: DI og BEV