17.12.2021  |  Klima, miljø og energi

Millioner fra EU til at Danmark udvikler cirkulære løsninger

40 offentlige og private partnere bidrager med innovations- og demonstrationsprojekter, som kan sætte Danmark i front på vejen til at gøre affald til et fortidslevn.

EU har netop godkendt det danske projekt, Circular Economy Beyond Waste, som over de kommende år skal vise nye veje for cirkulær økonomi i Danmark og resten af Europa. Ideelt set må ingen produkter blive til affald. Materialer skal i stedet genbruges, genanvendes eller levetidsforlænges.

Beyond Waste-projektet har et budget på 125 mio. kroner og kommer til at løbe i otte år frem til 2029. I alt 40 offentlige og private partnere bidrager med innovations- og demonstrationsprojekter. De forskellige projekter handler om forebyggelse og genbrug samt seks områder med fokus på øget genanvendelse: byggematerialer, plastik, elektronik, biomasse, tekstiler og andre sammensatte materialer.

"Det handler om, hvordan vi kan beholde vores produkter og materialer i kredsløb, så de ikke ender som affald. Og det handler også om at mobilisere til gode vaner via for eksempel samarbejder med skoler, borgere og uddannelsesinstitutioner om betydningen af forbrugsvaner og indkøb," siger Nina Espegård Hassel, som er kontorchef i Miljøstyrelsen.

Databank og producentansvar
Miljøstyrelsen modtager i projektet støtte til udviklingen af en cirkulær databank og af metoder til bedre implementering af det udvidede producentansvar.

  • Visionen bag den cirkulære databank er at opbygge en platform, hvor data og viden om cirkulær økonomi, affald og ressourcer samles, så det bliver lettere tilgængeligt for virksomheder, myndigheder og borgere. Formålet er at skabe et bedre fundament for at private virksomheder og det offentlige kan effektivisere materialeforbrug, minimere affald og implementere initiativer, der understøtter nye materialekredsløb.
  • Producentansvaret understøtter dagsordenen om forbrugsreduktion og mere genanvendelse ved at placere ansvaret for affaldshåndtering og høj genanvendelse hos producenterne. Det giver producenterne økonomisk incitament for at forbedre designet af deres produkter. De nye midler er med til at sikre bedre vilkår for en velfungerende implementering af ordninger for producentansvar.

”Jeg er sikker på at vores projekter om udvidet producentansvar på emballage og en cirkulær databank kan være med til at optimere virksomheders materialeforbrug og minimere affaldsmængder og få accelereret omstillingen til en cirkulær økonomi,” siger kontorchef i Miljøstyrelsen Nina Espegård Hassel.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere