19.08.2019 | Klima, miljø og energi
Modebranchen skal skære ned for overforbruget
Det er i længere tid blevet diskuteret, hvordan modebranchen kan blive mere bæredygtig. Det handler om overforbrug, for hvordan kan en branche, der skifter kollektioner seks gange om året, leve op til den cirkulære tankegang?
Modebranchens største udfordring er overproduktion af tøj. Det erkendes nu også fra branchefolkene selv. Arkivfoto.
Igennem længere tid er modebranchen blevet kritiseret for dens overproduktion af tøj. Og det gør det svært for branchen at leve op til bæredygtighedsidealerne, når hensigten er, at der skal købes nyt flere gange årligt. Det skriver dmogt.dk.
Læs også: Modebranchens cirkulære udfordring og løsninger
Der stod f.eks. i Politikens leder den 4. august, at forretningsmodellen, som tøjproduktion indgår, engang ”kun” bestod af to sæsoner, sommer og vinter, men at modellen nu er udvidet til alle årstiden fire sæsoner og flere undersæsoner. Her var konklusionen klar: ”Det kan aldrig blive bæredygtigt at opfordre til køb-og-smid-væk”.
Og det er ikke noget nyt. CSR.dk har tidligere skrevet om, hvordan branchens vækst og bæredygtighedsindsats ikke går hånd i hånd. Her omtales det blandt andet, at branchen skal oppe sig, hvis klimabelastningen skal sænkes – alle skal simpelthen med.
Branchen indrømmer problem
Noget tyder på, at flere har hørt forskernes og branchekritikkernes opråb. Finans/Jyllands-Postens analyse af modebranchen viser nemlig, at flere tøjproducenter erkender, at der bliver overproduceret.
”Der produceres alt for meget tøj til forhold til klodens samlede befolkning. Tøj bliver ikke slidt i dag som tidligere, da grundkvaliteten er hævet. Men vi har ikke styr på forbruget. Det må vi som branche tage alvorligt”, siger DK Companys topchef Jens Poulsen til Finans.
Også Group CEO i Esprit Anders Kristiansen mener, at branchen skal tage et ansvar:
Læs også: CSR Agendaen #4: Branchesamarbejde
”Vi forstår ikke forbrugerne, og vi er simpelthen nødt til at stoppe med at producere flere og flere varer, som sælges med rabatter. Der er jo slet ikke brug for så mange virksomheder i branchen”, siger han til Dansk Mode & Textil.
- SDN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Menneskerettigheder

Millioner af pensionspenge i Nestlé trods afsløringer om børnearbejde
Danmarks ti største pensionssselskaber har aktier i Nestlé. Det er på trods af, at virksomheden fortsat køber kakaobønner, som er høstet af afrikanske børnearbejdere.
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.
Klima, miljø og energi

Flykoncern tilbyder grøn flybillet
Lufthansagruppen tester i øjeblikket en grøn flybillet, hvor CO2-kompensationen er inkluderet i prisen.
Klima, miljø og energi

Undersøgelse: Få butikker og forhandlere har bæredygtige produkter
Det er flere steder svært som forbruger at træffe mere bæredygtige valg, når der skal shoppes. Det viser undersøgelse, som ifølge bureauet bag bør være et wake-up-call for danske forhandlere og butikker.
Klima, miljø og energi

Forskere protesterer mod EU: Lad være med at ofre den grønne omstilling
Forskere har i et åbent brev kritiseret EU for at overveje at sætte den grønne omstilling i landbruget på pause i kølvandet på krigen i Ukraine og risikoen for en fødevarekrise.