19.08.2019 | Klima, miljø og energi
Modebranchen skal skære ned for overforbruget
Det er i længere tid blevet diskuteret, hvordan modebranchen kan blive mere bæredygtig. Det handler om overforbrug, for hvordan kan en branche, der skifter kollektioner seks gange om året, leve op til den cirkulære tankegang?
Modebranchens største udfordring er overproduktion af tøj. Det erkendes nu også fra branchefolkene selv. Arkivfoto.
Igennem længere tid er modebranchen blevet kritiseret for dens overproduktion af tøj. Og det gør det svært for branchen at leve op til bæredygtighedsidealerne, når hensigten er, at der skal købes nyt flere gange årligt. Det skriver dmogt.dk.
Læs også: Modebranchens cirkulære udfordring og løsninger
Der stod f.eks. i Politikens leder den 4. august, at forretningsmodellen, som tøjproduktion indgår, engang ”kun” bestod af to sæsoner, sommer og vinter, men at modellen nu er udvidet til alle årstiden fire sæsoner og flere undersæsoner. Her var konklusionen klar: ”Det kan aldrig blive bæredygtigt at opfordre til køb-og-smid-væk”.
Og det er ikke noget nyt. CSR.dk har tidligere skrevet om, hvordan branchens vækst og bæredygtighedsindsats ikke går hånd i hånd. Her omtales det blandt andet, at branchen skal oppe sig, hvis klimabelastningen skal sænkes – alle skal simpelthen med.
Branchen indrømmer problem
Noget tyder på, at flere har hørt forskernes og branchekritikkernes opråb. Finans/Jyllands-Postens analyse af modebranchen viser nemlig, at flere tøjproducenter erkender, at der bliver overproduceret.
”Der produceres alt for meget tøj til forhold til klodens samlede befolkning. Tøj bliver ikke slidt i dag som tidligere, da grundkvaliteten er hævet. Men vi har ikke styr på forbruget. Det må vi som branche tage alvorligt”, siger DK Companys topchef Jens Poulsen til Finans.
Også Group CEO i Esprit Anders Kristiansen mener, at branchen skal tage et ansvar:
Læs også: CSR Agendaen #4: Branchesamarbejde
”Vi forstår ikke forbrugerne, og vi er simpelthen nødt til at stoppe med at producere flere og flere varer, som sælges med rabatter. Der er jo slet ikke brug for så mange virksomheder i branchen”, siger han til Dansk Mode & Textil.
- SDN
Klima, miljø og energi

Børsnoteret virksomhed planter kæmpeskov
Danmark har et mål om, at 25 procent af landet skal være dækket af skov i 2100. Det bidrager Solar nu med en investering til skovrejsningen, som kan bidrage til at øge biodiversiteten i nærmiljøet.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Royal Unibrew åbner solcellepark i Faxe
Royal Unibrew åbnede fredag en solcellepark i Faxe med deltagelse af borgmester og lokalpolitikere fra Faxe Kommune, erhvervsaktører og medarbejdere. Parken er den største af sin slags i Danmark og er en del af Royal Unibrews 2025-målsætning om en CO2-neutral produktion.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.