19.08.2019 | Klima, miljø og energi
Modebranchen skal skære ned for overforbruget
Det er i længere tid blevet diskuteret, hvordan modebranchen kan blive mere bæredygtig. Det handler om overforbrug, for hvordan kan en branche, der skifter kollektioner seks gange om året, leve op til den cirkulære tankegang?
Modebranchens største udfordring er overproduktion af tøj. Det erkendes nu også fra branchefolkene selv. Arkivfoto.
Igennem længere tid er modebranchen blevet kritiseret for dens overproduktion af tøj. Og det gør det svært for branchen at leve op til bæredygtighedsidealerne, når hensigten er, at der skal købes nyt flere gange årligt. Det skriver dmogt.dk.
Læs også: Modebranchens cirkulære udfordring og løsninger
Der stod f.eks. i Politikens leder den 4. august, at forretningsmodellen, som tøjproduktion indgår, engang ”kun” bestod af to sæsoner, sommer og vinter, men at modellen nu er udvidet til alle årstiden fire sæsoner og flere undersæsoner. Her var konklusionen klar: ”Det kan aldrig blive bæredygtigt at opfordre til køb-og-smid-væk”.
Og det er ikke noget nyt. CSR.dk har tidligere skrevet om, hvordan branchens vækst og bæredygtighedsindsats ikke går hånd i hånd. Her omtales det blandt andet, at branchen skal oppe sig, hvis klimabelastningen skal sænkes – alle skal simpelthen med.
Branchen indrømmer problem
Noget tyder på, at flere har hørt forskernes og branchekritikkernes opråb. Finans/Jyllands-Postens analyse af modebranchen viser nemlig, at flere tøjproducenter erkender, at der bliver overproduceret.
”Der produceres alt for meget tøj til forhold til klodens samlede befolkning. Tøj bliver ikke slidt i dag som tidligere, da grundkvaliteten er hævet. Men vi har ikke styr på forbruget. Det må vi som branche tage alvorligt”, siger DK Companys topchef Jens Poulsen til Finans.
Også Group CEO i Esprit Anders Kristiansen mener, at branchen skal tage et ansvar:
Læs også: CSR Agendaen #4: Branchesamarbejde
”Vi forstår ikke forbrugerne, og vi er simpelthen nødt til at stoppe med at producere flere og flere varer, som sælges med rabatter. Der er jo slet ikke brug for så mange virksomheder i branchen”, siger han til Dansk Mode & Textil.
- SDN
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Supply chain

Byggeentreprenør vil reducere sin CO2-udledning med 90 procent på to år
Fossilfri byggepladser, cirkulær økonomi og samarbejde med branchens aktører – sådan vil entreprenøren CG Jensen mindske sit klimaaftryk med 90 procent inden 2024. ”Det er vigtigt, at alle led i byggeriets værdikæde taler sammen,” fortæller administrerende direktør.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.