0 kommentarer" /> Modelobby vil have vietnamesiske tekstilarbejdere foran i vaccinekø | CSR.dk

04.08.2021  |  Medarbejder

Modelobby vil have vietnamesiske tekstilarbejdere foran i vaccinekø

I Vietnam går det langsomt med at få befolkningen vaccineret for covid-19. Hos amerikanske AAFA forsøger man ihærdigt at få sine medarbejdere forrest i køen, så modelobbyorganisationens medlemmer ikke risikerer at få sin produktion lukket ned på grund af nye coronaudbrud.

0 kommentarer

Udviklingen af coronapandemien i Vietnam er af stor interesse for den amerikanske modeindustri. Det er nemlig det land, som leverer den næststørste mængde modetøj og -sko til USA, så graden af landets coronarestriktioner har stor betydning for både amerikanske og europæiske modevirksomheders økonomi.

Derfor er det også meget problematisk, at Vietnam bliver ramt af endnu en bølge af covid-19, som lukker produktionsfaciliteter i tekstilbranchen på stribe.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Arbejdsforholdene på tekstilfabrikkerne i Bangladesh halter stadig

Det har ført til, at American Apparel & Footwear Association (AAFA), en af verdens førende lobbyorganisationer inden for mode og tekstil, lobbyer både i USA og Vietnam for at få vaccineret de vietnamesiske tekstilarbejdere så hurtigt som muligt – også selvom det sætter sundhedsfagligt- og frontpersonale bag i køen.

Det skriver Danwatch, som citerer AAFA's henvendelse til begge landes regeringer: “Vores økonomi er direkte afhængig af sundhedstilstanden i den vietnamesiske industri”.

0,43 procent

Indtil videre vurderer John Hopkins University Corona Resource Center, at kun godt 335.000 personer er vaccineret i Vietnam, som ellers har næsten 100 millioner indbyggere. Det svarer til 0,43 procent, og gør Vietnam til et af de mindst vaccinerede lande i verden.

Det betyder også, at mange af de mest udsatte stadig mangler at få de afgørende stik, ligesom det sundhedsfaglige personale og militærfolk, som den vietnamesiske regering ellers har sat forrest i køen.

IT-ansatte er allerede vaccineret

Det er dog ikke urealistisk, at AAFA, hvis medlemmer tæller blandt andet Adidas, Calvin Klein og danske ECCO, lykkedes med at få sine medlemmers personale foran i køen. Vietnam opretholder nemlig ikke deres prioritering særlig håndfast.

Det lykkedes en række IT-virksomheder, at få deres medarbejdere vaccineret i starten af sommeren. Det gælder ansatte hos Samsung- og Apple-leverandøren Foxconn, skriver Danwatch, men også ansatte hos firmaet Intel, Sabeco-bryggeriet og industrikonglomeratet Vingroup, ifølge det vietnamesiske sundhedsministerium.

Læs også: Kommende pandemier skal håndteres anderledes lyder det fra menneskerettigheds-ekspert

Men hos tekstilarbejderorganisationen Worker Rights Consortium (WRC) har man ikke meget andet end forargelse til overs for AAFAs lobbytiltag.

“Det er trist at se AAFA konkurrere med et autoritært regime som Vietnam om, hvem der kan være mest uetisk omkring adgangen til vacciner,” siger Bent Gehrt, som er WRCs områdekoordinator i Sydøstasien, og afslutter:

“At presse på for at få produktionsarbejdere vaccineret før alle andre er et tegn på at profit kommer før sårbare vietnamesernes liv og helbred”.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere