18.05.2017  |  Menneskerettigheder

Morgenmad & Menneskerettigheder

Indhold fra partner Hvad er dette?

Global handel er i vækst, men handel er ikke ubetinget godt for de mennesker, som oplever krænkelser af deres rettigheder. Flere virksomheder har fået øjnene op for denne problematik, og fredag kalder DIEH til samling med fokus på menneskerettigheder.

Den globale handel på tværs af lande og kontinenter vokser, og bag produkter og serviceydelser findes der tusinder af mennesker, mænd, kvinder og børn, som dagligt leverer ”human power”, som andre mod betaling kan nyde godt af. Det er en udveksling som verdensøkonomien såvel som samfund verden over, i dag, er betinget af. Men handel er ikke et ubetinget gode. For millioner af mennesker, som arbejder i globale leverandørkæder, bliver basale internationale menneske- og arbejdstagerrettigheder ikke altid overholdt. Inden for de senere år har vi dog oplevet, at der er kommet et øget fokus på menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale leverandørkæder - både blandt virksomheder og organisationer såvel som politiske institutioner.

Vi bliver jævnligt eksponeret for sager om kritisable arbejdsforhold på tekstilfabrikker, tomatmarkerne i Italien, vinproduktion i Sydafrika, og samtidig ved vi, at stadig flere virksomheder har en ambition om at arbejde mere struktureret og målrettet med netop menneske- og arbejdstagerrettigheder. I State of Ethical Trading, DIEHs seneste statusopgørelse på etisk handel, fremgår det blandt andet, at 65% af de adspurgte virksomheder anvender FNs Retningslinier for Menneskerettigheder og Erhverv som rammeværktøj til at prioritere deres CSR arbejde og sikre due diligence i deres supply chain management. Og i denne sammenhæng har virksomheder meget at lære af hinanden, herunder hvordan erhvervslivet og interesseorganisationer bedst samarbejder og drager nytte af hinandens kernekompetencer i arbejdet med menneskerettigheder i globale leverandørkæder.  

Menneskerettigheder i fokus
Med netop læring og erfaringsudveksling for øje har DIEH inviteret virksomheder, NGO’er, brancheorganisationer, fagbevægelsen og offentlige instanser til morgenbriefing på fredag d. 19. maj under titlen Human Rights Impact Assessment og SDGs. På mødet får vi besøg af Cathrine Bloch Veiberg, specialkonsulent, menneskerettigheder og udvikling, Institut for Menneskerettigheder, Gitte Dyrhagen Husager, Senior CSR Advisor, Folkekirkens Nødhjælp, Kathrine Lykke Kirk, CSR Konsulent, Coop Danmark samt Elizabeth Boye, Managing Partner, Sociability. De vil berette om og diskutere deres arbejde, risici og muligheder i arbejdet med human rights impact assessment med kobling til FNs verdensmål.  Grundet stor tilslutning er morgenbriefing nu lukket for tilmeldinger.

For DIEH er det vigtigt at skabe positiv og langsigtet forandring til gavn for både mennesker og miljø. Og vi har stor respekt for, at det tager tid - lang tid. Og vi mener heller ikke, at etiske problemstillinger er noget enkeltstående, virksomheder eller organisation kan løfte på egen hånd. Hvis du er interesseret i at vide mere om DIEH, vores netværksarrangementer eller muligheder for at deltage i morgenbriefing, så klik ind på www.dieh.dk.

Mere fra Etisk Handel Danmark

Etisk Handel Danmark

www.dieh.dk

  • info@dieh.dk
  • 31726930
  • Overgaden Oven Vandet 10 st 1415 København K

Etisk Handel Danmark er den samlende platform for virksomheder og organisationer, der arbejder for ansvarlig handel og bæredygtig udvikling. Vi styrker viden og samarbejde om samfundsansvar og bæredygtighed i globale værdikæder, fordi handel skal respektere menneskerettigheder og tage hensyn til miljø og klima. Etisk Handel Danmark står bag videnscenter for bæredygtige værdikæder, akademi for etis…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere