18.05.2017 | Menneskerettigheder
Morgenmad & Menneskerettigheder
Indhold fra partner Hvad er dette?
Global handel er i vækst, men handel er ikke ubetinget godt for de mennesker, som oplever krænkelser af deres rettigheder. Flere virksomheder har fået øjnene op for denne problematik, og fredag kalder DIEH til samling med fokus på menneskerettigheder.
Den globale handel på tværs af lande og kontinenter vokser, og bag produkter og serviceydelser findes der tusinder af mennesker, mænd, kvinder og børn, som dagligt leverer ”human power”, som andre mod betaling kan nyde godt af. Det er en udveksling som verdensøkonomien såvel som samfund verden over, i dag, er betinget af. Men handel er ikke et ubetinget gode. For millioner af mennesker, som arbejder i globale leverandørkæder, bliver basale internationale menneske- og arbejdstagerrettigheder ikke altid overholdt. Inden for de senere år har vi dog oplevet, at der er kommet et øget fokus på menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale leverandørkæder - både blandt virksomheder og organisationer såvel som politiske institutioner.
Vi bliver jævnligt eksponeret for sager om kritisable arbejdsforhold på tekstilfabrikker, tomatmarkerne i Italien, vinproduktion i Sydafrika, og samtidig ved vi, at stadig flere virksomheder har en ambition om at arbejde mere struktureret og målrettet med netop menneske- og arbejdstagerrettigheder. I State of Ethical Trading, DIEHs seneste statusopgørelse på etisk handel, fremgår det blandt andet, at 65% af de adspurgte virksomheder anvender FNs Retningslinier for Menneskerettigheder og Erhverv som rammeværktøj til at prioritere deres CSR arbejde og sikre due diligence i deres supply chain management. Og i denne sammenhæng har virksomheder meget at lære af hinanden, herunder hvordan erhvervslivet og interesseorganisationer bedst samarbejder og drager nytte af hinandens kernekompetencer i arbejdet med menneskerettigheder i globale leverandørkæder.
Menneskerettigheder i fokus
Med netop læring og erfaringsudveksling for øje har DIEH inviteret virksomheder, NGO’er, brancheorganisationer, fagbevægelsen og offentlige instanser til morgenbriefing på fredag d. 19. maj under titlen Human Rights Impact Assessment og SDGs. På mødet får vi besøg af Cathrine Bloch Veiberg, specialkonsulent, menneskerettigheder og udvikling, Institut for Menneskerettigheder, Gitte Dyrhagen Husager, Senior CSR Advisor, Folkekirkens Nødhjælp, Kathrine Lykke Kirk, CSR Konsulent, Coop Danmark samt Elizabeth Boye, Managing Partner, Sociability. De vil berette om og diskutere deres arbejde, risici og muligheder i arbejdet med human rights impact assessment med kobling til FNs verdensmål. Grundet stor tilslutning er morgenbriefing nu lukket for tilmeldinger.
For DIEH er det vigtigt at skabe positiv og langsigtet forandring til gavn for både mennesker og miljø. Og vi har stor respekt for, at det tager tid - lang tid. Og vi mener heller ikke, at etiske problemstillinger er noget enkeltstående, virksomheder eller organisation kan løfte på egen hånd. Hvis du er interesseret i at vide mere om DIEH, vores netværksarrangementer eller muligheder for at deltage i morgenbriefing, så klik ind på www.dieh.dk.
Klima, miljø og energi

Største aktører inden for fiskeri- og akvakultur indgår i forpligtende alliance
Etisk Handel Danmark lancerer i samarbejde med fødevareproducenter, NGO’er, virksomheder, dagligvarehandlen, brancheforeninger og uddannelsesinstitutioner ny forpligtende indsats for at sikre mere bæredygtige stande af havets dyr og planteliv.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Tøj koster mere end penge
Vi danskere elsker at købe tøj. Faktisk køber vi i gennemsnittet tre gange mere tøj end resten af verden. Men vores forbrug har en pris, og vi skal undgå, at det er klimaet, miljøet og tekstilarbejderne, der betaler regningen. Derfor sætter Etisk Handel Danmark fokus på at fremme et mere ansvarligt forbrug og produktion af tøj.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny dansk alliance arbejder for at sikre kaffens fremtid
I 2045 risikerer du at mangle din sædvanlige morgenkaffe. Det kan blive realiteterne, hvis de nuværende vilkår i kaffesektoren fortsætter. Derfor vil en ny dansk alliance for ansvarlig kaffe hos Etisk Handel Danmark arbejde for at sikre en mere bæredygtig kaffe og forbedre livet for de mennesker, der dyrker vores kaffe.
Indhold fra partner
Supply chain

Sådan styrker du dit arbejde med samfundsansvar i værdikæden
Etisk Handel Danmark har udgivet en guide, hvor de har samlet gode råd ti arbejdet med ansvar i værdikæden. Få et sneak peak her.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Verdens Bedste Indkøber 2022 – stem på de nominerede nu!
Nu kan du stemme på de tre finalister til prisen Verdens Bedste Indkøber 2022. De har alle gjort en særlig indsats for at bidrage til ét eller flere af verdensmålene gennem deres indkøb og et tæt samarbejde med leverandører.
Indhold fra partner
Supply chain

Ansvarlig virksomhedsadfærd er snart en hygiejnefaktor
Kriser, nye lovkrav fra EU - og stigende forventninger til samfundsansvar medfører, at flere virksomheder efterspørger konkret hjælp til at drive ansvarlig forretning.
Indhold fra partner