Nyt værktøj til ansvarlig sourcing af fødevarer og tømmer
Ny platform hjælper med ansvarlig sourcing af fødevarer og ingredienser. Non-profit organisationen NEPCon offentliggør verdens største og mest detaljerede samling af risikovurderinger ved Miljøministeriets World Food Summit.
Som en del af World Food Summit, Better Food For More People, i København har den globale non-profit organisation NEPCon lanceret onlineplatformen NEPCon Sourcing Hub i Danmark. Platformen er den hidtil største og mest detaljerede samling af nationale risikovurderinger fra lande, der producerer palmeolie, soja, oksekød og tømmer.
Hjælper virksomheder med at source ansvarligt
Mange virksomheder har i dag ambitiøse indkøbspolitikker for at undgå, at deres produkter ikke påvirker natur og mennesker negativt. Indkøbspolitikkerne kan dog være meget svære at implementere i det land, hvor råvaren er produceret, og hvor regnskov ryddes og lokale folks rettigheder krænkes. Det skriver NEPCon i en pressemeddelelse.
NEPCon Sourcing Hub vil hjæpe med at komme det problem til livs ved at levere en ny slags viden, der støtter realiseringen af virksomhedernes indkøbspolitkker. NEPCon mener, at den nye data gør det muligt for virksomhederne at effektivisere indsatsen ved at udpege højrisikoområder og fokusere indsatsen, hvor den gør allerstørst forskel.
Læs også: Forskere vil konkretisere fødevarers miljømæssige påvirkning
”Forbrugere er blevet mere bevidste om, hvor deres fødevarer kommer fra, og hvordan de er blevet produceret. Udviklingen af praktiske metoder til at hjælpe virksomheder med at source ansvarligt, vil hjælpe den danske fødevareindustri”, siger Gustaf Boch, der er chefkonsulent hos Seges.
Testvirksomhed har positive erfaringer
NEPCon og Seges har i et Danida-støttet projekt i første halvdel af 2017 tilbudt virksomheder i sektoren at teste platformen og den risikobaserede tilgang på deres leverandørkæde.
Det tilbud besluttede den danske kødimportør CARMO Food sig for at tage imod. CARMO Food ønskede med at kortlægge deres leverandørkæde hele vejen tilbage til selve kvægdriften i Sydamerika. I et interview med NEPCon fra marts 2017 forklarede Jeppe Jakobsen, indkøbsdirektør hos CARMO Food hvorfor.
“…i en verden hvor miljøpåvirkningen fra fødevareproduktionen indenfor ikke mindst oksekød er stor, vil vi som aktør gerne være med til at levere løsninger og produkter, som fremmer en mere bæredygtig afsætning. Imidlertid kan det være svært at finde frem til de bedste løsninger, da det kræver en masse baggrundsmaterialer længere tilbage i værdikæden end blot til slagterierne, som vi har den daglige kontakt til.”
Oplevelsen med at bruge NEPCon Sourcing Hub har været god for CARMO, fortæller Jeppe Jakobsen i NEPCon’s pressemeddelelse:
”Vi har analyseret vores leverandørkæde for oksekød fra Brasilien og har i den proces oplevet NEPCon Soucing Hub som et rigtig godt værktøj til at minimere negative sociale og miljømæssige indvirkninger, som kan have fundet sted på gårdniveau.
Læs også: Bæredygtighed er et konkurrenceparameter
Ud over CARMO Food deltager ingrediensproducenten DuPont og en stor internationalfødevarekoncern i case study-programmet, for at undersøge soya og palmeolie i deres leverandørkæde. Der er stadig en plads tilbage i programmet.
Målrettet danske virksomheder
NEPCon har i samarbejde med landbrugets videnscenter Seges arbejdet med data for netop palmeolie, soja og oksekød specifikt til den danske fødevaresektor, og NEPCon Sourcing Hub indeholder følgende data og værktøjer til fødevaresektoren:
- Detaljerede risikovurderinger for 10 nøglelande der producerer soja, oksekød og palmeolie. Hver risikovurdering specificerer, hvad risiciene er, og hvordan de kan minimeres. Risikovurderingerne dækker 82% af verdens samlede palmeolieproduktion, 52% af verdens samlede sojaproduktion og 16% af verdens samlede oksekødsproduktion.
- 48 konkrete værktøjer designet til at hjælpe virksomheder med at implementere ansvarlige indkøbspolitikker i Brasilen, Argentina, Paraguey, Bolivia, Ghana, Kina, Indonesien og Malaysia.
”Risikovurderingerne giver virksomhederne mulighed for at evaluere, om der er risiko for negativ indvirkning i et forretningsmæssigt, socialt og miljømæssigt perspektiv, når de sourcer disse råvarer fra udlandet,” siger Christian Sloth, fra NEPCon.