20.09.2017  |  Samfund

Nomineret til DI Prisen: Droner opdager brud på vandrør

Indhold fra partner Hvad er dette?

DI Prisen uddeles på DI Topmødet 26. september. Temaet er digitalisering, og de fem nominerede virksomheder har alle brugt digitale teknologier til at komme tættere på kunderne og dermed udvikle forretningen. Læs om Droneinspektionens droner.

Hvis du en nat hører en kraftig summen, kigger op og ser en en-meter stor drone med otte propeller flyve frem og tilbage, er den måske ved at ”kigge” fjernvarmerør i jorden efter.

– Dronerne termograferer. Det vil sige, at de via termiske sensorer ser varmeforskellen i fjernvarmerørene og på den måde spotter alt fra læk til større skader, forklarer Michael Noer-Hvarre, der ejer DroneInspektion Aps.

Sammen med sine partnere i virksomheden Drone Systems ApS tilbyder han ”tilstandsrapporter” på nogle af landets 30.000 kilometer fjernvarmerør til Danmarks ca. 460 fjernvarmeværker. Hvor værkerne tidligere kunne inspicere 75 procent af rørene med en håndholdt eller tagmonteret termisk sensor, kan dronerne overflyve 100 procent. 

– Vores software Teraplan præsenterer den opsamlede data fra dronerne og giver fjernvarmeværkerne mulighed for at kortlægge skader, brud og dårligt isolerede rør. Det giver dem overblik og mulighed for at planlægge reparationer, siger han.

Læs mere om DI Prisen

Også droner til vindmøller

Dronerne har været i aktion siden september 2016 og overfløjet mere end 2.000 kilometer fjernvarmerør.

– Vi har fundet mere end 100 brud, hvor der er fosset ca. 300.000 kubikmeter vand ud. Det svarer til en samlet besparelse for fjernvarmeværkerne på 15 mio. kr., siger ejeren af DroneInspektion.

I det kommende år satser samarbejdspartnerne på eksport til nærmarkederne i blandt andet Tyskland og Sverige. Og på at udvide forretningen.

– Dronerne er bare et værktøj. Sensorerne og softwaren er det geniale, og vi har allerede nu aftaler med tre af de store vindmølleoperatører om også at lave ”tilstandsrapporter” til dem og med DTU om at arbejde med vandforurening, siger Michael Noer-Hvarre. 

Læs også:

Nomineret til DI Prisen: Bleen, der selv siger til
Nomineret til DI Prisen: Digitaliserede vandrør sparer på vandet
Nomineret til DI Prisen: "Vi skal hjælpe millioner"
Nomineret til DI Prisen: It-løsning løfter grossist op i digital elite

DroneInspektion ApS er nomineret fordi de:
Bruger ny teknologi på en interessant måde
Har stort potentiale
Er god for miljøet.

FAKTA
DroneInspektion ApS

Stiftet 2015 
Samarbejdspartner med Drone Systems ApS
Salgskontor i Strøby ved Køge, udviklingskontor i Aarhus
Tre partnere og seks free­lancepiloter

Mere fra Dansk Industri

Dansk Industri

www.di.dk

  • di@di.dk
  • 3377 3377
  • H. C. Andersens Boulevard 18, 1787 København V

DI arbejder for at sikre de bedst mulige rammer for virksomhedernes CSR-arbejde på såvel dansk, europæisk og globalt plan.DI's indsats spænder bredt, da CSR-arbejdet ofte baseres på globale principper såsom FN’s konventioner og OECD retningslinjer og udmønter sig i såvel EU som national lovgivning.CSR adresserer globale udfordringer, hvorfor de fleste virksomheder refererer til globale princip…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere