14.10.2019  |  Klima, miljø og energi

Nordiske ministre samarbejder om en grøn bolig- og byggebranche

Nordiske ministre har aftalt et fælles mål om at mindske CO2-udledningen for bolig-og byggebranchen. Ministrene ønsker, at brancherne skal samarbejde på tværs af landegrænser og skabe bæredygtige, innovative løsninger.

Over en tredjedel af de nordiske landes CO2-udledning stammer fra boliger og byggeri. Det har fået de nordiske ministre, der har ansvar for bolig og byggesektoren, til at skride til handling på et Nordisk Ministerråd, der blev afholdt i Reykjavik i august måned. Her indgik ministrene et fælles mål om at sænke CO2-udledningen fra boliger og byggeri. Det skriver bygtec.dk.

Læs også: Nordisk projekt kortlægger Nordens frontløbere for bæredygtig udvikling

Erklæringen understreger behovet for en fælles indsats og forpligter ministrene til at stræbe efter innovative, bæredygtige løsninger. Ministrene opfordrer aktører i bygge- og ejendomssektoren samt -industrien til at gøre en fælles nordisk indsats for lav CO2-udledning i byggebranchen.

Desuden ønsker de, at akademiske sektorer i Norden øger samarbejdet og på tværs af forskningsinstitutter med henblik på at opbygge yderligere viden, så man kan opnå en hurtig omstilling.

”At gøre Norden til en CO2-neutral region, et mål, som de nordiske statsministre vedtog på deres møde i august, kan ikke opnås uden en hurtig omstilling i bolig- og byggebranchen. Det er på høje tid, at byggesektoren går fra at være en del af klimaproblemet til at være en integreret del af løsningen” siger Islands social- og børneminister Ásmundur Einar Daðason, som ledte mødet i Reykjavik.

Cirkulær genanvendelse af materialer
Ministrene har sat sig som mål, at man i højere grad bør genbruge byggematerialer. I erklæringen står der, at den nuværende byggemasse indeholder en ressourcebank af brugbart materiale, som man fremover bør udnytte. Dertil efterlyser ministrene europæisk lovgivning, som understøtter øget genbrug af byggematerialer.

Læs også: Global interesse for bæredygtige nordiske byløsninger

Byggebranchens ledelse med til møde 
I forbindelse med ministerrådet var direktører i den nordiske byggebranche indkaldt til en samtale med ministrene, for at få konkrete svar på, hvad der skal til for at gøre det muligt at bygge billigere boliger, da det er en fælles udfordring for de nordiske lande.

Generalsekretær for Nordisk Ministerråds Paula Lehtomäki er tilfreds med ministrenes samarbejde om et fælles mål. 

"Det er glædeligt, at boligministrene sætter så stort fokus på både klimavenligt byggeri og øget samarbejde over landegrænserne. Det vil dels give os en mere bæredygtig bolig- og byggesektor og dels et større marked, hvilket fører til øget konkurrence og billigere boliger. Vi er nødt til at finde de største hindringer for samarbejde i Norden og fjerne dem – også i byggesektoren. Det er vejen til billigere og mere bæredygtige boliger, siger Lehtomäki.

- MGC

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere