Nordiske ministre samarbejder om en grøn bolig- og byggebranche

Nordiske ministre har aftalt et fælles mål om at mindske CO2-udledningen for bolig-og byggebranchen. Ministrene ønsker, at brancherne skal samarbejde på tværs af landegrænser og skabe bæredygtige, innovative løsninger.

Erklæringen understreger behovet for en fælles indsats og forpligter ministrene til at stræbe efter innovative, bæredygtige løsninger. Foto: Birgir Ísleifur Gunnarsson..

14.10.2019

CSR.dk

Over en tredjedel af de nordiske landes CO2-udledning stammer fra boliger og byggeri. Det har fået de nordiske ministre, der har ansvar for bolig og byggesektoren, til at skride til handling på et Nordisk Ministerråd, der blev afholdt i Reykjavik i august måned. Her indgik ministrene et fælles mål om at sænke CO2-udledningen fra boliger og byggeri. Det skriver bygtec.dk.

Læs også: Nordisk projekt kortlægger Nordens frontløbere for bæredygtig udvikling

Erklæringen understreger behovet for en fælles indsats og forpligter ministrene til at stræbe efter innovative, bæredygtige løsninger. Ministrene opfordrer aktører i bygge- og ejendomssektoren samt -industrien til at gøre en fælles nordisk indsats for lav CO2-udledning i byggebranchen.

Desuden ønsker de, at akademiske sektorer i Norden øger samarbejdet og på tværs af forskningsinstitutter med henblik på at opbygge yderligere viden, så man kan opnå en hurtig omstilling.

”At gøre Norden til en CO2-neutral region, et mål, som de nordiske statsministre vedtog på deres møde i august, kan ikke opnås uden en hurtig omstilling i bolig- og byggebranchen. Det er på høje tid, at byggesektoren går fra at være en del af klimaproblemet til at være en integreret del af løsningen” siger Islands social- og børneminister Ásmundur Einar Daðason, som ledte mødet i Reykjavik.

Cirkulær genanvendelse af materialer
Ministrene har sat sig som mål, at man i højere grad bør genbruge byggematerialer. I erklæringen står der, at den nuværende byggemasse indeholder en ressourcebank af brugbart materiale, som man fremover bør udnytte. Dertil efterlyser ministrene europæisk lovgivning, som understøtter øget genbrug af byggematerialer.

Læs også: Global interesse for bæredygtige nordiske byløsninger

Byggebranchens ledelse med til møde 
I forbindelse med ministerrådet var direktører i den nordiske byggebranche indkaldt til en samtale med ministrene, for at få konkrete svar på, hvad der skal til for at gøre det muligt at bygge billigere boliger, da det er en fælles udfordring for de nordiske lande.

Generalsekretær for Nordisk Ministerråds Paula Lehtomäki er tilfreds med ministrenes samarbejde om et fælles mål. 

"Det er glædeligt, at boligministrene sætter så stort fokus på både klimavenligt byggeri og øget samarbejde over landegrænserne. Det vil dels give os en mere bæredygtig bolig- og byggesektor og dels et større marked, hvilket fører til øget konkurrence og billigere boliger. Vi er nødt til at finde de største hindringer for samarbejde i Norden og fjerne dem – også i byggesektoren. Det er vejen til billigere og mere bæredygtige boliger, siger Lehtomäki.

- MGC

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online