Nu kan virksomheder blive holdt ansvarlig for deres forpligtigelse til ikke at rydde skovområder

Det er et stort problem for klimaet, at stadig flere og flere skovområder bliver ryddet hvert år til fordel for landbrug. Og selvom flere virksomheder har forpligtet sig til at stoppe, så mangler der konkrete retningslinjer – men det har AFi nu kommet med et bud på.

Skovområder er vigtige for at stoppe temperaturstigningerne, men stadigt større områder bliver fældet. Mange virksomheder har lovet at arbejde for at stoppe rydningen, men har svært ved at implementere løfterne. Det skal nye retningslinjer hjælpe til med. Arkivfoto..

31.07.2019

CSR.dk

Virksomheder, der dyrker landbrug på skovområder, har et stort medansvar i at vende klimasituationen. Og som anerkendelse af dette har over 500 virksomheder forpligtet sig til at bekæmpe skovrydning gennem de sidste ti år.

Læs også: Chokolade med god smag i munden kræver en indsats

Men på trods af denne positive trend bliver stadigt flere skovområder ryddet hvert år. Virksomhederne har simpelthen svært ved at leve op til deres løfter, og det skyldes blandt andet dårlig overvågning af produktionen. Derfor har en gruppe civile samfundspartnere lanceret en ny arbejdsramme, Accountablity Framework initiative (AFi), skriver ethicalcorp.com.

Den bygger både på eksisterende tiltag samt på den kollektive oplevelse fra miljø- og sociale organisationer, der udgør AFi: The Nature Conservancy, Forest Peoples Programme, Imaflora, National Wildlife Federation, Proforest, Rainforest Alliance, Resourcetrust, Social Accountability International, World Resources Institute, WWF, Verité, samt den uafhængige ekspert Gita Syahrani fra Indonesien og Silas Slakor fra Liberia.

Kan være afgørende faktor
Morgan Gillespy fra den London-baserede NGO CDP argumenterer sammen med Leah Samberg fra Rainforest Alliance-ngo’en med hovedkvarter i New York for, at Accountability Framework kan være med til at lukke hullet i forhold til at holde virksomheder op på deres løfter om at bevare skovområder.

Rammerne definerer, hvordan ”godt” ser ud, når det kommer til at implementere og demonstrere fremskridt i forhold til virksomhedsforpligtelser til at eliminere skovrydning, konvertering af økosystemer og krænkelser af menneskerettigheder fra forsyningskæder inden for landbrug og skovbrug.

Derudover giver det ensartede mål for fremskridt på tværs af råvarer, regioner og forsyningskædepositioner og giver en virksomhed en sti til pålideligt at demonstrere kontinuerlig forbedring og opfyldelse af forpligtelser.

Læs også: Blockchain skal sende penge direkte til bonden

Ved at bruge rammerne kan virksomheder hjælpe med at sikre, at deres forpligtelser, aktiviteter, overvågningssystemer og rapporteringspraksis afspejler de fælles aftalte normer samt bedste praksis.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom