31.07.2019  |  Klima, miljø og energi

Nu kan virksomheder blive holdt ansvarlig for deres forpligtigelse til ikke at rydde skovområder

Det er et stort problem for klimaet, at stadig flere og flere skovområder bliver ryddet hvert år til fordel for landbrug. Og selvom flere virksomheder har forpligtet sig til at stoppe, så mangler der konkrete retningslinjer – men det har AFi nu kommet med et bud på.

Virksomheder, der dyrker landbrug på skovområder, har et stort medansvar i at vende klimasituationen. Og som anerkendelse af dette har over 500 virksomheder forpligtet sig til at bekæmpe skovrydning gennem de sidste ti år.

Læs også: Chokolade med god smag i munden kræver en indsats

Men på trods af denne positive trend bliver stadigt flere skovområder ryddet hvert år. Virksomhederne har simpelthen svært ved at leve op til deres løfter, og det skyldes blandt andet dårlig overvågning af produktionen. Derfor har en gruppe civile samfundspartnere lanceret en ny arbejdsramme, Accountablity Framework initiative (AFi), skriver ethicalcorp.com.

Den bygger både på eksisterende tiltag samt på den kollektive oplevelse fra miljø- og sociale organisationer, der udgør AFi: The Nature Conservancy, Forest Peoples Programme, Imaflora, National Wildlife Federation, Proforest, Rainforest Alliance, Resourcetrust, Social Accountability International, World Resources Institute, WWF, Verité, samt den uafhængige ekspert Gita Syahrani fra Indonesien og Silas Slakor fra Liberia.

Kan være afgørende faktor
Morgan Gillespy fra den London-baserede NGO CDP argumenterer sammen med Leah Samberg fra Rainforest Alliance-ngo’en med hovedkvarter i New York for, at Accountability Framework kan være med til at lukke hullet i forhold til at holde virksomheder op på deres løfter om at bevare skovområder.

Rammerne definerer, hvordan ”godt” ser ud, når det kommer til at implementere og demonstrere fremskridt i forhold til virksomhedsforpligtelser til at eliminere skovrydning, konvertering af økosystemer og krænkelser af menneskerettigheder fra forsyningskæder inden for landbrug og skovbrug.

Derudover giver det ensartede mål for fremskridt på tværs af råvarer, regioner og forsyningskædepositioner og giver en virksomhed en sti til pålideligt at demonstrere kontinuerlig forbedring og opfyldelse af forpligtelser.

Læs også: Blockchain skal sende penge direkte til bonden

Ved at bruge rammerne kan virksomheder hjælpe med at sikre, at deres forpligtelser, aktiviteter, overvågningssystemer og rapporteringspraksis afspejler de fælles aftalte normer samt bedste praksis.

- SDN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere