Chokolade med god smag i munden kræver en indsats
En ny international standard skal sikre bæredygtighed i produktionen af kakao i ikke mindst Vestafrika, med et løft af bøndernes vilkår som et centralt element. Det er nødvendigt for både samvittigheden og industriens fremtid, lyder det fra Toms og Dansk Standard.
Klimaforandringer, skovrydning og tab af biodiversitet er grænseoverskridende problemer, der ikke kan løses nationalt, men kræver globalt samarbejde.
Det gælder også i kakaoindustrien, hvor der nu, for første gang nogensinde, er opnået enighed om et sæt standarder for, hvordan bæredygtig produktion skal defineres og hvilke krav, der skal stilles for at sikre miljørigtig dyrkning samt ordentlige arbejds- og levevilkår for kakaofarmerne.
Læs også: Hershey’s klar med handleplaner for bæredygtig kakaoforsyning
Danmark har været blandt foregangslandene i arbejdet med udarbejdelsen af standarderne, som blev udgivet af den internationale standardiseringsorganisation ISO i starten af maj. Det var således Dansk Standard (DS), der tilbage i 2012 var med til tage initiativet at udarbejde verdens første konsensusbaserede standarder for bæredygtighedskrav til et produkt, og behovet er bestemt til stede.
”Det her tiltag kommer i høj grad fra industrien selv, som har brug for et bredt funderet regelsæt at forholde sig til. Europæiske og amerikanske producenter har selv sat sig forskellige mål med forskellige deadlines, Tyskland har et mål for sig eget marked osv. Nu får vi et fælles referencekrav på, hvad der er god praksis”, forklarer seniorkonsulent i DS, Lars Brogaard, der har været ansvarlig for arbejdet med de nye ISO-standarder.
Et centralt og unikt element i de nye standarder handler om at løfte levevilkårene for verdens otte mio. kakaobønder, der for størstedelens vedkommende i dag lever i fattigdom. Ifølge DS er gennemsnitsindkomsten for en kakaofarmer omkring de 20 kr. om dagen, og det udgør en solid barriere for udviklingen.
”Mange af de her småbønder, specielt i Elfenbenskysten, har måske hvad der svarer til tre fodboldbaner med kakaotræer, og de har vanskeligt ved at opfylde de krav, der bliver stillet til dem i dag, primært på grund af manglende uddannelse, som de ikke har råd til at tage”, siger Lars Brogaard.
”Derfor er de økonomiske udfordringer vigtige for de nye standarder; der bliver stillet krav til menneskerne og til ledelsen af farmene, således at vi kan sikre bønderne en større indtægt og dermed skabe grundlaget for øget bæredygtighed. Det er en lang horisont, der er i spil her, men det er nødvendigt”, fortsætter han.
Toms er klar til det lange træk
En af de virksomheder, der har været med i udviklingen af standarderne fra første fløjt, er Toms Gruppen, der sourcer bæredygtig kakao fra omkring 5.000 farmere i Ghana, hvor man har været tilstede de sidste 12-14 år. På hovedkvarteret i Ballerup er man indforstået med den ramme, der skal på plads, hvis standarderne skal blive en succes.
Ifølge Lea Sørensen Holm, der er CSR- og kommunikationschef for Toms Gruppen, er kernen i ISO-standarderne langt henad vejen den samme, som i Toms’ eget arbejde med ansvarlighed. Derfor er selskabet også klar til ”det lange, seje træk”, som hun siger.
”Det er komplekse problemer, vi angriber her, og de kan ikke løses alene med en liste med nogle krav. Det vil kræve tålmodighed og respekt for den enkelte farmers udgangspunkt; vi skal gå langt for at forstå deres situation og lave individuelle planer – det er jo deres levebrød, det gælder”, siger Lea Sørensen Holm.
Den tilgang er ifølge Toms også afgørende, når det gælder om at nå så bredt ud som muligt. Ifølge Lea Sørensen Holm vil det være frustrerende for alle parter, hvis det kun er de få, bedrestillede farmere, der har overskud til at gøre noget ekstra, og derfor vil man fra dansk side også yde sit for at få alle med.
”Vi tilbyder allerede i dag 1-til-1-coaching, som tager højde for de mange forskellige steder, udfordrende dyrkningsforhold og menneskelige problemstillinger, der er i spil her. Og nøglen til udvikling er uddannelse af netop menneskerne i sektoren – de voksne farmere såvel som deres børn”, fastslår hun.
Højere effektivitet nødvendig
Og udvikling skal der til, påpeger Lea Sørensen Holm videre. Udover problemerne omkring arbejdsforhold og børnearbejde, har den internationale kakaoproduktion, der for størstedelens vedkommende er placeret i Elfenbenskysten og Ghana, ført til udbredt skovrydning og ødelæggelse af beskyttede arealer.
Det er ifølge den såkaldte Amsterdam-erklæring om bl.a. kakao, som Danmark er blandt underskriverne af. Erklæringen omfatter også soja og palmeolie, og selvom kakaoproduktion ikke hidtil har været årsag til afskovning i nær samme omfang som de to andre afgrøder, så vækker kombinationen af en voksende efterspørgsel, klimaforandringer, mangel på landarealer og lav produktivitet bekymring.
”Derfor er det en industri, hvor det er helt nødvendigt at gøre noget, hvis vi skal kunne blive ved med at spise chokolade med en god smag i munden. Vi er nødt til at bruge ressourcerne mere effektivt, og med de her standarder kan vi sørge for, at farmerne får et større udbytte, til glæde for alle parter”, siger Lea Sørensen Holm.
Det aspekt er man også opmærksom på i Dansk Standard, hvor håbet er at mindst 50 procent af kakaoproduktionen inden for de næste 10 år vil blive produceret efter de nye krav, sammenlignet med omkring 10 procent i dag.
”Der kan meget vel tænkes at opstå en mangel på kakao i fremtiden, så standarderne skal være med til at sætte gang i fremskridt, som kan føre til, at vi kan dyrke op til seks gange så meget kakao på de samme arealer som i dag, så det ikke er nødvendigt at inddrage mere skov”, forklarer Lars Brogaard.
Mere bæredygtighed skal stoppe afskovning
Netop skovrydning i forsyningskæder er omdrejningspunktet for en rapport fra det hollandske initiativ for bæredygtig handel, IDH, der udkom i sidste uge, og som i tråd med Amsterdam-erklæringen fokuserer på soja, palmeolie og kakao.
For kakaoens vedkommende, som EU importerer størstedelen af (51 procent ifølge Amsterdam-erklæringen), er kun ca. 30 procent certificeret på verdensplan under de tre store ordninger, Fairtrade International, Organic og RA/UTZ.
Selvom IDH forventer, at det tal vil stige i de kommende år, primært på baggrund af ambitiøse mål om øget indkøb af bæredygtig kakao i bl.a. Holland og Tyskland, der er de to største importører, så er organisationen langt fra tilfreds.
”Det nuværende fremskridt er tydeligvis ikke godt nok. Europa er alarmerende langt bagud, når det gælder om at leve op til sine mål om ansvarlig sourcing og ingen skovrydning. Vi har brug for akut handling fra industriens aktører og regeringer, der skal gå sammen om at bekæmpe afskovning i forsyningskæder, og samtidig sikre økonomisk udvikling og levevilkår i produktionslandene”, lyder det fra Director of Landscape Program for IDH, Daan Wensing.
For at skabe råvaremarkeder helt uden skovrydning i fremtiden peger IDH på, at produktionen og aftagningen af eksempelvis ansvarlig kakao skal opskaleres i en fart. Bæredygtighed skal integreres i indkøbsprocessen, og tiltag i den retning, om det så er fra farmere, producenter eller regeringer, skal belønnes.
Hos Toms forklarer Lea Sørensen Holm, at skovrydning er en vigtig prioritet i ansvarlighedsarbejdet, som man bl.a. varetager gennem sit medlemskab af Cocoa & Forests Initiative. Samtidig anerkender man, på linje med IDH, at det i sig selv ikke er nok.
De nye standarder
Standarderne for bæredygtig og sporbar kakao, ISO 34101, består af fire dele:
- Del 1 stiller krav til managementsystemer for bæredygtig kakao og løbende forbedring af forretningen.
- Del 2 specificerer økonomiske, sociale og miljømæssige kriterier.
- Del 3 indeholder krav til sporbarhed af bæredygtig produceret kakao.
- Del 4 omhandler krav til dem, der skal certificere kakao efter de nye standarder.
Udarbejdelsen af standarderne har været støttet med danske udviklingsmidler, hvilket har muliggjort, at de afrikanske landes farmere, universiteter, myndigheder og NGO’er har kunnet deltage i forhandlingerne.
”Via vores program sikrer vi, at vores egen kakaoimport ikke bidrager til afskovning, men det er jo ikke nok til at redde hele regnskoven i Ghana, så vi er nødt til også at hjælpe resten af industrien. Vi ved, at viden og adgang til bedre vilkår gør en forskel, så det gælder om at få så mange parter med som muligt; de store producenter – vi er blandt de små globalt set – NGO’erne, andre certificeringsordninger, myndigheder, universiteter, farmere osv. Så tror vi på, at de nye standarder vil brede sig og blive brugt i forsyningskæderne”, slutter hun.
Læs også: Chokoladeproducent arbejder for sporbar og skovrydningsfri forsyningskæde
Dansk Standard forventer, at produkter certificeret efter de nye ISO-standarder vil blive markedsført om et år eller to. Deres succes, påpeger DS, vil i høj grad blive bestemt af forbrugernes ønske om at købe flere produkter indeholdende bæredygtigt dyrket kakao.