20.02.2020 | Klima, miljø og energi
Nu støtter staten grønne, danske startups i udviklingslande
Fremover vil programmet Danida Innovation & Business Explorer yde tilskud til danske startups i udviklingslande. Det sker som led i en strategi, der skal hive grønne investeringer til Danmark.
Nu skal staten støtte grøn udvikling uden for Danmarks grænser. Foto: Udenrigsministeriet/Jesper Skytte
Danske startups og iværksættervirksomheder har meget at byde på, og de kompetencer skal nu bringes i spil til at indfri FN’s verdensmål og Paris-aftalen. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Læs også: Danske iværksættere ser kæmpe muligheder i FNs verdensmål
Det skal ske igennem Danida Innovation & Business Explorer, der fremadrettet vil yde tilskud til danske virksomheder i forbindelse med undersøgelse af konkrete forretningsmuligheder i en række udviklingslande.
Danida Innovation & Business Explorer kan benyttes i lande som af Verdensbanken kategoriseres som henholdsvis lavindkomst- eller lavere middelindkomstlande, hvor der er en dansk repræsentation.
Danske virksomheder kan også søge tilskud til at undersøge mulighederne for at tilbyde danske løsninger i humanitære situationer i samarbejde med humanitære organisationer.
Dette gælder i en række lande, hvor Danmark er engageret i humanitært arbejde.
”Startups tør tænke nyt og skabe innovative løsninger inden for alt fra solceller til blockchain-teknologi. Vi har brug for, at de kommer på banen og er med til at nytænke den måde, vi arbejder med bæredygtig udvikling på. Derfor giver vi nu en håndsrækning gennem Danida Innovation & Business Explorer, så vi sammen kan indfri verdensmålene”, siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S), og fortsætter:
”Vi har i lang tid støttet de mere etablerede virksomheder, og det skal vi selvfølgelig blive ved med. Nu vil vi udvide programmet og også støtte iværksættere, så de kan være med til at fremme grøn udvikling uden for Danmarks grænser”.
Danmark i den grønne føretrøje
Det nyopstartede iværksætter-program går fint i spænd med udenrigsminister Jeppe Kofods (S) ønske om at tiltrække bæredygtige investeringer fra udlandet og at sætte fart i grønne, danske startups:
”Danmark skal være det åbenlyse sted at lægge sine grønne investeringer. Vi skal i højere grad tiltrække investeringsprojekter, der bidrager til at løse vores - og de globale - klimaudfordringer, og som bidrager til at opfylde FN's 17 verdensmål”, skriver han i Børsen.
Det maksimale tilskud, som danske virksomheder kan modtage gennem Danida Innovation & Business Explorer, er 50 procent af de samlede faktiske omkostninger med et maksimum på 500.000 kr.
Læs også: Nyt institut vil samle støtten til de bæredygtige iværksættere
Danida Innovation & Business Explorer erstatter det tidligere Danida Business Explorer. Der er i alt afsat 15 millioner kroner i 2020. Som noget nyt kan startups nu søge tilskud på andre præmisser og med mindre projekter.
- SMF
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.