20.02.2020 | Klima, miljø og energi
Nu støtter staten grønne, danske startups i udviklingslande
Fremover vil programmet Danida Innovation & Business Explorer yde tilskud til danske startups i udviklingslande. Det sker som led i en strategi, der skal hive grønne investeringer til Danmark.
Nu skal staten støtte grøn udvikling uden for Danmarks grænser. Foto: Udenrigsministeriet/Jesper Skytte
Danske startups og iværksættervirksomheder har meget at byde på, og de kompetencer skal nu bringes i spil til at indfri FN’s verdensmål og Paris-aftalen. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Læs også: Danske iværksættere ser kæmpe muligheder i FNs verdensmål
Det skal ske igennem Danida Innovation & Business Explorer, der fremadrettet vil yde tilskud til danske virksomheder i forbindelse med undersøgelse af konkrete forretningsmuligheder i en række udviklingslande.
Danida Innovation & Business Explorer kan benyttes i lande som af Verdensbanken kategoriseres som henholdsvis lavindkomst- eller lavere middelindkomstlande, hvor der er en dansk repræsentation.
Danske virksomheder kan også søge tilskud til at undersøge mulighederne for at tilbyde danske løsninger i humanitære situationer i samarbejde med humanitære organisationer.
Dette gælder i en række lande, hvor Danmark er engageret i humanitært arbejde.
”Startups tør tænke nyt og skabe innovative løsninger inden for alt fra solceller til blockchain-teknologi. Vi har brug for, at de kommer på banen og er med til at nytænke den måde, vi arbejder med bæredygtig udvikling på. Derfor giver vi nu en håndsrækning gennem Danida Innovation & Business Explorer, så vi sammen kan indfri verdensmålene”, siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S), og fortsætter:
”Vi har i lang tid støttet de mere etablerede virksomheder, og det skal vi selvfølgelig blive ved med. Nu vil vi udvide programmet og også støtte iværksættere, så de kan være med til at fremme grøn udvikling uden for Danmarks grænser”.
Danmark i den grønne føretrøje
Det nyopstartede iværksætter-program går fint i spænd med udenrigsminister Jeppe Kofods (S) ønske om at tiltrække bæredygtige investeringer fra udlandet og at sætte fart i grønne, danske startups:
”Danmark skal være det åbenlyse sted at lægge sine grønne investeringer. Vi skal i højere grad tiltrække investeringsprojekter, der bidrager til at løse vores - og de globale - klimaudfordringer, og som bidrager til at opfylde FN's 17 verdensmål”, skriver han i Børsen.
Det maksimale tilskud, som danske virksomheder kan modtage gennem Danida Innovation & Business Explorer, er 50 procent af de samlede faktiske omkostninger med et maksimum på 500.000 kr.
Læs også: Nyt institut vil samle støtten til de bæredygtige iværksættere
Danida Innovation & Business Explorer erstatter det tidligere Danida Business Explorer. Der er i alt afsat 15 millioner kroner i 2020. Som noget nyt kan startups nu søge tilskud på andre præmisser og med mindre projekter.
- SMF
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.