29.05.2019  |  Klima, miljø og energi

Ny analyse sætter fokus på energieffektivitet for en billigere grøn omstilling

Sæt fokus på løsninger, der kan reducere energiforbruget, lyder beskeden til Danmarks næste regering fra Synergi. Det handler om at reducere omkostningerne til at opnå klimaneutralitet i 2050 markant ved ikke kun at satse på vedvarende energi.

Danmark skal fokusere på energieffektivisering, ikke kun udbygning af vedvarende energi, lyder det fra Synergi. Det danske samfund kan nemlig spare op mod 162 milliarder kroner frem mod 2050, svarende til cirka tre-fire Storebæltsbroer.

Læs også: Flere eksperter klar i mælet: Byggebranchen skal effektiviseres nu

Men det kræver at energiforbruget sænkes med op til 33 procent i 2030 og 45 procent i 2050. Det viser en ny analyse, som Synergi og Renovering på Dagsordenen i fællesskab har fået udarbejdet af EA Energianalyse.

”Vi skal fortsætte udbygningen af den vedvarende energi, men analysen viser med al tydelighed, at hvis vi vil opnå den billigste omstilling til et fossilfrit Danmark i 2050, så er det helt nødvendigt, at vi reducerer vores energiforbrug”, siger bestyrelsesformand for Synergi, Bendt Bendtsen og tilføjer:

”Derfor foreslår vi, at den kommende regering øger klimaambitionerne og sætter et nationalt og bindende mål for energieffektivitet på 30 procent i 2030”.

Øger beskæftigelse og eksport
Den globale efterspørgsel på energieffektive løsninger vil stige med 5.000 milliarder kroner frem mod 2040 på grund af Paris-aftalen, vurderer Det Internationale Energiagentur.

”Problemet er, at Danmark sakker bagud, når det handler om at være i front på den grønne omstilling. Det ved jeg fra mine mange år i Bruxelles. Og det er da ærgerligt, når det netop er i de kommende år, at efterspørgslen efter de energieffektive teknologier vil vokse”, siger Bendt Bendtsen og fortsætter:

”Det skal være Danmark, man kigger mod, når man skal finde løsningerne og de gode eksempler. Et stærkt hjemmemarked som udstillingsvindue for resten af verden er helt afgørende, så det er blandt de danske virksomheder, man finder løsningerne”.

Energieffektivitet handler ikke bare om at spare på energien og passe på vores klima. Energieffektive teknologier skaber hver eneste dag beskæftigelse til 45.000 danskere på tværs af landet og en eksport på 34 milliarder kroner årligt.

Derudover giver bedre boliger et sundere helbred, mens renoverede skoler øger børns læring og et sundt indeklima på arbejdspladsen gør medarbejderne mere produktive.

Ny ’Grøn Logik’-alliance
Den nye analyse præsenteres samtidig med lanceringen af en ny grøn alliance, Grøn Logik, bestående af Synergi, Partnerskabet Renovering på Dagsordenen og Det Økologiske Råd, som sammen dækker en række store danske virksomheder, erhvervsorganisationer, repræsentanter fra fagbevægelsen og NGO’er.

Grøn Logik ønsker, at en kommende regering sætter sig det mål at skabe det mest energieffektive samfund til gavn for mennesker, klima og folkesundhed og ikke mindst økonomien. Det forudsætter, at boliger, bygninger og industri bliver et helt anderledes omdrejningspunkt for den danske klimaindsats end hidtil.

”Bygningsmassen står for omkring 35 procent af Danmarks samlede energiforbrug, og op mod 75 procent af vores eksisterende bygningsmasse vil stadig stå der i 2050, så der er et stærkt behov for, at vores bygninger og boliger bliver bedre isolerede, får opdaterede teknologier og installationer, men også bliver driftet mere effektivt”, siger talsmand fra Renovering på Dagsordenen, direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang, og tilføjer:

”For at den energimæssige opgradering af vores bygninger kan blive så omkostningseffektiv som muligt, er vi nødt til at fokusere på det, hver gang der opstår en mulighed for det”.

Læs også: Brancheorganisation kræver større grøn indsats

Alliancen præsenterer otte forslag til en mere ambitiøs dansk energipolitik, der blandt andet omfatter bindende mål for energieffektivisering, ønske om en ambitiøs klimalov og en opfordring til, at den offentlige sektor i højere grad skal drive udviklingen.

- SDN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere