10.04.2019  |  Klima, miljø og energi

Brancheorganisation kræver større grøn indsats

Nye klimatal viser, at danskernes udledning af CO2 er højere end forventet. Derfor er der brug for en stærkere politisk indsats for at motivere erhvervsliv og boligejere til at energirenovere, mener brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.

Danskernes udledning af CO2 var i 2018 cirka 5,5 millioner ton højere, end regeringen havde forudset. Det viser nye tal fra Energistyrelsen. Tal, der understreger et behov for at skrue op for tempoet i den grønne omstilling, mener brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.

Læs også: Energirenovering skal højere op på agendaen

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Bygninger står for omkring 40 procent af det samlede danske energiforbrug og rummer et enormt potentiale for energieffektiviseringer, som kan reducere CO2-udledningen drastisk. Men vi ved desværre, at boligejerne tøver med at omsætte de grønne ambitioner til handling”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne.

Grøn omstilling skal være hvermandseje
Han anerkender, at regeringen har gennemført en række gode initiativer, der hjælper den grønne omstilling på vej. Det gælder eksempelvis lempelsen af afgiften på elvarme og indførelsen af teknologineutrale udbud. Men energieffektivisering er stærkt underprioriteret i den danske indsats, og skal målene for den grønne omstilling nås, er der brug for at gøre energieffektivisering til en folkesag.

”Når det gælder danske boligejere, så er økonomien den altoverskyggende faktor for lysten til at investere i energirenoveringer af boligen. Men uanset det faktum er politikerne tilbageholdende med at give tilskud til energirenoveringer. Hvis vi skal omstille til grøn energi på den mest omkostningseffektive måde, er det nødvendigt at få mere skub i energirenoveringerne af bygningerne”, siger han og uddyber:

”Der er brug for, at man fra politisk hold opstiller langsigtede, stabile rammer for sådanne tilskudsmuligheder, for så kan danskerne føle sig trygge ved at investere i eksempelvis solcelleanlæg eller varmepumper, uden at tilskudsmulighederne pludselig ændres eller fjernes, efter anlæggene er blevet sat op”.

Boligjobordning skal ændres
Samtidig anbefaler han, at politikerne kigger nærmere på sammensætningen af Boligjobordningen, så også den kan være med til at understøtte den grønne omstilling.

Læs også: Svanemærket byggeri er steget markant

”Hvis ordningen for alvor skal have grøn betydning, er det nødvendigt, at den ikke kun omfatter arbejdsløn, men også materialer, og at den dermed i endnu højere grad har fokus på at lette omkostningerne for dem, der ønsker at investere i vores fælles grønne fremtid,” siger Simon O. Rasmussen.

- SDN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere