Svanemærket byggeri er steget markant
Antallet af færdigbyggede huse, lejligheder og daginstitutioner med Svanemærket er fordoblet på de sidste tre år. Det betyder, at der nu er omkring 8.000 færdigbyggede Svanemærket bygninger og endnu 18.00 under konstruktion, viser en ny statistik.
Der er en markant vækst i antallet af svanemærkede byggerier, viser en ny statistik fra Nordisk Miljømærkning. Det betyder, at der i dag eksisterer 8.000 færdigbyggede, svanemærkede lejligheder, huse og daginstitutioner i Norden, mens hele 18.000 nye er under opførelse. Det er fire gange flere end i begyndelsen af 2016.
Læs også: Dansk Retursystems kantine bliver svanemærket som en af de første i Danmark
”Vi oplever i hele Norden en fortsat stigende interesse for svanemærket byggeri fra både bygherrer, entreprenører og arkitekter. Og det tror jeg, at der flere grunde til. Dels er Svanemærket et mærke, som de fleste kender og har stor tillid til. Dels er et svanemærket byggeri meget aktuelt i en tid hvor cirkulær økonomi og FN's verdensmål fylder stadigt mere hos de fleste”, forklarer Martin Fabiansen, der er direktør i Miljømærkning Danmark.
Svanemærket byggeri er kendt for et lavt energiforbrug, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, materialekontrol og materiale-logbog.
Stort fokus på bæredygtigt byggeri
Byggebranchens stigende fokus på bæredygtigt byggeri understreges i en ny rapport fra Byggefakta. Ifølge rapporten udgjorde de certificerede projekter syv procent af den samlede anlægssum i 2017 mod 14 procent i 2018.
I indeværende år ser dette tal ud til at vokse endnu højere, idet 20 procent af det planlagte nybyggeri med et budget på mere end 30 millioner kroner forventes at blive bygget med henblik på certificering.
Gladsaxe Kommune bidrager til væksten i det bæredygtige byggeri:
”Som den første kommune i Danmark har vi i Gladsaxe Kommune taget beslutningen om, at alle nye børneinstitutioner fremadrettet skal bygges, så de opfylder Svanemærkets krav. Denne beslutning har vi truffet i bestræbelserne på at være en bæredygtig kommune og samtidigt bidrage til FN's verdensmål for bæredygtig udvikling. Begge dele er en central del af vores kommunestrategi - Gladsaxestrategien - og hele vores måde at arbejde på”, fortæller borgmester i Gladsaxe, Trine Græse.
Læs også: Flere og flere stiller krav om miljømærker
Kommunen åbnede sin første Svanemærket daginstitution i 2018.
- SDN