24.05.2016  |  Klima, miljø og energi

Ny grundvandsekspert: Økologi er eneste løsning, hvis man vil undgå gift i grundvandet

Indhold fra partner Hvad er dette?

Der bliver brugt store mængder af pesticider i landbruget. Og selvom de er godkendt, så undgår man ikke, at resterne siver ned i grundvandet. DN’s nye ekspert, Walter Brüsch, mener, at økologi er vejen frem.

Overalt i Danmark kører landmænd rundt på deres marker. De skal sørge for, at deres afgrøder gror til tiden, så de kan leveres som planlagt. Der skal ikke være for mange fejl eller forsinkelser. Derfor vælger flere at bruge pesticider, så antallet af dårlige overraskelser mindskes.

Hver eneste dag siver resterne af de pesticider, og dermed gift, ned i vores grundvand. Danmarks Naturfredningsforenings nye ekspert på området, Walter Brüsch, fortæller, at de spor man finder fra pesticider kan være 20, 30 og nogle gange 40 år gamle.
- Det betyder, at man først kan finde de stoffer, man bruger i dag, om rigtig lang tid. Derfor skal vi gøre alt for ikke at bruge pesticider, der ender i grundvandet.

Deler samme holdning
Walter Brüsch er startet i Danmarks Naturfredningsforening efter mere end 30 år hos GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland). Som uddannet geolog har han beskæftiget sig med pesticider og deres påvirkning af grundvandet – og er førende ekspert på dette område.
- Jeg glæder mig rigtig meget til at være en del af en forening som DN. Det er et sted, jeg har altid har haft et godt øje for, og som jeg deler holdninger med, siger han.
Han understreger, at han virkelig har nydt sin tid i GEUS, men at det var svært at sige nej, da muligheden for at arbejde i DN bød sig.

Vil have ren økologi
Efter mere end tre årtier med sektorforskning glæder Walter Brüsch sig til at være et sted, hvor han kan præge den politiske debat.
- Jeg forventer, at jeg kan komme til at give udtryk for DN’s holdninger til medierne, når vi kommer ind på mit stofområde.
Hans fokus er lige nu på brugen af pesticider i landbruget og den måde, de bliver godkendt på.
- De pesticider, der bliver godkendt i dag, må gerne komme i grundvandet, hvis koncentrationerne ikke er for store, og fordi der er nogle grænseværdier, de ikke overskrider. Det synes jeg er forkert. Hvis man gerne vil undgå gift i grundvandet, så ser jeg kun én løsning – og det at lade være med at bruge dem med et rent og økologisk landbrug.

Forstår ikke landbruget
I starten af sin tid i DN vil Walter Brüsch især fokusere på det, vi sprøjter med. Han vil være med til at sikre, at vores børn og børnebørn ikke bliver forurenet af de pesticider, der ryger i grundvandet. Derfor forstår han heller ikke, at landbruget fortsat har lov til sprøjte i de mængder, som de gør nu.
- I enhver anden sammenhæng i samfundet er det sådan, at dem der forurener, skal gøre rent efter sig selv. Men i landbruget er det det stik modsatte. Der skal vi andre betale forurenerne for at lade være med at forurene, fortæller Walter Brüsch. Det er besynderligt, og jeg ser frem til at kunne beskæftige mig mere med dette i Danmarks Naturfredningsforening. Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel.

Har jeres virksomhed en problemstilling omkring pesticider og grundvand, så kontakt Walter Brüsch på telefon 40 97 32 43 eller mail: wb@dn.dk
 

----------------------------------------------------------------------------------------------
Walter Brüsch:

  • Uddannet cand. scient. i geologi fra Københavns Universitet i 1984.
  • Har mere end 30 års erfaring med overvågning af pesticider i det danske grundvand.
  • Har blandt andet vundet G.O. Andrups Grundvandspris i 2012 for sin årelange indsats for at skabe opmærksomhed om pesticider og deres konsekvenser for grundvandet. 
  • Fra 2016 ansat som Seniorrådgiver i Danmark Naturfredningsforening

----------------------------------------------------------------------------------------------
 

Mere fra Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening

www.dn.dk

  • dn@dn.dk
  • 39 17 40 00
  • Masnedøgade 20, 2100 København Ø

Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne organisation. Vores mål er at Danmark bliver et bæredygtigt samfund med et smukt og varieret landskab, en rig og mangfoldig natur og et sundt og rent miljø.Vi er en demokratisk medlemsorganisation med 130.000 støttemedlemmer, 1.500 frivillige og 60 ansatte. Foreningen er uafhængig og privat, og modtager ikke økonomisk støtte fra det o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere