08.01.2020 | Klima, miljø og energi
Ny klimavenlig teknologi på vej til modeindustrien
Modeindustrien er en af de mest forurenende sektorer overhovedet. Det vil selskabet Pond Textile ændre på ved hjælp af ny, hemmelig opfindelse.
Der er et bæredygtigt gennembrud på vej i modetøjindustrien. Ifølgee udviklingsselskabet Pond Textile A/S er de snart klar med en ny teknologi, der erstatter nylon og polyester med biologisk nedbrydelige plantefibre. Det skriver Børsen. Pond Textiles deler ejer med Bestseller-koncernen.
Læs også: Sådan gør du din forsyningskæde bæredygtig
"Vi kan med vores teknologi lave f.eks. bøjler og knapper uden fossilt plast, men den helt store gamechanger i modetøjindustrien vil være en metervare med plantefibre i stedet for fossile plastfibre. Volumenerne er jo enorme i den industri", siger Thomas Brorsen til Børsen og fortæller, at virksomheden i år kommer på markedet med et produkt, der er klar til kommerciel brug.
Pond Textile laver ikke selv metervarer, knapper eller bøjler, men en slags hemmelig ’lim’, som på eksisterende metervareproducenters produktionsanlæg bruges til at binde fibre af eksempelvis majs, hør, træ eller bananer sammen. Teknologien kan også bruges ved fremstilling af møbler, dele til biler osv.
Reduktion af mikroplast
Thomas Brorsen forklarer til Børsen, at anvendelse af den teknologi, som Pond har udviklet, også vil betyde en stor reduktion af de store mængder af ikke-nedbrydeligt mikroplast, som globalt ophobes i miljøet.
Idéen er, at de fabrikker, der i dag leverer tøj med nylon eller polyester til den globale modeindustri, presset af markedet skal bruge - eller få deres leverandører til at bruge – ’limen’ fra Pond i produktionen.
Og det er på tide. Modeindustrien er en af de mest ressourceforbrugende sektorer overhovedet, hvor forbruget af vand og fossile plastfibre er enormt.
"Industrien er meget interesserede i at få mere bæredygtige materialer. Jeg har deltaget i møder i Fashion for Good, hvor mange af de store i modeindustrien er med, og det er helt sikkert, at viljen til at bruge nye materialer er til stede i markedet", fastslår Thomas Brorsen til Børsen.
Læs også: Modegiganter går sammen i FN-klimaaftale
Pond Textile har i dag en udviklingsafdeling og en mindre produktion på havnen i Aarhus, men opførelsen af en fabrik til fremstilling af den særlige ’lim’ indledes i løbet af få uger.
- SMP
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Klima, miljø og energi

Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Vi producerer affald som stort set ingen andre – men nu skal der samles op
Danmark og danskere er med helt i top på mange lister, og som regel for det gode. Men ikke altid, for vi er også med helt fremme over dem, som producerer mest affald og har det største ressourcetræk på kloden.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.
Klima, miljø og energi

Green Power Denmark: Få kommuner giver plads til solceller og vindmøller
Hovedparten af alle nye vindmøller og solceller er blevet stillet op i fem kommuner. Det er et problem, mener Green Power Denmark.