01.05.2017 | Strategi & ledelse
Ny platform skal bidrage til FN’s 17 verdensmål
I samarbejde med UN Global Compact og DNV GL har den danske tænketank Sustainia udviklet en platform, der skal bidrage til at nå FN's 17 verdensmål.
Den nye platform skal blandt andet hjælpe med at opnå mål om at sikre, at alle har adgang til vand og sanitet, og at det forvaltes bæredygtigt og samtidig afskaffe fattigdom i alle dens former overalt. Arkivfoto.
I sidste uge kunne den danske tænketank og rådgivervirksomhed Sustainia i samarbejde med UN Global Compact og den norske koncern DNV GL lancere en ny digital platform, der skal bidrage til at nå FN’s 17 verdensmål.
Under navnet "Global Opportunity Explorer", skal den i løbet af de næste tre år udvikles til verdens førende platform for bæredygtige løsninger og sikre, at både virksomheder, investorer og myndigheder hurtigt og nemt kan orientere sig på markedet for nye løsninger på globale udfordringer og samtidig udveksle viden og erfaringer.
Samler og forbinder lovende løsninger
Hos UN Global Compacts har man store forventninger til platformen. Således udtaler Lise Kingo, direktør for organisationen:
”Der findes efterhånden et stort antal løsninger på, hvordan bæredygtige udfordringer kan løses. Men de er spredte og kan være svære at finde. Med Global Opportunity Explorer har vi skabt en institution, der samler og forbinder de mest lovende løsninger fra hele verden, og vi vil dermed også kunne dokumentere, hvordan verdensmålene åbner nye forretningsmuligheder”.
I første omgang indeholder Global Opportunity Explorer 300 løsninger fra lande verden over samt 45 konkrete forslag til, hvordan man kan innovere nye markeder. Både de 300 og de 45 fungerer som eksempler på, hvordan de 17 verdensmål kan forvandles til bæredygtig vækst. Løsningerne spænder fra prisvenlige mikro-solcelleanlæg til løbesko lavet af plastikaffald fra havet.
Læs også: FN: Bæredygtig transport afgørende for SDG-mål
Indholdet kommer fra Sustainias arbejde gennem syv år, hvor man gennem projekter og publikationer som ’Sustainia100’ og ’Global Opportunity Report’ har været i dialog medover 17.000 internationale ledere og eksperter for at kortlægge globale løsninger og markedsmuligheder. De to projekter integreres nu i Global Opportunity Platform.
Platform katalysator for partnerskaber
Ifølge Erik Rasmussen, der er Sustainias stifter og administrerende direktør, er den nye platform en vigtig katalysator for nye internationale partnerskaber:
”For os er det vigtigt, at innovationsplatformen bliver udviklet i fællesskab. Som verdensmål nr. 17 signalerer, er nøglen til at nå verdensmålene samarbejde og partnerskaber. Igennem Global Opportunity Explorer får virksomheder muligheden for at kontakte hinanden og indgå i fælles projekter og samarbejder og dermed forme et globalt forum for bæredygtig innovation. Men det haster”, siger han.
Den nye platform har fået økonomisk støtte fra Realdania og blev lanceret i Indien foran flere nøglepersoner, så de kunne få et indblik i, hvordan platformen kan blive en vigtig institution i arbejdet med verdensmålene.
- EL
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Klima, miljø og energi

Forbrugerombudsmanden takker af
Sagsbunkerne med greenwashing er kun blevet højere, siden den afgående Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen har siddet på posten. Et problem, hun kalder et kollektivt selvmål for erhvervslivet.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.