Ny tænketank: ”Vi skal også tale blå omstilling”
Ved at samle virksomheder, privatpersoner, borgere og forskere vil den nyligt søsatte Tænketanken Hav skabe dialog omkring havenes fremtid. Hvis vi skal overgå til et bæredygtig samfund, kræver det, at vi ikke blot snakker grøn, men også blå omstilling, argumenterer forperson for tænketankens bestyrelse, Maria Reumert Gjerding.
I VELUX FONDEN er forandring gennem dialog og samarbejde det bærende koncept. Denne tilgang vil fonden videregive Tænketanken Hav, der skal være et omdrejningspunkt i arbejdet for et rent, sundt hav og en bæredygtig brug af havet.
”Vores tilgang i VELUX FONDEN er altid at skabe forandring gennem dialog og samarbejde mellem interessenter og tværfagligheder. Det mener vi, i den grad også havet har brug for. Derfor har vi taget initiativ til Tænketanken Hav, der skal være havets stemme og samtidig skabe tæt samarbejde mellem erhvervsliv, beslutningstagere og civilsamfund om den blå omstilling”, forklarer forperson i VELUX FONDENs bestyrelse, Lykke Ogstrup Lunde, i en pressemeddelelse.
Helt konkret skal tænketanken samle viden og skabe samarbejde mellem virksomheder, borgere og beslutningstagere om at genoprette havet, hvor både ål og torsk er gået fra at være nogle af de mest almindelige fisk i Danmark til at være kritisk truede, og ålegræs og andre planter forsvinder i hobetal. ”
”Vi bliver nødt til at sætte ind, hvis vores hav ikke skal ende som en undervandsørken”, fastlår Maria Reumert Gjerding, som bliver forperson for tænketankens bestyrelse.
Læs også: Naturforening og fiskere i historisk udspil: Vil beskytte 10 procent af havet
Tænketankens bestyrelse er bredt sammensat. Ud over Maria Reumert Gjerding består den blandt andet af havforsker Katherine Richardson og bestyrelsens næstforperson, Thomas Thune Andersen, som også er bestyrelsesforperson i blandt andet Ørsted A/S og VKR Holding A/S. Den administrerende direktør bliver Liselotte Hohwy Stokholm, som er tidligere direktør i Copenhagen Business Hub. Hun skal være med til at sikre, at tænketanken også bidrager med viden om forretningsmuligheder i den blå omstilling.
Fordelene spænder bredt
For der er fordele i et sundt hav for alle, mener initiativtagerne bag tænketanken.
”Der er rigtig meget at vinde for os alle sammen ved at passe bedre på havet. Havet er jordens blå lunger, der kan opsuge enorme mængder CO2, hvis der er et rigt dyre- og planteliv. Et sundt hav betyder flere fisk og bedre fødevareforsyning i fremtiden”, udtaler Maria Reumert Gjerding, der bliver forperson i bestyrelsen, og fortsætter: ”Bæredygtig brug af havet rummer et kæmpe potentiale for vores erhvervsliv. Og så kan vi sikre, at vores børn og børnebørn også kommer til at kunne bade og fange hundestejlere i et rent hav”.
Læs også: EU-ministre: Grøn omstilling skal være vækstmotor efter krisen
Problematikken omkring havets skrøbelighed er desværre overset, mener hun, og derfor er der behov for en særskilt tænketank, der lægger alle sine kræfter i lige netop havet, og som viser veje til, hvordan vi kan komme i gang med en blå omstilling.
Tænketanken afholder sin første generalforsamling for medlemmer i september.
- KCP