23.03.2021 | Klima, miljø og energi
Ny taskforce skal gøre dansk mode og tekstil endnu grønnere
I de kommende år vil mode- og tekstilbranchen møde flere bæredygtige krav fra myndigheder og potentielle kunder, og en ny taskforce skal derfor hjælpe virksomhederne i omstillingsprocessen. Der mangler dog repræsentanter fra indsamlingsdelen, mener flere eksperter.
Når en ny taskforce for bæredygtig omstilling af dansk mode og tekstil og grøn certificering af SMV'er skal i gang med at styrke eksporten og den bæredygtige omstilling på tværs af branchen, er det med et bredt udsnit af kompetente branche-folk repræsenteret.
Ekspertgruppen tæller repræsentanter fra en lang række virksomheder herunder Ganni, Bestseller, Egetæpper, Coze Aarhus, Baum Und Pferdgarten og Nybo Workwear. Derudover er brancheforeningerne Dansk Mode & Tekstil og Wear repræsenteret foruden forskeren Else Skjold, Poul-Erik Jørgensen fra Via Design, Nanna Callisen Bang, direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel og Jannie Andersen, forhandlingssekretær i Industrigruppen Beklædning og Tekstil, 3F.
Læs også: Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil
Der er dog ingen kræfter repræsenteret fra genbrugs-sektoren, hvilket kan undre lidt, da netop håndtering af de store mængder affalds-tekstiler udgør et stigende problem og er en vigtig brik i den cirkulære økonomi i modebranchen.
”Fantastisk og velkomment, men mangler nu, at nogen fra indsamlingsdelen, altså os der til dagligt også arbejder med at rydde op efter produktion og forbrug af tekstiler, var en del af dette”, skriver Jette Skov, CSR & Marketing Chef hos Frelsens Hær Genbrug i et opslag på LinkedIn.
Steen Trasborg, der siden 1977 har været direktør i tekstilindsamlings-virksomheden Trasborg Danmark, påpeger ligeledes, at taskforcen mangler nogen, der ved, hvor tekstilerne havner i sidste ende.
Og flere stemmer i:
”Det er et super spændende forum, men den viden, som de, der rent faktisk arbejder med de brugte tekstiler og tekstilaffaldet er i mine øjne uvurderlig, når det kommer til reelt at skulle lukke kredsløbene for tekstiler”, lyder fra Nikola Kiørboe, der er ekspert indenfor brugte tekstiler og cirkulær økonomi, i kommentarsporet på LinkedIn.
Taskforcen skal blandt andet fremme små og mellemstore virksomheders konkurrenceevne gennem bæredygtighedscertificeringer og cirkulære forretningsmodeller.
Der er afsat 10 mio. kr. til taskforcen, som vil arbejde til udgangen af 2021. Den nationale klynge for design, mode og møbler, Lifestyle & Design Cluster vil sekretariatsbetjene taskforcen.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Nu stiller Svanemærket omfattende krav til tekstiler
Flere krav til produktdesign og kemikalier, øget fokus på kvalitet og levetid samt forbud mod afbrænding af usolgte tekstiler. Det er nogle af de tiltag, der er med i Svanemærkets nye krav til tekstiler – og som skal være med til at sikre mere cirkulære tekstiler og dermed også reduceret klimabelastning.
Klima, miljø og energi

Pensionsselskaber: Bæredygtighedsrapport favoriserer de store aktører
En ny rapport placerer pensionsselskaberne Topdanmark og Velliv i bunden af bæredygtighedslisten. De mener imidlertid, at undersøgelsen tilgodeser store virksomheder.
Samfund

Det bliver rigtig dyrt ikke at omstille til nye klimavirkelighed
I en ny rapport fra Deloitte er der regnet på den økonomiske forskel mellem en koordineret indsats i forhold til klimaforandringer og "failure to act". Den er stor. Som i virkelig stor.
Menneskerettigheder

Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM
Trods visse forbedringer over de sidste 10 år, bør Fifa give milliarder i kompensation til migrantarbejdere i Qatar efter VM er gennemført.
Kommunikation

CSR får helt semester på kommunikationsuddannelse på DMJX
Der er efterspørgsel på kommunikatører, der kan kommunikere præcist om f.eks. bæredygtighed. Derfor får et helt semester af DMJX's kommunikationsuddannelse nu samfundsansvar som overordnet tema.
Samfund

Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer
BLOX og Dansk Industri skal - sammen med et konsortium af danske og europæiske partnere – være med til at finde løsninger, som 100 storbyer kan trække på.