23.03.2021  |  Klima, miljø og energi

Ny taskforce skal gøre dansk mode og tekstil endnu grønnere

I de kommende år vil mode- og tekstilbranchen møde flere bæredygtige krav fra myndigheder og potentielle kunder, og en ny taskforce skal derfor hjælpe virksomhederne i omstillingsprocessen. Der mangler dog repræsentanter fra indsamlingsdelen, mener flere eksperter.

Når en ny taskforce for bæredygtig omstilling af dansk mode og tekstil og grøn certificering af SMV'er skal i gang med at styrke eksporten og den bæredygtige omstilling på tværs af branchen, er det med et bredt udsnit af kompetente branche-folk repræsenteret.

Ekspertgruppen tæller repræsentanter fra en lang række virksomheder herunder Ganni, Bestseller, Egetæpper, Coze Aarhus, Baum Und Pferdgarten og Nybo Workwear. Derudover er brancheforeningerne Dansk Mode & Tekstil og Wear repræsenteret foruden forskeren Else Skjold, Poul-Erik Jørgensen fra Via Design, Nanna Callisen Bang, direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel og Jannie Andersen, forhandlingssekretær i Industrigruppen Beklædning og Tekstil, 3F.

Læs også: Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil

Der er dog ingen kræfter repræsenteret fra genbrugs-sektoren, hvilket kan undre lidt, da netop håndtering af de store mængder affalds-tekstiler udgør et stigende problem og er en vigtig brik i den cirkulære økonomi i modebranchen.

”Fantastisk og velkomment, men mangler nu, at nogen fra indsamlingsdelen, altså os der til dagligt også arbejder med at rydde op efter produktion og forbrug af tekstiler, var en del af dette”, skriver Jette Skov, CSR & Marketing Chef hos Frelsens Hær Genbrug i et opslag på LinkedIn.

Steen Trasborg, der siden 1977 har været direktør i tekstilindsamlings-virksomheden Trasborg Danmark, påpeger ligeledes, at taskforcen mangler nogen, der ved, hvor tekstilerne havner i sidste ende.

Og flere stemmer i:

”Det er et super spændende forum, men den viden, som de, der rent faktisk arbejder med de brugte tekstiler og tekstilaffaldet er i mine øjne uvurderlig, når det kommer til reelt at skulle lukke kredsløbene for tekstiler”, lyder fra Nikola Kiørboe, der er ekspert indenfor brugte tekstiler og cirkulær økonomi, i kommentarsporet på LinkedIn.

Taskforcen skal blandt andet fremme små og mellemstore virksomheders konkurrenceevne gennem bæredygtighedscertificeringer og cirkulære forretningsmodeller.

Der er afsat 10 mio. kr. til taskforcen, som vil arbejde til udgangen af 2021. Den nationale klynge for design, mode og møbler, Lifestyle & Design Cluster vil sekretariatsbetjene taskforcen.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere